Led-special
HELLA trucks
TOPIC
 
Led-special

Led-competentie heeft een naam: HELLA.

Op het gebied van voertuigverlichting heeft vrijwel geen enkele technologie de laatste jaren zo sterk in betekenis toegenomen als de led-techniek. HELLA is al ruim 20 jaar een pionier in de ontwikkeling en implementatie van innovatieve led-oplossingen. Het resultaat zijn innovatieve producten zoals onze extra verlichting in full-led-technologie, bijvoorbeeld de Luminator Compact LED.
Rond het thema led komen bij klanten steeds weer vragen op over de werkingswijze, de voordelen en de prijs-prestatieverhouding. In onze Led-special willen wij u daarom competente antwoorden geven op de vaakst gestelde vragen - en de HELLA led-knowhow op deze wijze met u delen.

10/11/2016

  • Wat is led?

Een led is een licht uitstralende halfgeleider die licht, infraroodstraling of ultraviolette straling afgeeft zodra er stroom door de diode loopt. Hierbij is het gebruikte halfgeleidermateriaal bepalend voor de golflengte. Een led bestaat in essentie uit een anode, een kathode, een halfgeleiderkristal, een contacteerdraad en een behuizing. Bij de meeste lichtdiodes is de kathode tegelijkertijd de reflector. De contacteerdraad verbindt het kristal met de diode. Het soldeerpunt fungeert als een van de twee elektrische aansluitingen van het kristal. Tegelijkertijd neemt het afvalwarmte op, die ontstaat doordat het halfgeleiderkristal maar een deel van het elektrische vermogen in licht kan omzetten.
Leds worden gebruikt op een temperatuurafhankelijk, zogenaamd "werkpunt", dat precies moet worden bepaald en ingesteld.
Directe aansluiting van een led op een spanningsbron zonder voorweerstand is niet mogelijk. Leds worden al gebruikt voor de meest uiteenlopende toepassingen: voor het display van smartphones, voor led-televisies, voor interieurverlichting en zelfs voor de uitrusting van moderne operatiekamers - de kleine lichtdiodes zijn allang niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven.
Dit geldt in het bijzonder ook voor voertuigverlichting: Behalve in hoofdkoplampen, groot licht, extra verlichting, dagrijlichten en (gecombineerde) achterlichten worden leds bijvoorbeeld ook gebruikt voor zijmarkerings- en signaallampen. Op deze wijze kan ook bij bedrijfswagens een breed toepassingsspectrum worden gedekt. Of het nu om krachtige extra verlichting zoals de HELLA Light Bar 470 gaat, om achteruitrijlichten of éénfunctielampen: leds kunnen een grote bijdrage leveren aan het efficiënter, effectiever en veiliger werken.
In veel gevallen kunnen bestaande, conventionele verlichtingsomgevingen aan trucks en trailers vakkundig worden aangepast aan de moderne led-techniek.
HELLA behoort op het gebied van de ontwikkeling en productie van led-voertuigverlichting al sinds het prille begin tot de pioniers en toonaangevende innovators. Onze led-producten komt u dagelijks honderden malen tegen op straat, in dagrijlichten en hoofdkoplampen van personenauto"s, in zwaailichten van hulpverleningsvoertuigen of in extra verlichting aan trucks. Want HELLA is led!

10/11/2016
  • Wat is led?

In het verkeer ziet men vaak genoeg vrachtwagens of trekkende voertuigen met trailers, waarbij - meestal aan één kant - een dim- of achterlicht niet meer werkt. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden, met name als andere verkeersdeelnemers de trucks door de slechte verlichting te laat herkennen. Net als bij personenauto"s ligt de oorzaak van de uitval meestal bij een lamp die vervangen moet worden. Hiervoor zijn in de vrije onderdelenhandel overeenkomstige gloeilampen verkrijgbaar, bijvoorbeeld hoogwaardige lampen van HELLA.

Kunnen dergelijke uitvallen ook bij leds optreden? Het goede nieuws luidt: normaal gesproken niet. Want leds hebben in de regel een bijzonder lange levensduur en gaan vaak zelfs langer mee dan een voertuigleven. Dat is een van de grote voordelen van leds ten opzichte van traditionele lampen zoals halogeenlampen. Terwijl deze lampen in de loop van een voertuigleven kunnen uitvallen en dan zoals hierboven beschreven nieuw moeten worden gekocht of vervangen, zijn leds verregaand onderhoudsvrij. Samen met het lagere energieverbruik en de hoge energiezuinigheid kan de lange levensduur op de middellange termijn leiden tot duidelijke kostenvoordelen voor de leds. Dit geld in het bijzonder voor grotere wagenparks, waar de kostenbesparingen bij elkaar kunnen worden opgeteld.
Maar hoe lang gaan leds nu daadwerkelijk mee? Deze vraag kan helaas niet algemeen worden beantwoord, omdat hier vele invloedsfactoren een rol spelen, bijvoorbeeld de kwaliteit van de gebruikte leds, de frequentie van in- en uitschakelen, het toegepaste thermomanagement en vele andere factoren. Als richtwaarde kan men zeggen dat een led zeker een bedrijfsduur van 30.000 uur en meer kan bereiken - waartegen bij gebruikelijke 24V-halogeenlampen het meestal al na 2.000-4.000 uur afgelopen kan zijn.
Zelfs de beste leds blijven natuurlijk niet gespaard van ongunstige milieu-invloeden. Onder zeer ongunstige omstandigheden kunnen daarom ook leds in koplampen wel eens uitvallen. Het vervangen van afzonderlijke leds is momenteel nog niet mogelijk. In een dergelijk geval moet dan helaas de complete lamp worden vervangen. Maar tenminste bij HELLA lampen komt dit extreem zelden voor.

10/11/2016
  • Ontdek de voordelen van led-koplampen van HELLA voor uw vrachtwagen.

Dit klopt daadwerkelijk! De hoge energiezuinigheid is - net als de al genoemde lange levensduur - een van de grote voordelen van de led-technologie. Leds genereren met een minimaal opgenomen vermogen een bijna maximale output en behoren daarmee quasi tot de „topsporters“ onder de lampen.
Door het geringe opgenomen vermogen kunnen energie en daarmee ook kosten worden bespaard. Vanwege de lage bedrijfskosten is de aankoop van leds ondanks de momenteel nog enigszins hoge aanschafkosten in de meeste gevallen toch de moeite waard. Bij grotere vrachtwagenparks kunnen de kostenbesparingen van alle voertuigen bij elkaar worden opgeteld.
Een ander positief neveneffect dat voorkomt uit het lage opgenomen vermogen: De energiebronnen van uw vrachwagen worden duidelijk ontzien - goed voor de levensduur van de accu en door de gereduceerde uitstoot van CO2 bovendien goed voor het milieu.
Een energiezuinige voertuigverlichting is dus nu al een belangrijk onderwerp - en dit zal in de toekomst alleen nog maar belangrijker worden. Het aantal elektrische voertuigen zal de komende jaren naar verwachting duidelijk toenemen. Daardoor legt een spaarzame omgang met de energiebronnen van het voertuig steeds meer gewicht in de schaal. De toepassing van de uiterst efficiënte led-techniek is dus vooral op dit gebied bijna onontkoombaar. De ontwikkeling van elektrisch aangedreven bedrijfswagens staat nog in de kinderschoenen - maar ook op dit gebied is de technologische vooruitgang slechts een kwestie van tijd.

10/11/2016
  • Energiezuinige voertuigverlichting voor uw vrachtwagen - met de leds van HELLA.

Vermoedelijk herkent u dit: U wilt een gloeilamp of een halogeenlamp van een truck-koplamp vervangen die net nog in gebruik was - en u verbrandt uw vingers. Gebruikelijke lampen produceren in ingeschakelde toestand veel warmte. Dit betekent tegelijkertijd een slechte energiezuinigheid, want ongebruikte afvalwarmte staat gelijk aan energieverlies.

Geldt dit ook voor leds? Worden deze ook zo heet? Deze vraag kan weliswaar niet eenduidig met "nee" worden beantwoord. Duidelijk is: ook leds ontwikkelen bedrijfswarmte. Deze ligt echter ver onder de warmteontwikkeling die een vergelijkbare gloeilamp vertoont. Leds bezitten daarom een hoge energiezuinigheid. Ze zetten, anders dan gebruikelijke lampen, een groot deel van de toegevoerde energie om in licht. Een gloeilamp van 60 watt heeft bijvoorbeeld een lichtintensiteit van ca. 600 lumen. Een actueel led-lampje met hetzelfde lichtvermogen verbruikt daarentegen slechts ca. 8 watt.

Led-koplampen stralen zeer weinig UV- en infraroodlicht uit. Hierdoor worden ze, anders dan standaard halogeenkoplampen, ook bij de uittreedplaatsen van het licht niet warm. Een led-koplamp kan echter toch warmte in de behuizing ontwikkelen. Dit komt dan door de toegepaste elektronica van de koplamp, die nodig is voor een optimaal lichtresultaat. Een goed thermomanagement is daarom erg belangrijk om de ontstane warmte goed af te kunnen voeren. Door een optimaal thermomanagement wordt bij HELLA koplampen niet alleen een correcte werking veiliggesteld, maar ook de levensduur aanzienlijk verlengd.

Een voorbeeld: De HELLA Light Bar 350 en 470 extra verlichting beschikken over een innovatieve kunststof behuizing met een speciale ribbenconstructie, die de warmte optimaal wegleidt - voor een lange levensduur van de koplampen.

Conclusie: Ook led-koplampen ontwikkelen warmte. Tenminste bij HELLA koplampen verbrandt men daarbij echter niet zijn vingers - en er kunnen ook geen spiegeleieren op worden gebakken!

10/11/2016
  • Ontdek met HELLA de voordelen van leds!

Ook met leds kunnen, net als bij gebruikelijke verlichtingstechnologieën, verschillende lichtkleuren worden bereikt. Met lichtkleur wordt in dit geval geen gekleurde verlichting, bijv. door rode, groene of blauwe leds bedoeld, maar de wijze waarop het licht van witte leds overkomt.

De lichtkleur wordt ook wel kleurtemperatuur genoemd en meestal aangegeven in Kelvin. In principe kunnen er drie soorten kleurwaarneming worden onderscheiden: warm wit (minder dan 3.300 Kelvin kleurtemperatuur), neutraal wit (3.300 - 5.000 Kelvin kleurtemperatuur) en daglicht wit (meer dan 5.000 Kelvin kleurtemperatuur). Met leds kan het complete spectrum worden gedekt.

Op het gebied van truckverlichting, met name bij hoofdkoplampen en extra verlichting, speelt vooral de op daglicht lijkende lichtkleur een belangrijke rol. Het is bewezen dat deze lichtkleur, in combinatie met een homogene lichtverdeling, tot een betere verlichting van de weg leidt. Krachtige extra verlichting zoals de met name voor truckcabines geschikte HELLA Lightbar 350 en 470 met op daglicht lijkende lichtkleur kan zo voor een duidelijk verbeterd zicht zorgen. Daarnaast kan de in het donker optredende vermoeidheid van de chauffeur met op daglicht lijkend licht effectief worden gereduceerd - daarmee wordt de veiligheid voor alle verkeersdeelnemers verhoogd.

Bij de leds die voor HELLA high performance led-koplampen worden gebruikt, worden al bij de selectie strenge kwaliteitsvoorwaarden betreffende lichtkleur, maar ook lichtsterkte gehanteerd. Beide waarden moeten zich binnen een nauw tolerantiebereik bevinden. Alleen zo kan er een constant hoge en gelijke lichtkwaliteit wat betreft lichtsterkte, lichtkleur en andere eigenschappen worden gegarandeerd.

De persoonlijke kleuropvatting is, geheel onafhankelijk van de reëel meetbare Kelvin-waarden, tevens een subjectieve waarneming. Kleur is dientengevolge een algemene zintuiglijke gewaarwording en de mens is zonder technische hulpmiddelen niet in staat om een uitspraak te doen over de samenstelling van licht. Daarom is het zo goed als onmogelijk te begrijpen hoe andere mensen kleuren waarnemen.

Wees dus niet verbaasd als u de omgeving misschien iets "bonter" waarneemt dan anderen - dat ligt in dit geval alleen aan uw persoonlijke kleuropvatting!

10/11/2016
  • Overtuig uzelf van de constant hoge lichtkwaliteit van de HELLA leds!

Het antwoord hierop is heel eenvoudig: leds zijn in principe geschikt voor iedereen. Juist chauffeurs van trucks, maar ook exploitanten van wagenparks profiteren in het bijzonder van de toepassing van led-techniek. Deze biedt namelijk vele voordelen: hiertoe behoren een verbeterde verlichting van de weg met een op daglicht lijkende lichtkleur, een lange levensduur, onderhoudsvrijheid en een hoge energiezuinigheid.

Vrachtwagenchauffeurs, wiens trucks al zijn uitgerust met de moderne led-techniek, kunnen het bevestigen: Met leds ziet men gewoonweg beter! Want de krachtige hoofdkoplampen en extra verlichting zorgen voor een bijzonder goede verlichting van de weg in het donker. De herkenbaarheid van de weg en van objecten wordt zo geoptimaliseerd - en ook de waarneming van het eigen voertuig door andere verkeersdeelnemers wordt verbeterd. De op daglicht lijkende lichtkleur voorkomt vermoeidheidsverschijnselen van de ogen. Juist bij chauffeurs die in het donker lange afstanden af moeten leggen, vormt dit een niet te onderschatten voordeel! Leds zorgen daarmee ook voor meer veiligheid.

In het bijzonder exploitanten van wagenparks profiteren van de kostenvoordelen die door leds op de middellange termijn ontstaan - ook als de aanschaf van led-koplampen momenteel nog wat duur is. Want leds houden vaak een voertuigleven lang en zijn verregaand onderhoudsvrij. Uitval van voertuigen door een defecte verlichting en lastige vervanging van gloeilampen behoren tot het verleden, net als de aanschaf van reservelampen. Er ontstaan nog meer kostenbesparingen door de hoge energiezuinigheid, want het lagere opgenomen vermogen van de led-koplampen zorgt tevens voor een gereduceerd brandstofverbruik. De hiermee verbondene CO2-besparing is bovendien bijzonder milieuvriendelijk. In veel gevallen kan in slechts enkele stappen worden gewisseld van de bestaande halogeen- naar de nieuwe led-techniek, zonder dat er nieuwe aanschaffingen nodig zijn.

Er bestaan dus veel redenen om bij trucks compleet om te schakelen op led-verlichting!

10/11/2016
  • Ontdek ook voor uw voertuig het nut van HELLA leds!
  • Print
LED-stories
Afbeelding

Een dag op de weg met HELLA LED - onze e-paper.

LED_Video_160x80
Led-video

Licht is...led. Veel plezier met de

play video
UNIVERSELE ONDERDELENCATALOGUS
Universele onderdelencatalogus

Universele onderdelencatalogus - Alle HELLA producten met een enkele klik.

 

Led-brochure
De brochure over de HELLA led-competentie.

Ervaar meer over de HELLA led-competentie - in onze brochure.