Een prima klimaat in de zomerhitte
BACK
10006866a_AM0_1168px
10006869a_AM0_1168px

Een prima klimaat in de zomerhitte

07/15/2019

Als het weer eens warm is op de weg en de zon op de voorruit brandt, is airconditioning een goede zaak. Maar een aircosysteem doet meer dan alleen zorgen voor koele lucht in de bestuurderscabine. Zoals wetenschappers van de Gesamthochschule Wuppertal (Duitsland) enige tijd geleden hebben aangetoond, is het ook op het punt van de veiligheid niet te onderschatten. In opdracht van de Bundesanstalt für Straßenwesen, het Duitse instituut voor het wegverkeer, analyseerden zij de relatie tussen binnentemperatuur en ongevallenrisico. Het resultaat: al bij een binnentemperatuur van 27 graden neemt de kans op een ongeval in de stad met 11 procent toe. Bij 32 graden is het risico bijna 25 procent hoger. De redenen liggen voor de hand: bij hogere temperaturen word je sneller moe en daardoor ook minder geconcentreerd.

 

Airconditioning als bacteriënvanger
Een goed functionerend aircosysteem is dus belangrijk voor de veiligheid en het welzijn. Waarbij de restrictie 'goed functionerend' essentieel is. Als een aircosysteem niet wordt onderhouden, vormt het een enorm gezondheidsrisico. Dat komt vooral door de zogenaamde verdamper, een belangrijk onderdeel van het aircosysteem. De verdamper wordt tijdens het gebruik vochtig, waardoor hij in combinatie met de donkere en vochtige omgeving binnen in de installatie een ideale voedingsbodem vormt voor bacteriën en schimmels. Deze komen door de luchtcirculatie in het voertuiginterieur terecht en kunnen leiden tot tranende ogen, een droge keel en nies- en hoestprikkels.  

 

Zo wordt het aircosysteem weer schoon
Door regelmatig aandacht te besteden aan het aircosysteem, kunt u voorkomen dat dit een bacterieverspreider wordt. Zo raden specialisten aan om bij bedrijfswagens eens in de zes maanden een aircocheck uit te voeren. Hierbij vindt er een visuele inspectie plaats en worden de functionaliteit en het prestatievermogen gecontroleerd. Als er namelijk door een klein lek koelmiddel ontsnapt, wordt de koelfunctie beperkt – waardoor het aircosysteem steeds minder goed in staat is om zijn eigenlijke functie te vervullen. Tijdens het rijden merkt u dan dat het koelvermogen afneemt. Bij de aircocheck wordt ook het interieurfilter vervangen, omdat het absorptievermogen hiervan meestal na een half jaar is uitgeput. Bovendien wordt de verdamper gereinigd en gedesinfecteerd en zo ontdaan van bacteriën en schimmels. Als u daarnaast eens per jaar een aircoservice laat uitvoeren, wordt naast het koelmiddel ook de filterdroger vervangen. Deze laatste draagt eveneens bij tot een goed klimaat binnen in het voertuig.

 

De moeite waard voor alle betrokkenen
Inspecties van het aircosysteem stuiten helaas nog maar al te vaak op onbegrip. Een vaak gehoorde opmerking is dat de koelkast thuis toch ook geen servicebeurt nodig heeft. Dat klopt natuurlijk en in principe werken beide apparaten op dezelfde manier. Maar terwijl het koelcircuit van een staand apparaat extreem compact is, heeft dit in een voertuig veel langere leidingen en is het dus ook kwetsbaarder. Bovendien zorgen de constante trillingen van de motor, het schokken van het voertuig en de sterk schommelende buitentemperaturen voor een aanzienlijk grotere kans op defecten.
Het belangrijkste blijft echter het gezondheidsaspect. Dat gaat u als chauffeur direct aan – en niet te vergeten: als er iets gebeurt, zijn de kosten van uitval van de truck veel hoger dan de kosten van de aircocheck.