Şarj dinamosunda hasar değerlendirme

Şarj dinamolarında hasar değerlendirmesi konusunda değerli ve faydalı servis talimatlarını burada bulabilirsiniz.

Önemli güvenlik uyarısı
Çalışmalarında araç servislerine profesyonel destek sağlamak için, aşağıdaki teknik bilgiler ve uygulamaya yönelik ipuçları HELLA tarafından hazırlanmıştır. Bu web sitesinde sağlanan bilgiler, yalnızca uygun şekilde eğitilmiş uzman personel tarafından kullanılmalıdır.

 

Şarj dinamosunda hasar değerlendirme: Nedenler ve sonuçları

Kısa devre / ters polarite nedeniyle oluşan hasarlar

Alternatördeki kısa devrelerden / ters polaritelerden kaynaklanan hasarlar, kesik veya lehimi erimiş güç diyotları, lehimi erimiş bir stator sargısı ve/veya yanmış redresör gövdeleri ile tespit edilebilir.

 

NEDENLERİ

Arızalı bir akü veya dışarıdan takviye ile çalıştırma sırasında ters polarite nedeniyle, kontrolsüz bir akım akışı meydana gelir. Bu kısa devre sırasında ortaya çıkan yüksek ısı nedeniyle, yarı iletkenler tahrip olur ve lehimli bağlantılar erir ve ayrılır.

 

SONUÇLARI

Hasarlı lehimli bağlantılar ve tahrip olmuş diyotlar, alternatörün artık güç vermemesine neden olur.

 

Korozyon hasarları

Alternatördeki korozyon hasarları, kontaklar ve bağlantı terminallerindeki aşırı korozyondan anlaşılabilir.

 

NEDENLERİ

Alternatörler standart olarak su sıçramasına karşı korumalıdır. Buhar püskürtücü ile motor yıkama veya sudan geçiş sırasında derin su birikintileri vb. nedeniyle ya da sıçrama suyundan koruma kapaklarının eksik olması nedeniyle aşırı bir su girişi meydana gelirse, bu alternatörde hasarlara neden olur.

 

SONUÇLARI

Aşırı su girişi kontaklarda ve bağlantı terminallerinde korozyona, bilyalı rulmanlarda hasara ve kömür fırçaların yumuşamasına yol açar. Aşınmış kontaklar ve bağlantı terminalleri nedeniyle, güç düşüşleri meydana gelir veya hiç güç çıkışı olmaz. Rulman hasarları, güçlü bir gürültü oluşumuna veya alternatörün tamamen devre dışı kalmasına yol açar.

 

UYARI

Alternatör değiştirilirken, mevcut sıçrama suyundan koruma kapakları her zaman tekrar takılmalıdır.

 

Yağ bulaşmış şarj dinamosu

İçeri giren yağ, alternatörün muhafazası, sargıları, kontak bilezikleri ve kömür fırçaları üzerinde bir yağ filminin oluşmasına neden olur. Yağ nedeniyle kömür fırçaları yumuşar.

 

NEDENLERİ

Arızalı motor contaları nedeniyle motor yağı, sızıntı yapan hatlar nedeniyle hidrolik yağ veya dizel yakıt jeneratöre girerse, kontak bileziklerinde ve karbon fırçalarda bir yağlayıcı film oluşur. Bunun sonucunda kömür fırçalarının aşınmasıyla, kötü temasa veya kısa devrelere yol açan bir kütle oluşur. Kömür fırçaların yumuşaması nedeniyle, aynı şekilde zamanından önce aşınma meydana gelir.

 

SONUÇLARI

İçeri giren yağ, alternatör performansının kısıtlanmasına yol açar. Bununla birlikte, çoğu durumda yağ kirliliği alternatörün tamamen devre dışı kalması ile sonuçlanır.

 

Aşırı yağlanmış vakum pompalı şarj dinamosu

Dizel motorlu bazı araçlarda, fren servosu için gerekli olan vakum, alternatöre bağlı bir vakum pompası tarafından üretilir. Sıklıkla ortaya çıkan bir sorun, bu alternatörlerin tamamen yağlanması ve bu nedenle arızalanmasıdır.

 

NEDENLERİ

Bu sorunun en sık görülen nedenlerinden biri, alternatör ve vakum pompası arasındaki contalamadır. Genellikle bir lastik conta aracılığıyla gerçekleştirilen bu contalama, yıpranma nedeniyle ama aynı zamanda alternatör değiştirildikten sonra da sızıntı yapar. Genellikle lastik conta değiştirilmez ve içeri giren yağ nedeniyle kısa süre sonra alternatörün arızalanması gerçekleşir.

 

SONUÇLARI

İçeri giren yağ, alternatöre çok kısa sürede zarar verebilir ve arızalanmasına yol açar.

 

UYARI

Bileşenler birbirinden ayrılmışsa, prensip olarak alternatör ile vakum pompası arasındaki contalama değiştirilmelidir. Bu sırada vakum pompasındaki yağ ve vakum hortumlarında sızıntı olup olmadığını da kontrol edin.

 

Şarj dinamosundaki rulman hasarları

Alternatörlerdeki rulman hasarları, aşırı gürültü, rotorun radyal veya eksenel boşluğu ya da bloke olmuş bir rotordan anlaşılabilir.

 

NEDENLERİ

Aşırı titreşimler veya su girişi, alternatörlerdeki bir rulman hasarının nedeni olarak kabul edilir. Bununla birlikte, tahrik kayışının aşırı gerginliği de rulmanın hasar görmesine veya erken aşınmasına neden olabilir. Düz oluklu kayışlar aracılığıyla kayış kasnağına ve dolayısıyla rulmana çok büyük kuvvetler aktarılabilir.

 

SONUÇLARI

Hasarlı bir rulman nedeniyle, güçlü bir gürültü oluşumu ve rotorda önemli ölçüde bir boşluk meydana gelebilir. Bu boşluk, kayış kasnağı nedeniyle jeneratör muhafazasında hasar meydana gelecek kadar büyük olabilir.

 

İPUCU BAĞLANTISI

Arızalı bir şarj dinamosunun belirtileri ve arıza nedenleri hakkında ipuçlarını ve çözümleri burada bulabilirsiniz. Buna ek olarak, bu sayfada size şarj sistemi kontrolünü nasıl gerçekleştirebileceğinizi gösteriyoruz, örneğin arıza teşhisinden önce gözle kontrol, akülerin kontrol edilmesi, alternatör kontrolü ve arıza teşhis cihazı ile kontrol gibi.
Hella’nın marş motorları ve alternatörleri hakkında daha fazla ürün bilgisine buradan ulaşabilirsiniz.