BACK

Voor de liefhebbers: de BMW 2002 turbo

05/02/2018

In 2003 kocht Joachim Reimer uit Herne een BMW 2002 turbo – “voor een bedrag van vier cijfers”, zoals de BMW-fan zich weet te herinneren. De vreugde over het koopje duurde echter slechts een half jaar. Hierop volgden tien jaren van omvangrijke restauratiewerken. Maar het harde werk was de moeite waard: vandaag de dag is de turbo van Joachim Reimer waarschijnlijk een van de mooiste exemplaren van deze ultrazeldzame sportsedan.

 

In het najaar van 1973 werd deze voor het eerst geïntroduceerd – en zorgde direct voor “een gemiddelde aardbeving”: de BMW 2002 turbo. BMW had destijds - midden in de oliecrisis – de moed gehad een auto op de markt te brengen die volledig politiek incorrect was. Het grote publiek nam vooral zijn 170 pk en bijna “obscene” brandstofverbruik op de korrel. Het op de voorpaneelverbreder in spiegelschrift aangebrachte opschrift “2002 turbo” werd door de pers zelfs als oorlogsbeschildering aangeduid. Zelfs in de Duitse Bondsdag werd de felle “nul-twee” besproken. Als gevolg daarvan zag BMW zich gedwongen het opschrift voor de voorzijde alleen nog als optie te leveren.

 

Er kwam dus veel kritiek op BMW af. Dat terwijl de 2002 turbo ongetwijfeld over uitstekende rijdynamische eigenschappen beschikte. Bovendien was deze snelle Beier de eerste Europese auto met een uitlaatgasturbo, nog voor de Porsche 911 Turbo, die pas in 1974 op de markt kwam.

Vanaf september 1973 tot november 1974 werden slechts 1.672 exemplaren van de veel verguisde 2002 turbo geproduceerd. Vandaag de dag zijn er naar schatting nog maar zo'n 50 exemplaren op de Duitse wegen te vinden.

 

Een van de gelukkige bezitters van deze “exoot” is Joachim Reimer uit Herne. In 2003 kon hij zijn 2002 voordelig aanschaffen. Naar de huidige maatstaven lijkt de aankoopprijs die hij voor de sportwagen uit 1974 moest opbrengen, ongelofelijk laag. “Ik heb destijds een bedrag van vier cijfers op tafel moeten leggen”, weet Joachim Reimer zich te herinneren. Inmiddels wordt de uiterst zeldzame BMW 2002 turbo voor ruim meer dan 100.000 euro verhandeld - een leuke waardestijging!

 

Wie zijn blik over het “schatje” van Joachim Reimer laat gaan, zal nauwelijks geloven hoeveel werk in deze snelle klassieker is gestoken. ”Van buiten was de auto picobello. Maar onder het plaatwerk helaas niet. De rampspoed begon een half jaar nadat ik hem had gekocht: de motor hield ermee op en tot overmaat van ramp liep er water naar binnen”, aldus Reimer. Niets hielp: de BMW in polaris-metallic lak schreeuwde gewoonweg om een complete restauratie.

 

In 2004 begon de BMW-fan de auto te restaureren. "Ik heb de auto tot op de laatste schroef uit elkaar genomen, ben vervolgens op zoek gegaan naar nieuwe onderdelen, heb alle platen gezandstraald en de turbo volledig herbouwd", zo beschrijft de 2002-eigenaar in zijn charismatische dialect.

 

Ook onder het plaatwerk bood de BMW de nodige uitdagingen. Zoals de mechanische Kugelfischer-benzine-inspuiting. “Dat mechanische systeem is zo gecompliceerd, dat geen enkele monteur hier uitkomt,” lacht Reimer. Voor de veiligheid bouwde hij een lambdasonde in voor het bewaken van het brandstofmengsel. Omdat de 2002 turbo bovendien snel oververhit raakt, zal hij binnenkort ook nog een elektrische ventilator inbouwen.

“De juiste rijstijl en enig technisch inzicht kunnen er veel aan doen om zo lang mogelijk met de auto te kunnen blijven rijden”, weet Joachim Reimer. “Ik heb er vaak over gedacht om de auto gewoon weg te doen”, geeft hij toe. Dankzij de steun van twee vrienden hield de vijftiger echter vol. Samen zorgden de drie voor een van de best geconserveerde exemplaren van de 2002 turbo.

De snelle Beier is niet gemakkelijk te besturen, het is namelijk “een echte mannenauto”. Maar dat is voor Joachim Reimer nu juist de uitdaging. En met een beetje geluk kan men de prachtige BMW 2002 turbo in het wild meemaken. “Als het mooi weer is, rij ik regelmatig met de auto. Ook naar auto meetings rij ik de auto altijd op de eigen assen“, legt Reimer blij uit.

De BMW 2002 turbo en zijn trotse eigenaar: hier is het gezegde “old love never dies” zeker van toepassing!