BACK

Luchttaxi's: science fiction of de verkeersoplossing van de toekomst?

04/09/2019

Volgens Wikipedia zijn ontwrichtende technologieën innovaties die "het succesverhaal van een bestaande technologie of dienst of een bestaand product vervangen of volledig van de markt verdringen". Luchttaxi's zouden zo'n innovatie kunnen zijn en kunnen zorgen voor een goede doorstroming op de taxi- en mobiliteitsmarkt. Dat beweren sommige mensen tenminste. Anderen vragen zich af: Hoe zit het nu eigenlijk echt met de hype rondom vliegende taxi's?
 

 

Voor critici die luchttaxi's zonder meer afdoen als science fiction, is het de moeite waard om eens naar Duitsland te kijken. De Duitse minister van Verkeer, Andreas Scheuer, wordt beschouwd als een groot fan van de vliegende toestellen – en heeft inmiddels verraden dat zijn ministerie zich heel concreet met dit onderwerp bezighoudt en zelfs al zou werken aan mogelijke vliegroutes voor de alternatieve taxi's van de toekomst.
 

 

Tal van initiatieven op het gebied van luchttaxi's
Wie wat dieper in het onderwerp duikt, zal al snel merken dat er op het gebied van luchttaxi's inderdaad tal van initiatieven in ontwikkeling zijn. Zo werkt Airbus aan de zogenaamde 'CityAirbus'. En EmbraerX, een dochteronderneming van de Braziliaanse vliegtuigfabrikant Embraer in Silicon Valley, werkt samen met personenvervoerder Uber aan de 'Uber Elevate'. En wordt bij de Duitse start-up Lilium de 'Lilium Jet' ontwikkeld. Om maar een paar voorbeelden te noemen.
Alle projecten bevinden zich nog in de test- en ontwikkelingsfase. Wat de ontwerpen gemeen hebben, is dat ze helemaal elektrisch worden aangedreven en functioneren volgens het 'VTOL' ('Vertical Take-Off and Landing')-concept: ze kunnen dus loodrecht opstijgen en landen en hebben maar heel weinig ruimte nodig om te manoeuvreren. Dat maakt ze vooral interessant, als er ergens weinig plaats is. In de stad bijvoorbeeld.

 

Luchttaxi-ontwerpen vliegen zelf en doen dat elektrisch
De CityAirbus bijvoorbeeld is ontworpen als een zelfvliegend elektrisch luchtvaartuig voor het snel, voordelig en milieuvriendelijk vervoeren van maximaal vier passagiers in drukke steden. Naast puur personenvervoer zijn er nog andere toepassingen denkbaar. Zelfvliegende luchttaxi's zijn ook geschikt voor het snel transporteren van bloed of medicijnen. In ieder geval in theorie.

 

 

Studie: aanzienlijke tijdwinst bij maar iets hogere kosten
Doordat luchttaxi's in de steden met hun meestal volle wegen en straten niet zoals auto's in de rij hoeven aan te sluiten, zijn ze veel flexibeler en bereiken ze hun bestemming veel sneller. Het adviesbureau Porsche Consulting heeft onderzocht hoeveel sneller dat precies is. In een haalbaarheidsstudie met Hamburg als voorbeeld hebben de deskundigen berekend dat de transfer van de luchthaven van de Hanzestad naar het centrum van de stad drie minuten zou duren en 35 euro zou kosten. Afhankelijk van de verkeersdrukte hebben traditionele taxi's voor de 11 à 12 kilometer lange route ongeveer 25 tot 30 minuten nodig – waarvoor ze bijna op de cent af 30 euro rekenen. Al in 2025 zou het zover kunnen zijn.
Dat elektrisch en autonoom vliegen in ieder geval op korte trajecten binnen afzienbare tijd mogelijk zal zijn, is te danken aan de enorme sprongen in de ontwikkeling van de elektro-, accu-, sensor en computertechniek. En het ziet er in principe naar uit dat vliegende luchttaxi's eerder realiteit zullen zijn dan zelfrijdende auto's. Tenslotte is het luchtverkeer gemakkelijker te controleren dan het veel complexere wegverkeer.