BACK

Door vrouwen geleide werkplaats Wibbe:

04/17/2018

De allround-werkplaats met een hart
Als het aan haar vader en lerares op de nijverheidsschool had gelegen, was Sandra Wibbe waarschijnlijk nooit automonteur geworden. Maar zij had altijd al haar eigen wil – en sleutelde als jonge dame al graag aan auto's. Het logische gevolg: een bijbehorende opleiding tot automonteur! In 2006 nam zij het roer over van haar vader en sindsdien leidt zij de werkplaats met 2 vast aangestelde monteurs – en natuurlijk met haar moeder, die zich om het tankstation en de wasstraat bekommert. Een echt familiebedrijf dus!

“Werkplaats met een hart”

De in 1983 opgerichte werkplaats Wibbe is gevestigd in het Oost-Westfaalse Mantinghausen, tussen Lippstadt en Paderborn (in Duitsland).

“Hartelijk Westfaals” is ook de wijze waarop klanten door Sandra Wibbe en haar moeder worden verwelkomd. “Wij noemen onze onderneming de werkplaats met een hart, omdat onze klanten onze openheid waarderen. We proberen voor elk probleem een oplossing te vinden, zodat onze klanten graag terugkomen.”

Natuurlijk – ook Sandra Wibbe had tijdens haar professionele loopbaan af en toe te maken met de gebruikelijke clichés. Bijvoorbeeld wanneer de klant “de chef” wil spreken en niet “de cheffin”. “Maar al met al zijn dit soort vragen beduidend minder geworden,” legt Sandra Wibbe met een glimlach uit – en neemt het geheel met humor.

Ook al zijn werkplaatsen die door vrouwen worden geleid nog zeldzaam: Sandra Wibbe maakt zich er geen zorgen over.

Dezelfde uitdagingen als bij andere autowerkplaatsen

De cheffin van de werkplaats heeft sowieso met dezelfde problemen te maken als vrijwel elke andere onafhankelijke autowerkplaats. “Net als onze concurrenten vechten wij elke dag om te overleven”, bericht Sandra Wibbe. Door de toenemende complexiteit van de branche staan zij en haar team voortdurend voor nieuwe uitdagingen. Regelmatige bijscholingscursussen behoren dan ook tot de business.

Maar ook zoiets: “wij maken het steeds vaker mee dat klanten thuis met reparaties beginnen – zelfs aan onderdelen die relevant zijn voor de veiligheid, zoals de rem – maar dan moeten opgeven en onze hulp inroepen.“ Ook in dergelijke situaties blijft Sandra Wibbe echter cool.

Als “toekomstproject” heeft zij het idee om een speciaal op vrouwen gerichte autowerkplaats op te richten. Van het controleren van het oliepeil en het verwisselen van een band tot het overbruggen van de accu als deze leeg is, wil zij de technische kennis en vaardigheden van de vrouwen versterken.

“Mijn jongens staan hier volledig achter”

Dat de chef een vrouw is, is voor haar medewerkers volstrekt vanzelfsprekend. Daarvan is Sandra Wibbe overtuigd. “Ik heb een geweldig team aan mijn zijde en weet dat mijn jongens volledig achter mij staan.”

Vandaag de dag is ongeveer 50 procent van haar klanten vrouw, schat zij in. “Vrouwen en maar ook mannen durven ons zeker wel eens technische vragen te stellen”, vermoedt de cheffin van de werkplaats.

Zij is gehecht aan youngtimers

Voor Sandra Wibbe moet haar privéauto vooral functioneel zijn en voldoende ruimte voor spullen en haar twee honden bieden. Eigenlijk is zij niet echt een fan van klassieke oldtimers. Een uitzondering maakt zij voor haar liefdevol gerestaureerde youngtimer “Beetle”. Zij is bijzonder gehecht aan dit 20 jaar oude voertuig, dat tevens dienst doet als “reclamemedium” voor de werkplaats – het rijplezier brengt altijd een glimlach op haar gezicht.