3 symptomen die wijzen op een defecte startmotor: Tips voor het oplossen van problemen met startmotors en dynamo's

11/04/2020

Aangezien een verbrandingsmotor niet uit zichzelf kan starten, is een werkende startmotor van vitaal belang voor een rijklaar voertuig. Hieronder geven we u ook enkele nuttige tips voor het oplossen van problemen met startmotors en dynamo's.

Problemen met startmotors en dynamo's: zelden, maar niet nooit

In principe zijn startmotors onderhoudsvrij en gaan ze een heel voertuigleven mee. Als er toch een storing of defect optreedt, dan is dat in veel gevallen te wijten aan geoxideerde of defecte elektrische aansluitingen, defecte magneetschakelaars, defecte elektromotoren of versleten overbrengingen, op het aandrijfrondsel ("slijtage" of "pastavorming") of het vrijloopwiel.

3 symptomen die op een defecte startmotor wijzen

Als jullie de volgende tekenen opmerken als de motor niet wil starten, dan geeft dit aan dat de startmotor defect is: ➔ Bij het gebruik van de contactschakelaar vindt er geen reactie plaats. De startmotor 'klikt', maar pakt niet. ➔ De startmotor draait hoorbaar, maar de motor wordt niet aangedreven.

Uitgangspunten voor het zoeken naar de storingsoorzaak

Een storing in de startmotor kan verschillende oorzaken hebben: Misschien zijn de elektrische aansluitingen defect. Een stroeve of defecte magneetschakelaar (inschakelrelais) kan een mogelijke oorzaak zijn. Controleer voor de zekerheid ook de elektromotor op beschadigingen en kijk goed naar de overbrenging, het startrondsel of het vrijloopwiel. Voorwaarde voor een goede werking is een foutloze stroomtoevoer naar de startmotor. Controleer daarom in het kader van de foutdiagnose de voertuigaccu en de plus- en massa-aansluiting van de startmotor.

Onze brochure met alle informatie over ons nieuwe onderdelenprogramma voor startmotors en dynamo's in OE-kwaliteit voor auto's, bestelwagens en bedrijfswagens en een lijst met specifieke startproblemen en de passende oplossing vinden jullie hier: LINK.

 

Trouwens: Echt grootse dingen kan niemand in zijn eentje bereiken – ook wij niet! Dit vraagt om geweldige collega's met gevoel voor teamwork, knowhow, ervaring... en natuurlijk om jullie! We hebben naar jullie geluisterd en hebben daarom afscheid genomen van ons inruilsysteem voor startmotors en dynamo's! Voor jullie betekent dit concreet: een supergemakkelijke afhandeling, hoogwaardige onderdelen en 3 jaar garantie!