BACK

Slap en lusteloos – drukverlies in het dieselinjectiesysteem

02/13/2019

Hier laten we zien waarom een Opel Corsa D met motorcode A17DTS uit 2007 die slecht accelereerde en waarbij de motor tijdens het schakelen af en toe afsloeg, wat langer in de werkplaats moest blijven.
Na de eerste diagnose door een technicus werd uit het storingsgeheugen van het motorregelapparaat de fout P0093 "Lek in brandstofsysteem herkend" uitgelezen. Aan de hand van deze foutbeschrijving werd het complete brandstofsysteem gecontroleerd op vervuiling, lekkage en zelfs verkeerd tanken – zonder resultaat.
Ook de opvoerpomp werkte perfect. In het brandstoffilter werden geen vreemde voorwerpen ontdekt die op een defect in de hogedrukpomp zouden kunnen wijzen.
Ondanks alle inspanningen kon er geen systeemfout worden gevonden.

 

De oplossing
In sommige gevallen is de oorzaak een defecte of blokkerende drukregelklep in de hogedrukpomp. Als vuildeeltjes ervoor zorgen dat de klep mechanisch klemt, kan in de common-rail de juiste druk niet meer worden opgebouwd. Het drukverschil wordt door het regelapparaat geïnterpreteerd als lek.
Deze fout treedt ook vaak op na vervanging van het filter. Als het filterhuis niet zorgvuldig wordt gereinigd voordat het nieuwe filter wordt geplaatst, kunnen er deeltjes in het systeem terechtkomen.

 

Onze reparatietip
In een dergelijk geval moet je de drukregelklep uitbouwen en vervangen. Controleer in dit verband ook de klepzitting en maak deze – indien nodig – schoon.
Vervolgens moet je het brandstofsysteem ontluchten door het contact drie keer achter elkaar voor 30 seconden in te schakelen zonder de motor te starten.

 

Let op:
Dit probleem kan zich ook voordoen bij identieke modellen met de motorcode Z17DTR