Head-up-display, stuurautomaat en meer – dat is wat de auto van de toekomst echt nodig heeft

12/03/2019

Waarom er in de auto's van nu steeds meer elektronica en assistentiesystemen te vinden zijn? Duidelijk: om jullie te ontlasten en veilig naar je bestemming te brengen! Maar wat is er nu echt revolutionair? En wat echt belangrijk? Hier komen dé 5 technologieën die elke auto zou moeten hebben, of als we vooruitkijken naar de toekomst, mogelijk zal hebben!

Elektronica, assistentie, comfort: laat de race van de autofabrikanten maar beginnen!

Het staat buiten kijf: dit is een interessante tijd voor autofans en technologiefreaks, want autofabrikanten en -toeleveranciers proberen elkaar de loef af te steken. Meer elektronica, meer assistentiesystemen en meer comfortfuncties moeten jullie zo veilig, relaxed en stressvrij mogelijk naar je bestemming brengen.

Dit is onze top 5 van functies voor jouw auto! Maar wat zijn nu de echt revolutionaire en belangrijke technologieën die iedereen eigenlijk in zijn auto zou moeten hebben? Duidelijk: de volgende vijf functies: NUMMER 5: Met 360°-panoramazicht in de auto kun je alles zien!

Veel autofabrikanten kiezen inmiddels voor het 360°-panoramazicht – en niet alleen om botsingen bij het parkeren te voorkomen. Het systeem maakt een virtueel zicht van buitenaf op de actuele positie van het voertuig mogelijk. Van bovenaf gezien helpt de top-view-camera je om ook in onoverzichtelijke situaties het overzicht niet kwijt te raken. Zodat je het verkeer van links en rechts beter in de gaten kunt houden. Dit wordt vooral mogelijk gemaakt door 77-GHz-radarsensoren die de omgeving van het voertuig bewaken. (Meer over sensoren en omgevingscamera's)

NUMMER 4: Waardevolle milliseconden extra aandacht met het head-up-display!

Ook dankzij het head-up-display is er een enorme veiligheidswinst te behalen. Want in plaats van naar beneden te kijken op de snelheidsmeter en zo je blik een seconde lang niet op de weg te houden, blijf je gewoon recht voor je uit kijken – en krijg je toch alle belangrijke informatie: over snelheid, navigatie en actuele snelheidsbeperkingen. De informatie van het display – ook wel HUD genoemd – wordt geprojecteerd op de voorruit van het voertuig. Zo win je milliseconden die levens kunnen redden!

NUMMER 3: Controle van de auto in elke bocht – dankzij torque vectoring!

Een vrij lastig begrip, maar wel een begrip dat staat voor een nogal ingenieus idee – en zorgt voor nog meer rijveiligheid en tegelijkertijd het rijplezier vergroot. In principe gaat het hierbij om een variabele koppelverdeling. Als een voertuig in een bocht dreigt te ondersturen, wordt aan het wiel aan de buitenkant van de bocht een hoger koppel ter beschikking gesteld. Hierdoor wordt het voertuig praktisch de bocht in geduwd – en lijkt het alsof het op rails rijdt! Torque vectoring is overduidelijk een systeem dat grote voordelen en meer veiligheid biedt – en daarom in veel meer voertuigen ingebouwd zou moeten worden.

NUMMER 2: Autonoom rijden en stuurautomaat - zijn je auto en jij klaar voor niveau 4 en 5?

De kampioen van onze top 5: autonoom rijden wordt een van de grote thema's van de toekomst – en daar wordt nu al heftig over gediscussieerd. Natuurlijk weet je dat je deze wereld al bent binnengetreden, of niet soms? Ben je al op niveau 1, gebruik je een bestuurdersassistentiesysteem, snelheidsregeling met stop & go-functie of afstandsassistentie? Misschien wel. Of ben je al op niveau 2 en geef je het roer ook wel eens over aan de stuur- en rijstrookassistent? Parkeert je auto helemaal zelfstandig? Of gebruik je op niveau 3 zelfs al een persoonlijke copiloot die op langere afstanden en in bepaalde verkeerssituaties gewoon alles van je overneemt? Vast nog niet, want er wordt op dit gebied nog heel wat onderzoek gedaan. Op niveau 4 en 5 van het geautomatiseerde of autonome rijden zou het theoretisch mogelijk zijn om gewoon achterover te leunen, een dutje te doen en al het werk en de verantwoordelijkheid over te laten aan de auto. Hiervoor moet er natuurlijk nog aan een groot aantal elementaire voorwaarden worden voldaan. Zo gaat bijvoorbeeld het landelijke 5G-netwerk als basis voor het autonome rijden fungeren. Het spreekt voor zich dat er ook nog een antwoord moet komen op belangrijke ethische vragen, maar alleen al het idee om straks afscheid te kunnen nemen van lange, vermoeiende autoritten!

NUMMER 1: Het licht van de toekomst: Digital Light SSL | HD

Met ons nieuwe verlichtingssysteem 'Digital Light SSL | HD' kunnen nu 30.000 pixels intelligent en individueel worden aangestuurd, zodat er talloze nieuwe functies kunnen worden geïmplementeerd die autorijden nog veiliger en relaxter maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een optische rijstrookassistent die je met verlichte rijstrookmarkeringen helpt om op krappe bouwterreinen het overzicht niet kwijt te raken? Of van beschermingszones voor fietsers of voetgangers die worden aangegeven door de koplampen? Met 'Digital Light SSL | HD' is het allemaal mogelijk.

We kunnen nauwelijks wachten tot het zover is! En hoe zit dat met jullie?