BACK

Ford S-Max: contactsleutel verwijderd, dieselmotor blijft lopen?!

03/05/2020

Oorzaak en symptoom van een storing liggen soms ver uit elkaar! Dat blijkt uit het volgende geval: een Ford S-MAX met de motorcode QXWA en bouwjaar 2010 kwam de werkplaats binnen. Het probleem: zo nu en dan lukte het ook na het verwijderen van de contactsleutel niet om hem uit te schakelen. De motor bleef draaien en moest met ingeschakelde versnelling worden stilgezet. Ook een kort verblijf in de werkplaats leverde geen bruikbaar resultaat op. In het storingsgeheugen waren geen storingen opgeslagen.

Werkplaats diagnosticeert bij toeval: knik in de kabelboom van de Ford S-MAX

De medewerkers van de werkplaats controleerden alle bekende storingsbronnen in het startsysteem en sloten deze uit. Maar toen sloeg de motor bij het openen van de achterklep in een bepaalde stand toevallig af. De monteurs wisten dit scenario met succes te reconstrueren. Bij een nadere inspectie kwamen ze iets ongewoons tegen: in de knik van de kabelboom van de achterklep vonden ze enkele beschadigde kabels. Omdat deze met elkaar in contact kwamen, ontstonden er spanningsovergangen en keerstromen naar de zekeringkast. Hierdoor kon klem 15 (contact plus) niet goed worden uitgeschakeld, ook al werd de contactsleutel verwijderd.

Reparatietip en advies: de kabelboom van de Ford S-Max controleren en (volledig) vervangen!

Kabelboom controleren en zo nodig vervangen. Nog een opmerking: omdat de kabelboom in dit gebied bloot staat aan een verhoogde belasting, heeft een gedeeltelijke reparatie mogelijk maar korte tijd effect. Daarom adviseren wij de kabelboom van de achterklep volledig te vervangen.