Dit zijn de vijf coolste sciencefictionauto's uit de filmgeschiedenis

11/05/2019

Laten we onszelf niet voor de gek houden. De echte sterren in sciencefictionfilms zijn de auto's! Daarom volgt hier onze top 5 van de coolste auto's uit sciencefictionfilms!

 

In volle vaart de toekomst in

Ook al worden de hoofdrolspelers in films vaak grote sterren, voor iedere echte sciencefictionfan spelen de futuristische voertuigen de hoofdrol – of niet soms? Ze zijn ontworpen door visionairs, zitten boordevol extra snufjes en zien er ook nog eens fantastisch uit! Zoals je dadelijk zult zien, wierpen hun makers daarbij vaak een niet geheel onrealistische blik in de toekomst. Stap in en reis met ons mee door de visionaire geschiedenis van de filmauto's: gordels vast – daar gaan we!

 

5e plaats: Op naar de schuimparty met de SAPD Cruiser (GM Ultralite) uit 'Demolition Man' (1993)

Wist je dat? Alle sciencefictionauto's in de film 'Demolition Man' met Sylvester Stallone waren concept-wagens van General Motors! De meest exclusieve en spectaculaire was de SAPD Cruiser, waarmee Sandra Bullock in haar rol van politieagente voor het eerst echt de aandacht trok. Het model hiervoor was het emissiearme concept GM Ultralite uit 1992. De SAPD Cruiser rijdt in deze film autonoom en heeft bovendien een heel bijzonder veiligheidsfunctie aan boord: 'Securo-O-Foam' – een veiligheidsschuim dat de inzittenden bij een crash beschermt tegen ernstig letsel.

 

Dankzij de carbonconstructie woog het voertuig maar 635 kilo. De naar boven opengaande vleugeldeuren maakten het voertuig destijds extra cool. Wie had gedacht dat dit soort deuren in 2019 in geen enkele supersportwagen zouden ontbreken? En ook het thema 'autonoom rijden' wekt toch inmiddels bij niemand meer ongeloof of verbazing? Meer over 'autonoom rijden' is te vinden in ons artikel over megatrends.

 

4e plaats: Laat je verwennen in de Lexus 2054 uit 'Minority Report' (2002) met een extra dosis empathie!

Regisseur Steven Spielberg wilde in zijn film 'Minority Report' niets minder dan de auto van de toekomst creëren. Daarom kon het voertuig uit de criminele dystopie met Tom Cruise, die zich afspeelt in 2054, niet alleen magnetisch zweven en autonoom rijden.

 

Het koos ook de muziek en de binnenverlichting uit op basis van de stemming van de inzittenden! Daarnaast werd de Lexus ontgrendeld door biometrische factoren en bestelde de wagen zelfstandig het avondeten. Als dat niet het toppunt is van machinale social skills! Het visionaire voertuig reed overigens op brandstofcellen. Er waren verschillende versies van het Lexus-conceptvoertuig, waarbij de rode variant waarschijnlijk de populairste was.

 

3e plaats: Ga verticaal omhoog met een Spinner uit 'Blade Runner' (1982 & 2017)!

Als vliegende aanvalsmacht jagen de Spinners, zoals de auto's in 'Blade Runner' heten, de hoofdrolspeler behoorlijk op. Natuurlijk zijn ze hiervoor uitgerust met een straalmotor – en dat allemaal met een VW Kever als uitgangspunt! Filmauto-tuner Gene Winfield gebruikte dit beroemde model uit Wolfsburg in 1982 namelijk om de sciencefictionauto leven in te blazen.

 

Toen in 2017 het vervolg met Ryan Gosling op het witte doek verscheen, werd voor de rol van sciencefictionauto een ander model gekozen: als driewieler van de toekomst werd een Peugeot direct naar het jaar 2049 gekatapulteerd.

 

2e plaats: Raas in de DeLorean DMC-12 uit 'Back to the Future' (1985) van de ene tijd naar de andere!

Er is waarschijnlijk bijna niemand op onze planeet die de 'Back to the Future'-trilogie niet kent. De DeLorean DMC-12, die in deze film als tijdmachine met ingebouwde fluxcompensator een hoofdrol speelde, was begin jaren 80 op de echte automarkt eerder een 'winkeldochter' – tot Doc Brown en zijn vriend Marty McFly ermee door de tijd gingen reizen en deze wagen tot een icoon van de automobielgeschiedenis maakten.

 

De DeLorean werd destijds als model gekozen, omdat regisseur Robert Zemeckis een enorme fan was van de vleugeldeuren van deze auto – en vond dat de wagen er daardoor een beetje uitzag als een buitenaards ruimteschip.

 

1e plaats: Vind in K.I.T.T. uit 'Knight Rider' (1982 – 1986) je beste vriend!

Waarschijnlijk blijft de naam K.I.T.T. voor het leven (of zelfs langer) verbonden met die van de hoofdrolspeler uit de serie 'Knight Rider', David Hasselhoff. En omgekeerd geldt hetzelfde, want de zwarte supermobiel, die werd ontwikkeld op basis van een Pontiac Firebird Trans Am uit 1982, is de ultieme sciencefictionauto. K.I.T.T. kon met zijn kunstmatige intelligentie (KI) niet alleen helemaal autonoom rijden, maar sprak de fans van de serie ook aan doordat hij humor en karakter had.

 

K.I.T.T. had een turbomotor op waterstof en een transmissie met 8 versnellingen, waardoor hij ook behoorlijk sportief was: hij sprintte in slechts 2 seconden van 0 naar 100 en kon dankzij Turbo Boost zelfs over obstakels springen! Bovendien had K.I.T.T. allerlei gadgets aan boord – en droeg zijn menselijke partner er één aan zijn pols: door middel van een smartwatch was Michael Knight altijd met zijn automobiele vriend verbonden. En dit alles halverwege de jaren 80 – een echte sciencefiction-superauto en dus duidelijk onze nummer 1!

 

Kende je PITT en Michel trouwens al? Nee? Dan moet je beslist hier eens langs gaan: https://www.youtube.com/watch?v=Y1lbPmn4p7o