BACK

Connectiviteit en autonoom rijden: hoe de nieuwe 5G-standaard voor mobiele communicatie onze toekomst revolutionair zal veranderen

01/16/2019

Met de nieuwe 5G-standaard voor mobiele communicatie wordt alles beter. Dat beweren althans experts op digitaal gebied. De vijfde generatie mobiele communicatie zal beduidend sneller zijn dan 4G/LTE en volledig nieuwe mogelijkheden ontsluiten. Niet alleen voor de particuliere gebruiker, maar vooral ook voor de industrie. Volgens experts kan 5G namelijk tot meerdere revolutionaire veranderingen leiden.
 

5G wordt 10 tot 100 keer sneller dan 4G. Dit vertaalt zich in reële snelheden tot vier gigabyte aan data per seconde. 5G is dus waanzinnig snel. Zo snel zelfs dat gegevens bijna in real-time kunnen worden overgebracht.
De snelheidsverhoging wordt voornamelijk mogelijk gemaakt door de millimetergolftechnologie: momenteel delen mobieltjes en andere draadloze apparaten een smal frequentiebereik tussen 3 KHz en 3 GHz. Naarmate hun aantal toeneemt, wordt de datatransmissie steeds trager. Door gebruik te maken van frequenties in het bereik onder de 6 GHz, maar vooral ook in het zogenaamde millimetergolfbereik met frequenties tussen de 30 en 300 GHz, in welk bereik momenteel nog geen datatransmissie door mobiele apparaten plaatsvindt, is er voldoende bandbreedte beschikbaar.

 

Datatransmissie in real-time
Dit maakt de nieuwe standaard voor mobiele communicatie natuurlijk behoorlijk interessant voor normale websurfers. Maar ook voor ondernemingen in de auto-industrie is de nieuwe standaard bijzonder aantrekkelijk. Tenslotte stelt 5G hen in staat toepassingen te implementeren, die revolutionaire veranderingen zullen brengen.
Het centrale begrip hierbij luidt “Internet of Things”, het internet van dingen. Het beschrijft een wereldwijde IT-infrastructuur die het mogelijk maakt om fysieke en virtuele objecten aan elkaar te koppelen. Dit klinkt weliswaar sciencefictionachtig en zeer theoretisch, maar is eigenlijk heel tastbaar.

 

Met 5G komen Internet of Things en Industrie 4.0 van de grond
Door middel van The Internet of Things kan bijvoorbeeld de veelgeciteerde Industrie 4.0 worden gerealiseerd. Dit is een volledig gekoppelde, intelligente en draadloze productie van industriële goederen. Met andere woorden: in de digitale toekomst – en deels zelfs al vandaag de dag – zijn machines en onderdelen uitgerust met sensoren die voortdurend gegevens verzenden en ontvangen. Op deze manier communiceren machines niet alleen onderling, maar ook met andere delen van de onderneming, zoals met de ontwikkelafdeling of de afdeling verkoop.
En ook klanten en leveranciers kunnen via interfaces in het online systeem worden geïntegreerd. Elke gekoppelde machine weet zo bijvoorbeeld hoeveel onderdelen nog op voorraad zijn en kan automatisch een bestelling bij de leverancier plaatsen zodra de voorraad op dreigt te raken. Men hoeft geen IT-expert te zijn om te beseffen dat er zo enorme hoeveelheden gegevens onderweg zijn. De binnenkort verouderde 4G-standaard zou deze hoeveelheden nooit aankunnen.
Ook door andere megatrends van de komende decennia zullen enorme hoeveelheden gegevens moeten worden doorgegeven – en dat in real-time.

 

Met 5G naar autonoom rijden
Onderzoekers en ontwikkelaars werken nu al aan de mobiliteit van de toekomst. En die is – vanzelfsprekend – verbonden: voertuigen zullen niet alleen met andere voertuigen communiceren, maar ook met de verkeersinfrastructuur, met mensen en andere netwerken. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld files en ongevallen, maar ook gratis parkeerplaatsen in real-time aan automobilisten worden gemeld.

 

Omdat dit ultrasnelle communicatie in real-time vereist, geldt 5G als de doorslaggevende factor voor het sterk geautomatiseerde of autonome rijden, waarbij de automobilist ten minste een deel van het zelfstandige rijden uit handen wordt genomen.
Dit zal niet alleen leiden tot meer comfort. Onderzoekers zien de hogere veiligheid als het belangrijkste voordeel van autonoom rijden. Afhankelijk van de mate van automatisering zal het aantal ongevallen verminderen. Tenslotte wordt 90 procent van alle ongevallen veroorzaakt door menselijke fouten.

 

Hoewel de vijfde generatie van de mobiele communicatie naar verwachting tegen 2020 marktrijp zal zijn, zal het autonome rijden mogelijk iets verder in de toekomst liggen. Pas na 2030 zullen autonoom rijdende auto's gemeengoed worden.