BACK

Alles behalve een winterwandeling – De avontuurlijke “Baltic Sea Rally 2018”

04/26/2018

Voor een avontuurlijke “lekkernij” wil men graag vroeg opstaan – en dat is precies wat veel deelnemers van de Baltic Sea Circle Winter Edition 2018 moesten doen. Want eind februari begon om 11 uur de 16 dagen durende rally van Hamburg naar de Estse hoofdstad Tallinn, en voor de reis naar het startpunt moesten sommigen voor dag en dauw uit de veren. Zo ook Olaf Ebeling en Berthold Litjes die reeds om 6 uur naar de Hanzestad vertrokken – en dat terwijl hun voertuig letterlijk pas "op het laatste moment" klaar was.
 
Veel van de offroad-liefhebbers onder de 47 deelnemende teams hadden waarschijnlijk graag nog wat langer blijven liggen – maar de onvergetelijke belevenis die volgde, maakte het vroege opstaan meer dan goed!
Want de tussenstops op de route klonken op zich al als een avontuur en met recht: Särna, Lofoten, Hammerfest – de noordelijkste stad ter wereld, Inari, de Finse hoofdstad Helsinki en ten slotte Tallinn, een echte parel in de Baltische staten.
Hoewel er in de zomer nog zo'n 200 teams meer aan de “zustertour” deelnamen, lag het aantal deelnemers deze keer beduidend lager. Niet vreemd, want voor deze noordelijke tour met temperaturen tot -30 °C moest men toch wel behoorlijk winterbestendig zijn – en dat gold zowel voor de deelnemers als voor de minstens 20 jaar oude voertuigen. Dit werd ook bevestigd door Olaf Ebeling, die binnen het deelnemersveld vele “goed uitgeruste terreinwagens uit het Verre Oosten en van het eiland in het Kanaal” opmerkte.
 
Het duo Ebeling en Litjes was met hun Chevrolet Blazer uit 1993 relatief bescheiden onderweg. Hierover merkte Olaf Ebeling treffend op: “een 5,7 liter V8 met ongeveer 200 pk en een toerental als de hartslag van een flegmatische olifant”.
Allesbehalve ouderwets was overigens de HELLA extra verlichting op het voertuig van het duo: want met de zeer moderne LED Light Bars 470 en de Luminator Compact LED waren zij optimaal uitgerust voor de lange, donkere winterdagen – en hadden zij 's nachts ook altijd een optimaal zicht op het traject. Zeker is zeker!
De Baltic Sea Tour was overigens niet alleen voor de lol, maar diende ook op twee manieren het goede doel: de organisator schonk een deel van het startgeld aan non-profitorganisaties, en ook de teams zelf konden geld inzamelen voor zelfgekozen verenigingen of organisaties. Olaf Ebeling en Berthold Litjes wisten maar liefst 3.000 euro bij elkaar te krijgen ten behoeve van de Düsseldorfer Kindertafel.

Kenmerkend voor de deelnemers van de Baltic Sea Tour: ijskoude avonturiers – met warme harten!
 
Bekijk de video voor enkele impressies van de tour