BACK

200 km zwemmen voor het goede doel

06/18/2019

Maarten van der Weijden is olympisch kampioen en wereldkampioen bij het openwaterzwemmen. In 1998 won hij zijn eerste gouden medaille op de 1500 meter, waarna nog vele medailles zouden volgen. In 2001 werd Maarten getroffen door acute lymfatische leukemie. Na een lang ziekteproces, pakte hij het zwemmen weer op. Hij werd Nederlands kampioen, verbrak diverse records, kwalificeerde zich voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking en won daar Olympisch Goud.

 

Maarten zet zich enorm in voor de strijd tegen kanker. De langeafstandzwemmer deed in augustus 2018 een poging om de Elfstedentocht te zwemmen, een tocht van circa 200 kilometer die hij na 163 kilometer helaas moest opgeven omdat hij ziek werd. Hij haalde met deze actie uiteindelijk meer dan 5 miljoen euro op voor kankeronderzoek. Hiermee heeft hij 12 onderzoeken naar kanker kunnen financieren. Maar zolang mensen nog steeds overlijden aan kanker, zal Maarten er tegen strijden en – zoals hij zelf zegt – dat kan hij het beste door te zwemmen.

 

Van 21 tot en met 24 juni doet Maarten een nieuwe poging voor de Elfstedenzwemtocht. Een evenement dat door veel mensen gevolgd zal worden. Maarten zelf wordt gevolgd door een elektrische sloep. Omdat Maarten ook delen in de nacht zwemt, zal de boot verlicht worden met HELLA verlichting. Zodat het bootje, dat twee meter achter Maarten vaart, voldoende licht geeft om veilig te kunnen zwemmen zonder verblinding.

 

Op de punt van de volgboot wordt een HELLA Module 70 verstraler gemonteerd. Technische groothandel Exalto heeft daarnaast samen met HELLA gekozen om achterop de boot twee efficiënte, compacte Seahawk XL Dual Colour ledlampen te plaatsen. Deze zijn door Scheepswerf Achterbos Th.Kok op de sloep gemonteerd. Het rode licht van deze lampen is perfect voor het behoud van nachtzicht: zo heeft Maarten tijdens zijn zwemtocht ´s nachts goed zicht zonder te worden verblind.