Vragen over ledkoplampen: Wat jullie altijd al wilde weten

11/04/2020

Nog niet zo lang geleden waren we thuis druk bezig met het vervangen van onze oude gloeilampen door moderne verlichting met ledtechnologie. Waarom? Omdat ledverlichting in vergelijking bijv. aanzienlijk energiezuiniger is. Maar ledjes bieden ook buiten de eigen vier muren voordelen, bijvoorbeeld op jullie truck. Ik weet zeker dat jullie het hebt gemerkt: Verlichtingsoplossingen voor de automobielsector, zoals koplampen, worden steeds vaker met ledjes uitgerust. Bij HELLA hebben we ook enkele van onze producten naar ledtechnologie geüpgraded - bijvoorbeeld onze Jumbo-verstraler.

 

Nu vragen jullie je misschien af: Is dat hele gedoe niet gewoon een slimme marketinghype om de kassa voor fabrikanten zoals wij eens flink te laten rinkelen - of is er meer aan de hand? Als experts op het gebied van voertuigverlichting willen wij jullie niet met hoogdravende beloftes overhalen, maar juist op een transparant manier en met eerlijke feiten overtuigen. Daarom beantwoorden wij voor jullie de meest gestelde vragen over ledtechnologie en ledkoplampen. Laten we beginnen:

Waar wordt ledtechnologie toegepast?

De toepassing van ledtechnologie voor moderne koplampsystemen geldt als een van de grootste innovaties op het gebied van voertuigverlichting. Sinds de introductie van de eerste verlichtingsfuncties als hooggemonteerde remlichten in het begin van de jaren negentig, heeft de ledtechnologie een snelle ontwikkeling doorgemaakt, die momenteel resulteert in moderne verlichtingssystemen zoals de Matrix HD84. Ledkoplampoplossingen worden nu in voertuigen van bijna alle klassen toegepast - van kleine auto's tot aan het topsegment.

Hoe werkt ledtechnologie eigenlijk?

Het licht van een ledje wordt opgewekt door een halfgeleiderkristal dat licht uitstraalt wanneer het kristal aan een elektrische stroom wordt blootgesteld. Net als bij conventionele lichtbronnen kan het licht ook bij ledkoplampen via reflectie- of projectiesystemen worden verdeeld. Een van de uitdagingen van beide systemen is een goed thermomanagement. Het vermogensverlies van de ledjes in de vorm van warmte moet zeer effectief uit de ledchip worden afgevoerd en aan de omgeving worden afgestaan.

Zijn ledkoplampen onderhoudsvrij?

Ledkoplampen worden als vrijwel onderhoudsvrij beschouwd en gaan veel langer mee dan conventionele halogeen- of xenonlampen. Met bedrijfsduren van enkele duizenden uren gaan ledjes vaak een voertuigleven lang mee. Een uitgekiend thermomanagement draagt ook bij aan een lange levensduur - geen enkele moderne ledkoplamp kan nog zonder.

Wat is het effect van ledverlichting in het wegverkeer?

De lichtkleur, die vergelijkbaar is met daglicht, is bijzonder aangenaam voor het oog en kan vermoeidheid van de bestuurder voorkomen. Dankzij de sterke lichtopbrengst en de goede verlichting van de weg, kunnen omgeving en obstakels sneller en gemakkelijker worden herkend - een veiligheidsvoordeel voor alle weggebruikers. Dit geldt in het bijzonder voor ultramoderne ledverlichtingssystemen met geavanceerde lichtfuncties.

Welke andere mogelijke toepassingen zijn er?

De ledtechnologie biedt nieuwe, verstrekkende vormgevingsmogelijkheden bij de voertuigontwikkeling – en dat zowel bij de voor- en achterverlichting als bij de interieurverlichting (sfeerverlichting). Het biedt voertuigfabrikanten nieuwe mogelijkheden om zich te onderscheiden – klanten profiteren van een aantrekkelijk en duidelijk herkenbaar voertuig- en lichtdesign.

Is ledtechnologie energiezuinig?

Ledjes genereren een aanzienlijk betere energie-opbrengst dan andere lichtbronnen. Dit is niet alleen belangrijk uit kostenoverwegingen, maar ook om verbruiksredenen: Omdat de toenemende verspreiding van elektrische mobiliteit betekent dat er in de toekomst oplossingen nodig zullen zijn die bijdragen aan het behoud van de accuhulpbronnen. Door de consequente toepassing van ledtechnologie kan bovendien de CO2-uitstoot worden verlaagd – een belangrijke bijdrage aan de bescherming van het milieu!

Wat wordt er precies met diagnose bedoeld in verband met ledverlichting?

De toenemende complexiteit van de hightech-componenten in moderne voertuigen vraagt om flexibele diagnose-oplossingen. Zonder snelle voertuigidentificatie, betrouwbare foutdiagnose, een uitgebreide gegevens- en onderdelenvoorziening en professionele ondersteuning is een succesvolle - en vanuit garageperspectief rendabele - voertuigreparatie nauwelijks nog mogelijk. Hierbij komt professionele diagnoseapparatuur, zoals de nieuwste apparaten uit de HELLA Gutmann Solutions mega macs-serie, om de hoek kijken. Deze communiceert rechtstreeks met de regeleenheid van het voertuig, evalueert foutcodes, geeft reparatie-instructies, begeleidt stap voor stap de camera- en matrixkoplampkalibraties en nog veel meer.

Moet een ledkoplamp worden afgesteld?

De matrixledkoplamp moet in bepaalde situaties opnieuw worden gekalibreerd, bijvoorbeeld na (de)montage van de koplamp, vervanging van de voorruit, uitlijning van de wielen van de achteras of (de)montage van de voorcamera. Zelfs nadat het dimlicht is afgesteld, is een nieuwe kalibratie in het voorcamerasysteem achteraf nog steeds nodig, omdat het grootlicht in dit geval zijn ingeleerde waarden heeft verloren.

Hoe kunnen ledkoplampen correct worden afgesteld?

Goed afgestelde koplampen zijn een absolute must in het wegverkeer - en moeten daarom regelmatig door een garage worden gemeten en zonodig bijgesteld. Dit is de enige manier waarop ze voor goed zicht en veiligheid kunnen zorgen. Tot voor kort werd deze inspectie nog op de zogenaamde “10-meter-wand” uitgevoerd. Bij deze meetmethode plaatst men het voertuig op een afstand van 10 m van een lichte wand die van bepaalde markeringen is voorzien. Aan de hand van deze markeringen worden de koplampen vervolgens gecontroleerd of afgesteld.

 

Dit is nog steeds een wettelijk voorgeschreven testmethode, maar deze wordt in de hierboven beschreven vorm hoogstens nog gebruikt voor het testen van de verlichting op landbouwvoertuigen of speciale voertuigen, waarbij de lampen op een hoge positie zijn gemonteerd. Want de nadelen van de "10-meter muur" zijn duidelijk: Een relatief grote, lichte en vrije wand is nodig en dus veel ruimte - beide zijn vaak niet beschikbaar, vooral in kleinere garages. Bovendien stellen de moderne verlichtingssystemen van vandaag de dag aanzienlijk hogere eisen aan het meetproces. Het testen en afstellen van koplampen wordt daarom tegenwoordig vrijwel uitsluitend met behulp van moderne afstelapparaten voor koplampen (kortweg: SEG, Scheinwerfereinstellgeräten) uitgevoerd. Dergelijke apparaten maken een snellere en flexibelere controle van de lichtverdeling mogelijk.

Waarmee moet rekening worden gehouden bij het testen van koplampen?

Naarmate nieuwe koplamptechnologieën en lichtassistentiesystemen meer ingang vinden en verder worden ontwikkeld, worden ook de eisen voor het testen en afstellen van koplampen steeds strenger. Dit geldt enerzijds voor de koplampinstelapparatuur - maar ook voor de meetomgeving. Om een grotere nauwkeurigheid bij het meten en afstellen van de koplampen te garanderen, is in Duitsland een richtlijn opgesteld. Deze richtlijn bevat nauwkeurige specificaties voor de juiste inrichting van een gestandaardiseerde koplampafstelplaats.

Waar moet nog meer op worden gelet?

Door de razendsnelle ontwikkeling bij de moderne lichtsystemen worden ook steeds hogere eisen aan de garages gesteld. Want alleen correct ingestelde (radar)sensoren en camera's maken een goede werking van de technische assistentiesystemen mogelijk. Moderne ledkoplampen vereisen deels speciale stappen tijdens het meten of afstellen.

 

Een overzicht van de benodigde werkplaatsuitrusting en veel praktische tips over het onderwerp ledkoplampen voor voertuigen vindt u 24/7 online op https://www.hella.com/techworld/nl/Techniek/Verlichting/LED-koplampen-833/