Hé, HELLA, wat hebben jullie nu eigenlijk precies te maken met 'autonoom rijden'?

02/07/2020

Heel wat! Bij de implementatie van de volgende mobiliteitontwikkelingsfasen op weg naar autonoom rijden speelt HELLA niet alleen als leverancier van onderdelen een sleutelrol. Misschien weten jullie het al, maar we maken veel meer dan alleen maar uitstekende voertuigverlichting! Als technologieontwikkelaar brengen we onder andere oplossingen op het gebied van sensoren en gegevensverwerking doelgericht samen en bevorderen we zo ook de ontwikkelingen op het gebied van de thema's van de toekomst – zoals geautomatiseerd en autonoom rijden. Hoe? Dat vertellen we jullie graag ...

Hoe beslissen de ontwikkelingsafdelingen van HELLA eigenlijk waar jullie innovatie willen genereren?

Geautomatiseerd en autonoom rijden, Connected Car, e-mobiliteit – dat zijn megatrends waarmee ook HELLA zich bezighoudt. Trouwens: welke verschillende niveaus van autonoom rijden er zijn, lees je hier. Hoe we beslissen welk onderwerp we aanpakken? In het beste geval kiezen we concreet de onderwerpen waaraan JULLIE het meeste hebben en WIJ het beste kunnen bijdragen.

Bij de ontwikkeling het grote geheel in het oog houden

"Een centrale richting die we zijn ingeslagen, is dat we enerzijds individuele sleutelcomponenten ontwikkelen, maar die ontwikkeling anderzijds ook altijd afstemmen op de architectuur van complexe functionaliteiten en de behoeften die hierbij bestaan. Zo kunnen we onze klanten ook bepaalde toepassingen, zogenaamde use cases aanbieden." Carsten Roch, hoofd van de afdeling Geassisteerd en geautomatiseerd rijden bij HELLA.

Hoe leg je in een groot bedrijf de basis om te kunnen innoveren?

We hebben de nodige voorwaarden geschapen om hierop goed voorbereid te zijn: onder het dak van HELLA verenigen zich vele jaren deskundigheid op het gebied van de elektronica en zo'n 20 jaar ervaring op het gebied van radarsensoren met de expertise van jonge bedrijven als HELLA Aglaia. Deze dochteronderneming met meer dan 400 medewerkers is een van 's werelds grootste leveranciers van intelligente sensorsystemen. HELLA Aglaia ontwikkelt onder andere softwareoplossingen voor de registratie en het gebruik van omgevingsinformatie.

Wat zijn op dit moment de belangrijkste innovatiethema's op het gebied van geautomatiseerd rijden voor HELLA?

Een klassiek voorbeeld is het geautomatiseerd parkeren met de valet-parkeerfunctie in parkeergarages. Hierbij legt het voertuig autonoom een korte afstand af van een afleverpunt tot de parkeerplaats. Dat klinkt eenvoudig, maar is technologisch complex. Er zijn een groot aantal verschillende technologieën nodig, die elkaar soms aanvullen: radarsensoren, laserscanners en camerasoftware, akoestische emissiesensoren en omgevingsinformatie.
Nieuwe radartechnologieën ontwikkelen we al sinds de millenniumwisseling. Voor klassieke functies die betrekking hebben op wat er achter een voertuig gebeurt, zoals dodehoekdetectie of de rijstrookwisselassistent, is er bijvoorbeeld een sensor ontwikkeld met een zendfrequentie van 24 GHz, die in 2006 in serieproductie is gegaan. Vandaag de dag is HELLA met 20 miljoen geproduceerde 24 GHz-sensoren wereldmarktleider op het gebied van toepassingen voor de achterkant van de auto.

 

Maar we zijn nog verder gegaan: vergeleken met de 24 GHz-technologie werken onze 77 GHz-radarsensoren met een meer dan drie keer zo hoge zendfrequentie en hebben ze een ongeveer vijf keer zo grote beschikbare bandbreedte. Terwijl een 24 GHz-sensor twee objecten kan detecteren die zich minder dan 1,5 m van elkaar bevinden, kan een 77 GHz-sensor zelfs voertuigen van elkaar onderscheiden die maar 30 cm van elkaar verwijderd zijn!

 

Bovendien maakt de sensor een 360°-perceptie van de omgeving van het voertuig mogelijk. En op basis hiervan kunnen dan weer andere technologieën voor de toekomst worden ontwikkeld. Deze volledige perceptie van de omgeving van een voertuig is gebaseerd op laserstralen. In een strategische samenwerking met de Californische start-up AEye richt HELLA zich daarom op de ontwikkeling van LiDAR-sensortechnologie en LiDAR-systeemontwikkeling voor bestuurdersassistentiesystemen en geautomatiseerd rijden.

Met andere woorden: jullie helpen om de voertuigen digitaal te leren zien?

Niet alleen zien! Onze ontwikkelaars hebben bijvoorbeeld voor de waarneming van het gebied vlak bij het voertuig een akoestische emissiesensor gebouwd, de piëzo-elektrische sensor 'SHAKE', die onder andere in het valet-parking-scenario kan dienen als noodstopassistent. Deze sensor zet zelfs minimale aanrakingen van de buitenkant van het voertuig om in elektrische signalen. Dat geeft het voertuig tastzin! Zo zou hij ook de toestand van de rijweg kunnen controleren. Op een hoger niveau van autonoom rijden zou de sensor bijvoorbeeld de hoeveelheid water op een beregende weg kunnen bepalen.

 

"Om geavanceerde en tegelijkertijd veilige functies op het gebied van geautomatiseerd rijden op de weg te brengen, heb je verschillende sensoren nodig die samenwerken en elkaar als complementaire technologieën aanvullen. Een radar bijvoorbeeld detecteert de omgeving anders dan een frontcamera. We hebben dus altijd redundante multi-sensor-architecturen nodig".
Lars-Peter Becker, programmamanager voor geautomatiseerd rijden bij HELLA Aglaia in Berlijn

 

Onze ontwikkelaars houden zich ook bezig met de veiligheid van het systeem: alleen met redundante, d.w.z. meervoudig uitgevoerde systemen, kunnen ze worden geproduceerd voor autonome rijfuncties. Voorbeeld: als een sensor duidelijk afwijkende informatie geeft, detecteert het systeem dat er iets mis is en onderneemt het actie.

Wat betekenen deze innovaties eigenlijk voor de automobielindustrie als geheel?

Het is duidelijk dat hoe hoger het automatiseringsniveau is, hoe complexer de functionaliteiten worden. Dit betekent dat de eisen aan de sensoren en de verwerking van de door de sensoren geleverde gegevens uiteindelijk ook hoger worden. Het knooppunt zal dus een centrale computer zijn met een zeer grote rekencapaciteit.

 

"Uiteindelijk is het software die de sensorgegevens bundelt, evalueert en op basis daarvan functionaliteiten van geautomatiseerd rijden implementeert. Hierdoor vind er in de automobielindustrie langzaam maar zeker een verschuiving van de toegevoegde waarde plaats. De automobiele toekomst wordt grotendeels geschreven door programmeurs en software-ontwikkelaars." Lars-Peter Becker, programmamanager voor geautomatiseerd rijden bij HELLA Aglaia.

 

Fijn dat jullie er nog steeds zijn! Dit doet ons vermoeden dat jullie misschien ook geïnteresseerd zijn in "Toekomst van het rijden – deze 5 features heeft je auto echt nodig"! En onze vier megatrends in de autobranche voegen we er ook meteen aan toe!

 

Overigens heeft het artikel "Kennis voor de toekomst" van Uschi Winkler in het werkplaatsmagazine MATRIX, nummer 2/19, als basis gediend voor dit onderwerp. Alle foto's met dank aan MATRIX.