"Doorgewinterde avonturiers": Met een 35 jaar oud VW T3-busje door Europa

01/06/2021

Anna en Martin verlangen altijd naar verre oorden. En meestal in hun geliefde blauwe busje. We spraken met hen over hun camperlevensstijl en natuurlijk hun T3.

Op Instagram delen jullie regelmatig foto's van jullie avonturen met jullie T3 als @bullitourer. Wie zitten er precies achter de account, die op het moment door meer dan 4500 mensen wordt gevolgd?

Wij zijn Anna (28), Martin (30) en een VW T3 (35) met de naam "Smurf”.

En jullie hebben een heel bijzondere hobby ...

Precies, naast lekker eten en skiën, is onze grootste gezamenlijke hobby het ontdekken van nieuwe plekken. Samen met ons VW-busje zijn we als "Bullitourer" vooral in Europa onderweg. Maar zo nu en dan grijpt het "verlangen naar hele verre einders" ons aan - dan pakken we onze rugzakken in en stappen in het vliegtuig.

Vertel ons alsjeblieft iets over jullie busje: Wat is het eigenlijk voor een ding? En vooral: Wat heb je er achteraf allemaal aan veranderd?

 

Ons busje is een VW T3 Transporter, gebouwd in 1985, met een ombouw in de fabriek tot Westfalia-camper. De "Smurf" wisten we in juni 2012 op het nippertje bij een particulier voor 2700 euro weg te kapen. Hij heeft nu 170.000 kilometer gelopen. Zijn 1,9-liter watergekoelde boxermotor met standaard 60 pk is nog altijd goed voor een top van 120 km/u. We hebben onder andere de volgende punten veranderd:

- Compleet gerenoveerd/gedeeltelijk verbouwd interieur incl. nieuwe vloerbedekking in houtdessin

- Passagiersstoel uitgerust met draaibare console

- Hoog dak (incl. nieuw ingebouwd dakraam) dat omhoog kan worden gezwengeld

- hoogwaardig hifi-systeem

- Extra accu met 120Ah

- Twee zonnepanelen met in totaal 200W op het dak

- Restauratie van hoekige koplampen naar originele, ronde koplampen

- Extra verstralers van HELLA

- Hoogteverstelling door VW T4-veren (achter) en LT-veren (voor)

- Bilstein B6-vering, om ook van de weg af te kunnen rijden

- Vooras met PU-lager (racetechniek voor een stugger rijgedrag op de snelweg)

Anna en Martin zijn met hun busje uit 1985 al in Frankrijk, Tsjechië en Italië geweest.

Anna en Martin zijn met hun busje uit 1985 al in Frankrijk, Tsjechië en Italië geweest. Bron: @bullitourer

Men hoort altijd wel verhalen over een heel bijzondere "kampeerlevensstijl"? Wat betekent reizen voor jullie?

 

We zijn avonturiers in hart en nieren. Reizen betekent voor ons het ontdekken van plekken waar we nog niet zijn geweest en het bekijken van dingen die we nog niet kennen. Daarom zijn we altijd vrij snel weer onderweg en blijven we meestal niet langer dan 3 dagen op één plek. Een camper is daarom voor ons de ideale oplossing. Daarmee kunnen we komen en gaan wanneer we willen, zijn we onafhankelijk en komen we relatief snel van A naar B. Als we een mooi strand zien, kunnen we gewoon stoppen en in zee springen. Als we zin hebben, kunnen we van de weg af gaan en wakker worden in een bergpanorama - dat is gewoonweg onbetaalbaar!

 

Hoe gedetailleerd plannen jullie je tochten - of beginnen jullie soms gewoon te rijden en zien jullie wel waar jullie terechtkomen?

 

Als er een grote vakantie gepland staat, stippelen we meestal ruwweg een route uit, of bepalen we plaatsen die we absoluut willen zien. Wij boeken echter nooit vooraf campings. Vaak rijden we gewoon in de desbetreffende richting en kijken dan ter plaatse waar we willen overnachten. Als er een camping in de buurt is, gaan we die bekijken en boeken we er eventueel een overnachting. Als er niemand aanwezig is, rijden we verder. In principe is het voor ons mogelijk om een of twee dagen zonder camping te kunnen, waar we mooi gebruik van maken. Dan vinden we het leuk om gewoon ergens in de natuur helemaal alleen te zijn. Ruwweg brengen we ongeveer 60% van onze overnachtingen op campings door en 40% als wildkampeerders.

 

Waar hebben jullie tochten jullie zoal heengebracht en hoe vaak zijn jullie onderweg?

 

Omdat we geen vast verwarmingssysteem hebben ingebouwd, zijn we afhankelijk van 10-30 graden buitentemperatuur en daarom voornamelijk van april tot oktober met de bus onderweg. Elk jaar is er minstens één langere kampeervakantie die we relatief vroeg in het jaar plannen. Tussendoor zijn er altijd kleinere uitstapjes en worden de weekenden zo goed mogelijk benut.

 

Tot nu toe zijn we met onze Smurf naar de volgende plaatsen geweest: - Zuid-Frankrijk (Camargue - Cote d'Azur) - Noord-Frankrijk (Normandië en Bretagne) - Fehmarn ("Midsummer Bulli Festival") - Kroatië (van Rijeka tot Dubrovnik) - Tsjechische Republiek (Praag) - België (Spa "Le Bugshow") - Italië (Lago Maggiore, Gardameer, Adriatische kust, de Rivièra, Rome, de Amalfikust, Toscane) - Oostenrijk (Salzburgerland)

Als jullie steden als Praag bezoekt: Hoe doen jullie dat met parkeren?

 

Dit is best een probleem. In veel steden is het parkeren van een camper verboden. Dat is natuurlijk jammer. Helaas kwam het nogal eens voor dat we hierdoor geen andere keuze hadden en een bezienswaardigheid moesten overslaan. In principe begrijpen we dat campers met een lengte van meer dan zeven meter niet welkom zijn. We zouden echter graag zien dat er een uitzondering wordt gemaakt voor kleinere campers. Want bijna elke gezinsauto is langer dan onze bus en de onze is sowieso mooier.

De VW T3 is uitgerust met extra verstralers van HELLA.

De VW T3 is uitgerust met extra verstralers van HELLA. Bron: @bullitourer

Waarschijnlijk is het volgende van toepassing: Jullie busje is niet alleen voor VW- en busje-fans een blikvanger. Hebben jullie dat in de gaten?

 

Laten we het zo zeggen: Er zijn twee dingen die bij ons als busje-eigenaren een glimlach op het gezicht doen verschijnen: 1. Als volslagen vreemden met schitterende ogen naar ons toe komen gelopen om ons te vertellen dat ze ooit zo'n oud busje hebben gehad en ons dan hun verhalen vertellen. 2. Als we om de bocht komen en in verbaasde gezichten kijken die denken dat er een strakke Porsche om de hoek komt. Toch is het gewoon een oude busje dat graag de aandacht trekt met zijn "gepruttel".