Hvad sker der med gamle litium-ion-batterier fra elbiler?

01-09-2021

Gamle standardbatterier fra husholdningen indeholder skadelige og miljøfarlige stoffer som bly, kviksølv og kadmium. Derfor må de ikke blot bortskaffes sammen med husholdningsaffaldet. I de fleste lande er der forskellige muligheder for at bortskaffe batterier. Gamle batterier kan oftest bortskaffes gratis via f.eks. supermarkeder eller genbrugspladser. Men det er langt fra lige så enkelt, når det gælder litium-ion-batterier fra elbiler. Rent faktisk bortskaffes der allerede i dag store mængder af udtjente traktionsbatterier.

De fleste bilfabrikanter anbefaler at udskifte drivbatteriet i elbiler efter 8 til 10 år, nogle fabrikanter endog først efter 15 år. Da eldrevne køretøjer først har fået større udbredelse i de seneste år, skulle man først forvente et større antal batterier til bortskaffelse i løbet af et par år. Men allerede nu overvældes bortskaffelsesvirksomhederne. „Vi havde aldrig troet, at vil ville få så store mængder allerede efter så kort tid“, fortalte direktøren for et recyclingfirma fornylig som repræsentant for hele branchen. Flere og flere virksomheder investerer nu i recycling af batterier.

Hvad sker der med gamle litium-ion-batterier? I princippet er der to muligheder: Udnyttelse af de råstoffer, der findes i batterierne, og fortsat anvendelse af de udrangerede litium-ion-batterier.

Batterirecycling: fra adskillelse til smeltning

ADAC har beregnet, at et cirka 400 og tungt batteri med en kapacitet på 50 kWh indeholder ca. 6 kg litium, 10 kg mangan, 11 kg kobolt, 32 kg nikkel og 100 kg grafit. Der benyttes forskellige metoder til at genvinde råstofferne. Fælles for dem alle er en målsætning om at opnå den størst mulige grad af genvinding. „En recyclingproces er effektiv, når der genvindes mindst 90 procent af de væsentlige stoffer som grafit, litium og kobolt“, siger recyclingeksperten professor Bernd Friedrich fra RWTH Aachen til ADAC.

 

I reglen begynder recyclingprocesserne med en manuel adskillelse af litium-ion-batterisystemet. Herefter følger flere trin som sortering, shredding og termisk smeltning. Med den nuværende teknik kan man allerede i dag genvinde hovedparten af materialerne. De enkelte trin i processen forbruger til dels for megen energi, og de er meget dyre.

 

En række pilotanlæg arbejder på at effektivisere processerne. Således har Volkswagen-koncernen forpligtet sig til en ambitiøs målsætning på langt sigt: Koncernen vil genvinde 97 procent af alle råstoffer. Et pilotanlæg i Salzgitter skal i 2022 nå 72 procent.

Antallet af brugte litium-ion-batterier stiger. Når batterierne er udrangeret fra elbilerne, recycles en del af dem for at genvinde de råstoffer, de indeholder.

Antallet af brugte litium-ion-batterier stiger. Når batterierne er udrangeret fra elbilerne, recycles en del af dem for at genvinde de råstoffer, de indeholder. Kilde: Shutterstock

Second Life: Fortsat anvendelse af litium-ion-batterier

De recyclingprocesser aldrig kan være 100 procent fri for restprodukter, er fortsat anvendelse af batterier en interessant mulighed, hvilket også betegnes som „Second Life“-metoden. Her benyttes batterierne fortsat til stationære formål. Fortsat anvendelse er også interessant, fordi de fleste batterier på tidspunktet for udrangering fortsat har et energiindhold på 70 til 80 procent af deres oprindelige kapacitet.

 

Da batterier til stationære formål belastes langt mindre, kan de benyttes i endnu 10 år eller mere. De udrangerede batterier benyttes for eksempel i private husholdninger eller til industriformål.

 

Men selv batterier, der har gennemløbet deres andet liv, skal på et eller andet tidspunkt på deres sidste rejse: til batterirecycling.