Zware jongens - onder stroom

02-08-2021

Ook vrachtwagens zijn al lang elektrisch onderweg

Het terugdringen van de kooldioxide-emissies in het vrachtvervoer (decarbonisatie) wordt beschouwd als een van de grootste uitdagingen voor fabrikanten van bedrijfsvoertuigen. Naast de inspanningen om de CO2-uitstoot verder terug te dringen door middel van geschikte uitlaatgaszuiveringssystemen, werken de bedrijven ook aan de ontwikkeling van accu-elektrische vrachtwagens (BEV=Battery Electric Vehicles), die geschikt zijn voor korte en middellange afstanden. Vrachtwagenfabrikanten richten zich ook op de FCEV-brandstofcel (Fuel Cell Electric Vehicle) om langere afstanden af te leggen zonder uitstoot. Alleen de Duitse bondsregering financiert al 62 grootschalige waterstofprojecten in Duitsland met ongeveer acht miljard euro. Wij bieden u een overzicht.

Volledig (op)geladen op weg

Een e-truck (BEV) met een geladen laadbak of aanhangwagen zou te zwaar, de actieradius van de voertuigen te klein, de afhankelijkheid van oplaadfaciliteiten te groot zijn. Inderdaad is het wel een dingetje wat betreft vrachtwagens met een elektrische aandrijving in het langeafstandsvervoer en het internationale zware vervoer. Wat de korte en middellange afstand (short-/medium-haul) betreft, gelden deze vooroordelen echter al lang als achterhaald. Vandaag de dag rijden er al talloze elektrische vrachtwagens in verschillende gewichtsklassen over de Duitse wegen. En met succes! Volgens de KBA bedroeg in 2020 het aantal geregistreerde vrachtwagens met elektrische aandrijving in Duitsland 32.210 - met een opwaartse trend.

Fabrikanten, modellen, start serie

Een voorbeeld van een elektrische vrachtwagen is de eActros van Daimler. De Zwabische vrachtwagenfabrikant bewees met uitgebreide tests (ook in de winter) dat technisch gezien een actieradius van meer dan 200 kilometer zonder opladen geen probleem is, afhankelijk van de topografie van het terrein en de lading. Al sinds juli 2019 rijdt er, naast andere voertuigen, een eActros ten behoeve van de klanten die tot nu toe meer dan 50.000 kilometer afgelegd. Sindsdien is het laadgewicht van aanvankelijk ongeveer vier ton gestaag toegenomen, evenals de actieradius, dankzij de snelle ontwikkelingen op het gebied van accu's. De elektrische truck heeft zich bewezen in distributie-activiteiten en op korteafstandsroutes, en de start van de serieproductie van de eActros is gepland voor 2021, aldus Daimler Trucks. De vermogenswaarden zouden ook nog wel eens kunnen toenemen.

 

Daimler Trucks heeft ook elektrische vrachtwagens van het groepsmerk Freightliner op de weg gebracht voor klantentests in Noord-Amerika. De zogenaamde Customer Experience (CX) -testvloot van Daimler Trucks North America (DTNA) bestaat uit zes zware Freightliner eCascadia en twee middelzware Freightliner eM2 106. De Freightliner eCascadia- en eM2-trucks zullen naar verluidt eind 2021 op de markt komen.

 

Andere vrachtwagenfabrikanten richten zich ook op de accu-elektrische aandrijving en brengen met succes gedefinieerde toepassingsscenario's in kaart. Scania heeft bijvoorbeeld de 25L BEV geïntroduceerd, die in verschillende vermogensklassen wordt aangeboden. Dit voertuig is ook ontworpen voor lokaal distributievervoer. Het voordeel: de geluidsemissies zijn beperkt tot het rolgeluid van de banden. Dit betekent dat ook nachtelijke leveringen en ritten door stadscentra en woonwijken mogelijk zijn. Het zusterbedrijf van de groep, MAN, produceert sinds november 2019 een kleine serie met de eTGM, en deze is sinds 2020 te bestellen. Het voertuig is bedoeld voor binnenstedelijk bezorgverkeer. Het kan qua carrosserie als koelvoertuig, met wissellaadbak of als drankencarrosserie worden geconfigureerd.

 

Daartoe biedt de eTGM een toelaatbaar totaalgewicht van 26 ton, het leeggewicht bedraagt ongeveer 10.750 kg, een overdekte laadbak weegt tussen de 2500 en 3000 kg. Met deze carrosserie bedraagt het laadvermogen ongeveer 12,5 ton. De eTGM wordt aangedreven door een 264 kW (360 pk) sterke elektromotor die een maximumkoppel van 3100 Nm levert, aldus MAN. Onder de paraplu van TRATON werkt MAN samen met Scania op terreinen zoals ontwikkeling, aankoop en assemblage.

Volvo heeft onlangs de lancering aangekondigd van de drie nieuwe elektrische modellen FH-, FM- en FMX-Electric. Volgens de eigen gegevens betekent dit dat het bedrijf de meest uitgebreide reeks accu-elektrische voertuigen heeft, met zes middelzware en zware vrachtwagens. Overigens heeft Volvo net een akoestisch waarschuwingssysteem voor e-trucks ontwikkeld. De achtergrond: vanaf 1 juli 2021 moeten alle nieuwe elektrische voertuigen in de EU een specifiek geluidsniveau (AVAS, Acoustic-Vehicle-Alerting-System) afgeven wanneer ze minder dan 20 km per uur rijden. De geluiden kunnen bijvoorbeeld worden beluisterd op www.krafthand-truck.de.

 

De "D Wide Z.E." van Renault Trucks is al leverbaar sinds 2019 en heeft twee elektromotoren en een totaal vermogen van 370 kW. De actieradius moet tot 200 km gaan bedragen. Het voertuig is met een overeenkomstige carrosserie, bijvoorbeeld voor de gemeentereiniging, in een versie van 26 ton onderweg.

 

De Nederlandse vrachtwagenfabrikant DAF levert vanaf het tweede kwartaal van 2021 naast de CF Fan Electric, de CF FT Electric, met een maximaal toegelaten totaalgewicht (gross vehicle weight - GCW) van 37 ton. Het voertuig is ook voortdurend verder ontwikkeld en heeft nu een actieradius van 200-220 kilometer. Volgens DAF drijft in de nieuwste generatie een relatief kleine en lichte lithium-ion-accu met 315 kWh effectieve capaciteit de e-eenheid aan. Het merk Peterbilt, dat ook deel uitmaakt van moederbedrijf Paccar, heeft ook accu-elektrische vrachtwagens in de pijplijn met de modellen 220 EV en 579 EV.

Nieuwe merken, nieuwe spelers

Ook geheel nieuwe fabrikanten hebben zich toegelegd op de ontwikkeling van elektrische vrachtwagens en hebben reeds dergelijke voertuigen op de weg gebracht. Volgens de Zweedse fabrikant is de Volta Zero bijvoorbeeld 's werelds eerste volledig elektrische bedrijfsvoertuig van 16 ton dat speciaal is ontworpen voor het binnenstedelijk goederenvervoer (de zogenaamde last mile). De Zero haalt een zuiver elektrische actieradius van 150 tot 200 kilometer.

 

De Nikola Tre, gebaseerd op de Iveco S-Way, is een gezamenlijke ontwikkeling van de joint venture tussen Iveco en de Amerikaanse start-up Nikola Motors. De eerste prototypes (BEV) worden reeds in Ulm vervaardigd en getest. De levering van de eerste voertuigen is nog in 2021 gepland. Met de Nikola Two moet een brandstofcelvoertuig volgen, de Nikola Tre FCEV vertegenwoordigt, zowil men, de hybride versie.

 

Met de BEV Futuricum Logistics 18E, van het bedrijf Designwerk Products AG, komt er weer een vrachtwagen met brandstofceltechnologie in de race. In Zwitserland rijden al de eerste voertuigen voor het koeriersbedrijf DPD. Tesla onthulde de volledig elektrische zware trekker "Semi" al eind november 2017. De levering van de eerste voertuigen, die oorspronkelijk gepland was voor 2019, is uitgesteld als gevolg van verdere ontwikkelingen. De Semi zal worden gebouwd in de nieuwe giga-fabriek in Austin, Texas.

Voordeel voor de actieradius: de brandstofcel

Voertuigen met brandstofcelaandrijving (FCEV's) bereiken een grotere actieradius van ongeveer 1000 kilometer en zijn ook al op de weg en in testbedrijf onderweg. Voorbeelden zijn de Mercedes-Benz GenH2 (vloeibare waterstof), de Hyundai XCient, de Peterbilt 579 EV of de HyMax 450 van Hyzon op basis van een DAF-chassis. Daimler Trucks werkt ter realisatie van de serieproductie bijvoorbeeld samen met Volvo in een joint venture voor de Cellcentric-brandstofcel, terwijl Paccar samenwerkt met Toyota.

Afbeelding: Vrachtwagens tanken stroom - elektromobiliteit in het goederenvervoer

Een e-truck tankt stroom.

In tegenstelling tot de oplaadinfrastructuur voor BEV's, die reeds een zeker ontwikkelingsniveau heeft bereikt, is het "netwerk van tankstations" voor waterstof nog uiterst beperkt, vooral wat de internationale dekking betreft. Maar ook hier heeft men de tekenen des tijds herkend.

 

Zelfs bedrijven die zogenaamd van buiten de branche komen, zoals de bandenfabrikant Michelin, doen onderzoek naar brandstofcellen. Het bedrijf heeft in 2019 al 140 miljoen euro geïnvesteerd in de joint venture Symbio met automobieltoeleverancier Faurecia. Achter de naam gaat een joint venture schuil die van plan is om in 2021 in Saint-Fons bij Lyon de grootste fabriek voor de productie van waterstofbrandstofcelsystemen in Europa te bouwen - en dit is slechts één voorbeeld. Er wordt dus veel gedaan om het vrachtvervoer koolstofvrij te maken.

 

Trouwens: rijden in een e-truck is écht leuk. "Onze chauffeurs rapporteren een zeer kalme en ontspannen rijstijl. Er zijn geen schakelonderbrekingen, de rustige zweefvlucht verlaagt het stressniveau", meldt Rainer Schmitt, directeur-aandeelhouder bij Logistik Schmitt in het Zwabische Bietigheim. De eActros is daar sinds 2019 als test onderweg.

Georg Blenk, Krafthand Medien