On the road
HELLA Offroad
On the road

Offroad-belevenissen: met HELLA, uw verlichtingsexpert.

Het beste is onze offroad-producten live en in actie te beleven – hier ervaart u wat echte professionals zo aan ons waarderen.

05/24/2016

  • De HELLA extra verlichting in actie

Er zijn van die momenten dat je beslissingen moet nemen. Beslissingen die je leven kunnen veranderen. Zoals het geval was met Nico Garcia Vogel in 2006. De keuzes waren een Mitsubishi Lancer Evo 9, een Land Rover Defender en een Jeep Wrangler. Sportwagen of terreinwagen? Nico koos voor de laatste - de juiste beslissing, zoals in de jaren daarop zou blijken.

Nico had een Jeep Wrangler met lange wielbasis geïmporteerd uit de VS. De gunstige dollarkoers maakte dit mogelijk. De doorslaggevende factor voor een terreinwagen was waarschijnlijk zijn jeugd. "Ik ben opgegroeid in Spanje, we waren altijd buiten in de natuur met het gezin," herinnert Nico zich. "Ik kon ook wel enthousiast worden van sportwagens. Maar dat zou ik aan asfaltwegen gebonden zijn geweest. Ik wilde echter altijd de wereld ontdekken, me verbonden voelen met de natuur. Zo ben ik aan mijn eerste Jeep gekomen".

"De wereld ontdekken, je verbonden voelen met de natuur"

De geboren Zwaab deed zijn eerste offroad-ervaring op in de "antieke terreinwagen" van zijn ouders. Met zijn Jeep Wrangler dook de 4x4-fan dieper en dieper in het gebeuren.

Als technisch ingestelde knutselaar werkte Nico steeds verder aan de verbetering van zijn terreinwagen. In 2012 ontmoette Nico in Zaragoza een andere offroad-fan - Miguel Garcia Pelayo, die Nico onmiddellijk fascineerde: "Miguel had enorm technisch verstand van zaken en op slechts 15 vierkante meter optimaliseerde hij onder de naam 4x4 proyect onderdelen en zelfs hele offroad-voertuigen." Omdat de chemie klopte en ze beiden een soortgelijke tuning-filosofie deelden, sloot Nico zich bij Miguel aan. Vanaf dat moment hebben de twee samen met name Jeep-terreinwagens geoptimaliseerd.

De twee richtten zich op bijzonder slimme tuning onder het motto: Minder is meer. Nico's tips voor offroad-beginners zijn dienovereenkomstig simpel. "Mijn advies is om te beginnen met een gebruikte terreinwagen," onthult de 34-jarige. "Elke terreinwagen in standaarduitvoering kan in het terrein meer dan elke andere normale auto. Met een eenvoudige terreinwagen inclusief reductiebak kunnen nieuwbakken terreinrijders hun eerste stappen zetten en zien hoe het allemaal werkt".

Onvervangbaar voor gebruik in het terrein: Een nieuwe set banden met aangepast offroad-loopvlak voor extra veiligheid. Ook de juiste verlichting is belangrijk. Nico: "Het allerbelangrijkste is twee goede koplampen plus twee goede verstralers. Belangrijker dan een goed grootlicht in het terrein is omgevingsverlichting, zodat je ook naar links en rechts kunt kijken". Het kan immers heel laat - en heel donker - worden op offroad-trips. Een goede achteruitrijverlichting mag ook niet worden onderschat, als je eens een keer achteruit moet rijden.

Het is belangrijk voor beginners om het zonder druk te leren. "Een offroad-rijopleiding met een gids, bijvoorbeeld in een offroad-park, valt aan te raden. Dan, als je merkt dat het leuk is, kun je er een schepje bovenop doen". Nog een waardevolle tip: Neem de tijd. "Veel nieuwelingen kampen vaak met een gebrek aan geduld. Alles is anders in het terrein dan in het normale wegverkeer. In principe geldt: Het is beter om uit te stappen en te kijken hoe een ingewikkelde passage eruit ziet, of om je bijrijder je aanwijzingen te laten geven". Dit is onontbeerlijk, vooral op uitdagende trajecten, de zogenaamde trails.

Zoals de beruchte Rubicon Trail in Californië, het zwaarste offroad-parcours ter wereld, dat Nico met zijn maatje Alex al heeft gereden.

Zelfs na meer dan 15 jaar offroad, is de offroad-fascinatie niet afgenomen. Integendeel: "Ik ben nog steeds gegrepen door de lust tot avontuur. Het is een heel speciaal gevoel dat je ertoe aanzet de platgetreden paden te verlaten en te ontdekken wat er daarbuiten verborgen ligt. Voor mij betekent offroad vrijheid."

08/19/2021
  • 20200731_195845
  • 20200808_111107
  • 20200808_125013

Dag Rogge is leider van het Land Rover Experience Center. Hij heeft een uitstekende reputatie als hoofdinstructeur bij uitgebreide offroad-expedities. Onder zijn leiding bedwingen mens en materiaal enkele van de meest ontoegankelijke landschappen ter wereld, zoals de Andes, de Atacama-woestijn in Zuid-Amerika en de tropische jungle in Azië.
Koplampen staan bij de Land Rover Experience Tour bloot aan extreme belastingen. Modder, stof, extreme hitte en kou stellen zeer hoge eisen – niet alleen aan de deelnemers, maar ook aan het gebruikte materiaal. Dat weet ook Dag Rogge. Bij extra verlichting gaat hij daarom geen compromissen aan, maar vertrouwt hij op de innovatieve en veelvuldig beproefde HELLA producten.

05/24/2016
  • De professionele mening van Dag Rogge

Robby Gordon staat bekend als een van de beste coureurs in de NASCAR serie in de Verenigde Staten. Hij neemt daarnaast ook deel aan de Indy Racing League (IRL) en de Trans-Am, rijdt bij de International Motor Sports Association (IMSA) en heeft deelgenomen aan de International Race of Champions (IROC). Ook heeft hij verschillende keren deelgenomen aan de Parijs-Dakar rally, waar hij grote successen wist te boeken.
Robby Gordon rijdt ruim tien jaar met HELLA-koplampen. Hij is er zeker van dat de overtuigende prestaties en de stabiliteit van deze koplampen een belangrijke rol hebben gespeeld bij zijn overwinningen in de bekende Baja races. obby beschouwt prestaties en uithoudingsvermogen als beslissende factoren – zowel voor hemzelf als voor zijn verlichting. Zijn statement:
"Met Hella ben ik "s nachts net zo snel als overdag."
Daar hebben we weinig aan toe te voegen. Behalve misschien dat niet alleen coureurs kunnen profiteren van onze overtuigende producten, maar ook u!

05/24/2016
  • De professionele mening van Robby Gordon

De zijderoute is opwindend! De verschillende culturen, klimaatzones en landschappen hebben niet alleen hun bekoring voor de deelnemers, maar vormen ook een grote uitdaging voor de voertuigen die aan de tour meedoen. Wij zorgen er als officiële partner van Landrover voor, dat de voertuigen bij de Land Rover Experience Tour 2013 worden uitgerust met hoogwaardige led-, xenon-, extra koplampen en werklampen, zodat gevaren dag en nacht op tijd worden herkend. Echte winst voor alle deelnemers! Meer over de Landrover Experience Tour vindt u op de officiëlle website.

05/24/2016
  • De Landrover Experience Tour 2013
  • Print
Microsite Kwaliteit
Meer over de kwaliteit van HELLA
HELLA staat voor kwaliteit. Meer hierover kunt u lezen op onze microsite.