Ateliere
 
Ateliere

Atelierele - EXCEED POSSIBILITIES

Cele cinci ateliere EXCEED POSSIBILITIES sunt dedicate explorării noilor tehnologii pentru expresii artistice inedite sau pentru utilitate socială. În cadrul sesiunilor, studenții și elevii se întâlnesc cu artiști, oameni de știință, arhitecți care îi pot ajuta să descopere o nouă viziune asupra viitorului. Secțiune dedicată instituțiilor de învățământ partenere.
05/07/2021

Al șaselea simț

Asamblarea, programarea și punerea în funcţiune de senzori pentru calitatea aerului, în monitorizarea orașului. Conștientizarea unor aspecte legate de calitatea aerului.

Simțurile biologice ne-au ajutat de-a lungul eonilor de evoluție să răzbim prin marea de pericole a lumii vii. Senzorii electronici devin o prelungire a simțurilor noastre, iar în lumea modernă semnalele senzorilor contribuie cu informație. Suntem datori să utilizăm corect aceste fluxuri noi de informații pentru a modela lumea noastră și a o face mai bună, mai sigură și mai sustenabilă. În cadrul acestui atelier, vei construi un aparat de monitorizare a aerului.

Număr de participanți: 20, grup format la recomandarea profesorilor din facultățile partenere.
Durată atelier: 2-3 ore.
Data și ora: 20 Mai, ora 10:30. Deschiderea oficială a secțiunii dedicate tuturor atelierelor este de la ora 10.00.

Condiții de participare:
  • Un laptop cu o conexiune foarte bună la WIFI și Arduino pre-instalat.
  • Să fii student/ă la facultăți cu profil tehnic – calculatoare electronică sau telecomunicații. Încurajăm și echipe mixte cu profile de medicină pentru a discuta rezultatele generate prin prisma impactului poluării asupra populației.
  • Cunoștințe minime de folosire a calculatorului
  • Să găsești interes în întrebările: „Cum măsurăm gradul de poluare al aerului?” „Care este impactul poluării asupra populației?”


Vei primi un dispozitiv Magnasci din partea organizatorilor atelierului.


Participantii vor putea monta aparatul construit la exteriorul locuinței pentru a ajuta la monitorizarea aerului în oraș!


Studenții vor furniza adresa de livrare.
Atelier susținut de: Radu Motișan
Produs: UradMonitor

Radu Motișan, Fondator UradMonitor

Radu Motișan este absolvent at Universității de Vest din Timișoara, cu un master în Informatică. În calitate de analist programator, Radu a văzut potențialul noilor tehnologii digitale, și folosindu-se de pasiunea sa pentru electronică, fizică și chimie, le-a transpus într-un produs hardware autohton, într-un timp foarte scurt. Astfel a apărut uRADMonitor, prima rețea globală de monitorizare a poluării, prezentă la nivel mondial. A început la Timișoara, în 2014, la scurt timp după incidentul de la Fukushima. A fost unul dintre primele proiecte IOT mari, desfășurate la scară globală.
Radu a fost implicat în toate etapele cheie de dezvoltare, de la proiectarea electronicii, prototipuri, dezvoltarea software-ului pentru aparate, al software-ului pentru server, securitate, arhitectură de baze de date mari, backend-ul serverului și interfață cu utilizatorul. Pe partea de antreprenoriat, Radu a identificat multiple provocări legate de lansarea unui business pe o piață extrem de dinamică, unde a implementat elemente inovative de a crește capitalul și de a continua dezvoltarea produsului românesc.

05/07/2021
 
 

Cum să îţi printezi 3D (aproape) orice!

Cu ajutorul unui atelier de imprimare 3D pentru începători, participanţii află despre potenţialul creativ al fabricării numerice şi învaţă cum pot să personalizeze un obiect cotidian şi apoi să îl imprime 3D în cadrul atelierului.

Participanţii sunt încurajaţi să colaboreze creativ în personalizarea proiectelor pe care ulterior le imprimă, iar partea practică de fabricarea a obiectului cu ajutorul imprimantelor 3D din atelier se face în echipe.
Obiect Imprimat 3D: Fiecare participant primeşte obiectul personalizat dorit, un sfeșnic sau un spărgător de nuci, galben sau negru.

Număr de participanți: 15.
6-8 participanți Ia 2 ateliere desfășurate în paralel.
Deosebit de interesant pentru studenții înscriși la: Arhitectură, Arte & Design.
Durată atelier:  2 - 3 ore.
Data și ora: 20 Mai, ora 10:30. Deschiderea oficială a secțiunii dedicate tuturor atelierilor este de la ora 10.00.

Condiții de participare:
  • să fii prezent în spațiul FOR pentru durata cursului (Timișoara, Spl. Peneș Curcanul nr. 4)
  • un laptop cu conexiune WIFI
  • să găsești interes în întrebarea „Cum ajung obiectele să fie?”


Programul sesiunilor: 

  • introducere în fabricarea prin imprimare 3D 
  • tehnici și materiale pentru imprimare
  • exercițiu practic în care participantul duce un obiect 3D de la model virtual până la obiect fizic imprimat 3D, trecând prin toate fazele de pregătire necesare.


Atelier susținut de: F O R Design
Facilitatori: José (Pepe) Peralata Guerrero, Maria Sgîrcea
Produs: UAU project

FOR MAKERSPACE
FOR Makerspace este atelierul de design și prototipare al FOR. Este cofondator FABER, o echipă de 9 arhitecți care activează sub forma unei platforme cu 4 piloni: Spațiu, Formare, Design și Arhitectură.
Pepe este un malagueño în România, arhitect. Experiențele și căutările lui în mișcarea Maker, spații de muncă colaborativă, procese alternative de design și educație l-au adus să poarte pălăriile de space manager, designer și facilitator de cursuri în cadrul FOR. Maria, de profesie arhitect, este un problem solver în teritoriul unde spațiul construit se intersectează cu viața ne-povestită a obiectelor, activând ca arhitect și designer în cadrul FOR.

05/07/2021
 
 

Progres 2.0 Workshop 1 Tricouri bricolate + AR

Ateliere de fabricație hibridă care îmbină obiectul fizic bricolat și colajul digital folosind tehnici generative și AR. Proiectul urmărește inițierea elevilor în tehnologiile de fabricație digitală și limbaje noi folosite în artă contemporană.

Se va realiza o serie de tricouri inspirate din tematica și estetica panourilor prezente în atelierele STPT, cu informații privind protecția muncii, propaganda de fabrică. Vor fi create și noi "norme de lucru și indicații în utilizare" specifice mediului digital și noilor tehnologii, făcând o paralelă, dar și o anticipare privind viitoare procese în practicile MX.
Metodele de realizare a tricourilor îmbină metodele vechi de imprimare DIY, folosite în caligrafierea și desenarea pancartelor și a semnalisticii industriale în perioada comunistă, cu noile mijloace de augmentare prin fabricația digitală a unor straturi virtuale, dinamice și interactive.

Număr de participanți: 20, 10 online (de preferat, prezență fizică pentru toți).
Deosebit de interesant pentru studenții pasionați de Arhitectură, Arte & Design, Realitate Augmentată.
Durata: 3-4 ore
Data și ora: 20 mai, 10.30. Deschiderea oficială a secțiunii dedicate tuturor atelierilor este de la ora 10.00.

Condiții de participare:
  • Experiență minimă cu softuri de editare vectorială și bitmap (ex: Corel, Adobe Illustrator, Photoshop sau programe similare)
  • laptop cu softurile indicate de organizatori, instalate. Se folosesc licențe free/trial/educaționale sau soluțiile participantului.
  • Folosirea platformei Artivive http://armuraria.simultan.org/curs-ar pentru augmentarea tricourilor


Facilitatori: Alin Rotariu, asociația Simultan

Alin Rotariu este artist vizual, designer, curator și producător cultural, co-fondator al platformelor Simultan Festival si JazzUpdates. Pasionat de bricolaj și explorarea tehnicilor experimentale de producție interdisciplinară, survolează diverse domenii creative care îmbină arta și noile tehnologii de producție artistică, trecând prin design 2D/3D, design ambiental și arhitectură, butaforie și instalații multimedia în artele spectacolului, unelte în fabricație digitală sau bricolaj DIY. (foto aici: http://armuraria.simultan.org/alin-rotariu/)

Asociația Simultan este o organizație non-guvernamentală, înființată în 2005 de un grup de artiști și practicieni din Timișoara.
Aceștia își propun dezvoltarea și întreținerea unei platforme dedicată artelor interdisciplinare: proiecte media emergente, muzică experimentală și proiecte audio-vizuale și sonore. Platforma este raportată la contextul cultural global și formele noi de exprimare, cu accent pe promovare și generare de conținut.
Constituirea unei astfel de structuri a reprezentat un pas important în familiarizarea publicului local cu limbajul noilor media, prezentând anual performance-uri sonore/audiovizuale, concerte de muzică experimentală, proiecții de artă video, expoziții, conferințe și ateliere. Temele și metodele folosite sunt: eclectism stilistic, relația dintre om și automatizare, reciclare sau teme ecologiste, lirismul sec – digital, fuziunea instrumentelor acustice si electronice, cinema-ul expandat, colajul jovial sonor live, precum și reflectarea asupra valențelor politice ale sunetului.

05/07/2021
 
 

PROGRES 2.0 Workshop 2 Scanare și prelucrare 3D

Va fi realizată o serie de scanari 3D ale utilajelor și uneltelor din atelierele STPT care apoi vor fi procesate cu softuri de editare 3D, testând o soluție de conservare vizuală și revalorificare a unor scenografii imersive și decoruri industriale de tranziție. Acestea sunt importante pentru memoria locului și designul de transformare a spatiului spre noul centru de artă și tehnologie MultipleXity.

Număr de participanți: 10, prezenți fizic în fostele ateliere STPT (Timișoara, bvd. Take Ionescu nr 83)
Deosebit de interesant pentru studenții pasionați de Arhitectură, Arte & Design
Durata: 3 ore.
Data și ora: 20 mai, ora 10:30. Deschiderea oficială a secțiunii dedicate tuturor atelierilor este de la ora 10.00.

Condiții de participare:
  • să ai un aparat foto digital cu opțiune de lucru în mod "Full Manual"
  • laptop cu softurile indicate de organizatori, instalate (se lucrează cu licențe free/trial/educaționale)
  • info curs: http://armuraria.simultan.org/curs-scanare-3d-si-fotogrametrie


Facilitatori: Alex Nan, Asociația Simultan

Alex Nan: Absolvent al facultății de Mecatronica și Robotică a Universității Politehnice din Timișoara, lucrează ca inginer de calitate în cadrul unei companii din Timișoara. Membru activ în cadrul primului makerspace din Timișoara – Plan Zero, acoperă în practica sa întreagă experiență a procesului de producție, de la idee la realizarea produsului final. Pasionat de sistemele CNC, parcurgând întreg procesul de la proiectarea 2D/3D sau achiziția și digitalizarea modelelor prin scanare 3D, folosind fotogrametria, printarea 3D sau gravura CNC, până la randarea modelelor 3D pentru declinarea pe sistemele environmentale AR și VR. (foto aici: http://armuraria.simultan.org/alex-nan/)

Asociația Simultan este o organizație non-guvernamentală, înființată în 2005 de un grup de artiști și practicieni din Timișoara.
Aceștia își propun dezvoltarea și întreținerea unei platforme dedicată artelor interdisciplinare: proiecte media emergente, muzică experimentală și proiecte audio-vizuale și sonore. Platforma este raportată la contextul cultural global și formele noi de exprimare, cu accent pe promovare și generare de conținut.
Constituirea unei astfel de structuri a reprezentat un pas important în familiarizarea publicului local cu limbajul noilor media, prezentând anual performance-uri sonore/audiovizuale, concerte de muzică experimentală, proiecții de artă video, expoziții, conferințe și ateliere. Temele și metodele folosite sunt: eclectism stilistic, relația dintre om și automatizare, reciclare sau teme ecologiste, lirismul sec – digital, fuziunea instrumentelor acustice si electronice, cinema-ul expandat, colajul jovial sonor live, precum și reflectarea asupra valențelor politice ale sunetului.

05/07/2021
 
 

Ateliere Ars Electronica - Inteligență artificială

Acest program online își propune să ofere o inițiere și o înțelegere fundamentală a inteligenței artificiale și să ajute la o conștientizare asupra importanței acestui subiect.

Inteligența artificială are deja un impact asupra vieții noastre de zi cu zi: fie printr-un marketing personalizat, tehnologii de securitate, diagnostic medical sau vehicule cu conducere automată. Inteligența artificială este folosită chiar pentru a crea opere de artă, cum ar fi picturi și compoziții muzicale. Dar ce anume se află în spatele acestui cuvânt la modă „Inteligență artificială”? Și cum poate atât sectorul privat companiile și instituțiile publice utilizează această tehnologie?

Participanții vor obține informații despre aspectele tehnice esențiale ale inteligenței artificiale: cum este o IA sistem structurat? Cum învață mașinile și care este rolul nostru, al oamenilor, în acest proces de formare? Cum percep mașinile și senzorii lor lumea în comparație cu oamenii? În plus, participanții vor cunoaște exemple de aplicații practice actuale în diverse domenii. Pe lângă aceasta, inteligența artificială va fi, de asemenea, analizată dintr-o parte critică, și anume efectele posibile ale seturilor de date distorsionate. În urma acestui program, participanții acumulează o bază largă de informații ce-i va ajuta să navigheze în domeniul complex al AI.

Număr de participanți: 30
Durata: 90 min
Data și ora: 20 mai, 10:30. Deschiderea oficială a secțiunii dedicate tuturor atelierilor este de la ora 10.00.

Condiții de participare:
  • Cunoașterea limbii engleze
  • Laptop și conexiune Internet
  • Acces pentru platforma


Zoom Ars Electronica // Future Thinking School
Acest atelier este sub ”umbrela” Future Thinking School, un program al Ars Electronica. Ce înseamnă digitalizarea pentru compania sau echipa dumneavoastră? Ce impact va avea asupra proceselor, produselor și serviciilor? Future Thinking School vă invită să colaborați cu artiști, dezvoltatori, tehnologi și oameni de știință pentru a răspunde la întrebările care vor fi esențiale pentru viitorul companiei dumneavoastră. Bazându-se pe expertiza pe care Ars Electronica și-a construit-o de la înființarea sa în 1979, școala a creat programe educaționale inovatoare și interactive pentru profesioniști din organizații din sectorul privat și public, precum și pentru antreprenori.

Inițiativa Ars Electronica a început în 18 septembrie, 1979, când s-a desfășurat prima ediție a festivalului cu același nume. A fost organizat de 20 de oameni de știință și artiști din mai multe țări, care au explorat conceptul de revoluție digitală și consecințele acesteia pentru umanitate. De atunci, festivalul se organizează anual, cu aproape 1000 de artiști, oameni de știință, antreprenori sau activiști, care se adună pentru cinci zile în Linz, Austria. Proiectele Ars Electronica reflectă preocuparea pentru tehnologiile viitorului, în contextul expresiei artistice.

Timp de aproape patru decenii, 75000 de proiecte au fost desfășurate în cadrul festivalului. Astăzi, funcționează Ars Electrica Center, axat pe generațiile tinere, de la copii de grădiniță la studenți, cu programe de educație pe tema digitalizării lumii în care trăim. Ars Electronica Futurelab lucrează cu echipe interdisciplinare de artiști și oameni de știință care fac cercetări în domeniul viitorului, punând bazele unui teren pentru dezbatere democratică pe teme de revoluție digitală.

05/07/2021
 
 

MESAGERII SPAȚIULUI – SPACE MESSENGERS

Acest atelier explorează minunile și misterele universului dintr-o perspectivă artistică.

Participanții vor porni într-o călătorie interesantă prin timp și spațiu. Pe parcursul ei, aceștia pătrund în cunoștințe științifice esențiale, prezentate de o echipă de experți internaționali. Povestirea vizuală dezvăluie legăturile dintre cercetarea științifică și imaginația artistică. Proiecțiile interactive și jocurile colaborative ilustrează și aprofundează experiența unică de învățare.

Programul va fi prezentat în parteneriat cu "OMAi (" Office for Media and Arts Internaţional").

Număr de participanți: 30
Durata: 100 min
Data și ora: 20 mai, 10:30. Deschiderea oficială a secțiunii dedicate tuturor atelierilor este de la ora 10.00.

Condiții de participare:
  • Elevi 16-18 ani -Cunoașterea limbii engleze
  • Laptop și conexiune la Internet
  • Acces pentru platforma Zoom.


OMAi este o companie vieneză de expresie artistică digitală fondată de frații Josef și Markus Dorninger și Matthias Fritz. Opera lor include spectacole live, instalații interactive de artă, și educație creativă. Mediul lor principal este proiecțiile digitale ale luminii, pentru crearea cărora se folosește instrumentul vizual special dezvoltat „Tagtool”. Această invenție, în curs de brevetare în SUA, este folosită de creatorii de proiecții din întreaga lume, pe scenă și pe stradă, pentru a da viață imaginilor. În munca educațională, OMAi se concentrează întotdeauna pe accesibilitatea experienței de învățare și pe expertiza specialiștilor internaționali.

Inițiativa Ars Electronica a început în 18 septembrie, 1979, când s-a desfășurat prima ediție a festivalului cu același nume. A fost organizat de 20 de oameni de știință și artiști din mai multe țări, care au explorat conceptul de revoluție digitală și consecințele acesteia pentru umanitate. De atunci, festivalul se organizează anual, cu aproape 1000 de artiști, oameni de știință, antreprenori sau activiști, care se adună pentru cinci zile în Linz, Austria. Proiectele Ars Electronica reflectă preocuparea pentru tehnologiile viitorului, în contextul expresiei artistice. Timp de aproape patru decenii, 75000 de proiecte au fost desfășurate în cadrul festivalului. Astăzi, funcționează Ars Electrica Center, axat pe generațiile tinere, de la copii de grădiniță la studenți, cu programe de educație pe tema digitalizării lumii în care trăim. Ars Electronica Futurelab lucrează cu echipe interdisciplinare de artiști și oameni de știință care fac cercetări în domeniul viitorului, punând bazele unui teren pentru dezbatere democratică pe teme de revoluție digitală.

05/07/2021
 
 
 
 
 
 
 
Înscriere Conferințe
EXCEED POSSIBILITIES
Înscrie-te și întâlnește-i pe speakeri.
Înscriere Conferințe
 
05/07/2021
Înscriere Ateliere
EXCEED POSSIBILITIES
Înscrie-te la ateliere.
Înscriere ateliere
 
05/11/2021
Agenda evenimentului
Urmărește agenda evenimentului, cu programul atelierelor și al conferințelor.
mai multe
 
05/07/2021
CONFERINȚĂ
Află cine sunt invitații și înscrie-te la conferințe.
mai multe
 
05/10/2021