Techniek & producten / 03.01.2018
 

EU-onderzoeksproject interACT: HELLA ontwikkelt communicatieconcept voor autonoom rijden

Nieuwe verlichtingsmodules gaan zorgen voor communicatie tussen geautomatiseerde voertuigen en andere weggebruikers.

01/04/2018
01/04/2018

Nieuwegein, Januari 2018. Als voetgangers de straat oversteken voor een auto, zoeken ze vaak oogcontact met de bestuurder. Maar als er volledig geautomatiseerde voertuigen in het verkeer komen, hoeven bestuurders minder met het verkeer bezig te zijn. Dus is er een andere manier van communiceren nodig. In het kader van het EU-gefinancierde onderzoeksproject interACT zal verlichting- en elektronica-expert HELLA samen met projectpartners de komende drie jaar onderzoeken hoe communicatie tussen geautomatiseerde en niet-geautomatiseerde weggebruikers als voetgangers en fietser eruit kunnen zien. Hierbij ligt de focus in eerste instantie op personenwagens in een stedelijke omgeving.


Als het gaat om communicatie tussen personen en voertuigen heeft verlichting altijd een specifieke rol gehad. “Toch zijn de huidige verlichtingssystemen binnen en buiten het voertuig bij lange na niet genoeg om oogcontact, gebaren en taal te kunnen vervangen,” zegt Dr. Michael Kleinkes, Vice President Development Lighting & Innovation bij HELLA. “In het kader van dit project onderzoeken en ontwikkelen we daarom een systeem die dat op betrouwbare wijze kan bereiken.”


De onderzoekers zullen eerst definiëren in welke situaties communicatie noodzakelijk is. Vervolgens worden methodes onderzocht om deze communicatie op de best mogelijke manier te bewerkstelligen – hetzij met projecties, symbolen of kleuren. “Communicatie moet immers niet alleen ’s nachts werken, maar ook overdag,” verklaart Kleinkes. “Bovendien moet het duidelijk en intuïtief zijn en wereldwijd werken.” HELLA zal uiteindelijk een prototype creëren en het verlichtingssysteem integreren in een voertuig. Om dit mogelijk te maken, zullen de projectpartners de hele waardeketen dekken.


Onderzoek en ontwikkeling zijn belangrijke onderdelen van het HELLA-DNA. De focus zal liggen op technologieën voor de algemene markttrends in de auto-industrie, zoals autonoom rijden, connectie & digitalisering, efficiëntie & elektrificatie en individualisering. Tegen deze achtergrond wordt de ontwikkeling van geavanceerde verlichtingssystemen steeds belangrijker. Verlichting zal in de toekomst ook andere en aanvullende functies vervullen.


Overeenkomstig beeldmateriaal vindt u in onze persdatabase onder: www.hella-press.com.

 
01/04/2018 13:54
 
 
 
Foto Download
 
Artikel Download
 
01/04/2018
CONTACTPERSOON

Benelux:
Vestiging België
Langlaarsteenweg 168
2630 Aartselaar
03 870 36 69

 

Vestiging Nederland
Linda Steehouwer
Celsiusbaan 2
3439 NC Nieuwegein
030 60 95 611

 

Bnl.communication@hella.com

 

Internationaal:
Dr. Markus Richter
Bedrijfsvoorlichter
Rixbecker Str. 75
59552 Lippstadt
Tel.: +49 2941 38-7545
Fax: +49 2941 38-477545
Markus.Richter@hella.com

 
08/20/2019