Techniek & producten / 27.06.2017
 
Techniek & producten / 27.06.2017

Nieuwe koplampdimensie: Liquid Crystal HD-technologie zorgt voor volledig adaptieve lichtverdeling in real-time

  • Intergratie van een LCD-scherm in een LED-koplamp biedt nieuwe kansen voor de automotive verlichtingstechnologieInte
  • Zogenaamde LCD koplampen passen de lichtverdeling op verschillende verkeerssituaties aan, op een intelligente en continue manier in real time
  • 30.000 pixels maken beeldprojecties mogelijk, in aanvulling op een volledig adaptieve lichtverdeling
07/19/2017
07/17/2017

Nieuwegein, Juli 2017. In het kader van het onderzoeksproject dat is gefinancierd door het Federaal Ministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF) met betrekking tot de volledig adaptieve lichtverdeling voor intelligente, efficiënte en veilige voertuigverlichting (VoLiFa2020), heeft de licht- en elektronica-expert HELLA een koplamp ontworpen op basis van een LCD-scherm (Liquid Crystal Display) in samenwerking met projectpartners Merck, Institut für Großflächige Mikroelektronik IGM, Stuttgart Universiteit, Porsche, Elmos Semiconductor, Schweizer Electronic en de Universiteit van Paderborn. Deze technologie wordt bijvoorbeeld al gebruikt bij home entertainment. "Voor de eerste keer hebben we een geïntegreerde Liquid Crystal HD-technologie in een voertuig. Dankzij zijn hoge resolutie en scherpte voor detail, biedt het nieuwe kansen in de automotive verlichtingstechnologie", zegt dr. Michael Kleinkes, Vice President Development Lighting & Innovation bij HELLA.

 

De nieuwe LCD koplamp projecteert 30.000 pixels op de weg. Dit maakt het mogelijk om het lichtpatroon continue en op een intelligente manier aan te passen aan verschillende rijsituaties in real time. "Het gebruik van een LC-display is weer een stap in de richting van digitalisering van verlichting," zegt Christian Schmidt, hoofd van Lighting Technology Pre-Development bij HELLA. Dit betekent: de aanpassing van het lichtpatroon wordt steeds meer bepaald door software. De bestuurder krijgt het beste zicht op de weg. Individuele elementen met bijvoorbeeld andere verkeersdeelnemers of sterk reflecterende straatborden kunnen op gerichte wijze weggelaten of gedimd worden. Uiterst complexe functies zijn ook denkbaar: navigatiepijlen of lijnen die de juiste rijbaan aangeven kunnen op de weg geprojecteerd worden. "LCD-technologie biedt functies die ook relevant zijn voor autonoom rijden", aldus Christian Schmidt. "We zullen daarom de technologie geschikt maken voor seriematige productie."

 

Het LC-display is het hoofdonderdeel van de koplamp. Het bevindt zich tussen de LED-lichtbron en de projectielens. Het display genereert een matrix met 100 x 300 pixels die individueel kunnen worden bestuurd en gedimd. Een camera die in het voertuig is geïnstalleerd en een sensor die een optische afstand en snelheid leest (lichtdetectie en afstands sensor LiDAR) sturen omgevingsinformatie via een processor naar de koplampregelaar. Dit bedient de afzonderlijke beeldschermpixels tot 60 keer per seconde. 25 high-power LED's die in drie rijen zijn opgesteld, dienen als lichtbron. De lichtintensiteit van elke LED wordt aangepast aan de diverse verlichtingssituaties.

 

Tijdens het onderzoeksproject ontwikkelde HELLA het concept voor het optische systeem van de LCD koplamp. De systeemeisen van de autofabrikant Porsche en het Onderzoeksinstituut voor Lichttechnologie en Mechatronica van de Universiteit van Paderborn (L-LAB) dienden als basis. HELLA had onder meer als taak om te zorgen voor een hoog systeemefficiëntie en een thermisch concept dat toepasbaarheid van de module voor automotive waarborgt. Daar was een speciaal vloeibaar kristal nodig, dat Merck hiervoor ontwikkelde. Met behulp van dit chemische component ontwikkelde de IGM van de Stuttgart Universiteit prototype displays. Elmos Semiconductor heeft een innovatief elektronisch halfgeleidercomponenten ontworpen en gebouwd, die Schweizer Electronic op een volledig nieuwe manier in de BCP geïntegreerd heeft ("Embedding"). Deze technologie zorgde ervoor dat de deskundigen een betrouwbare, efficiënte en ruimte-efficiënte controle van de LED-verlichtingseenheid konden realiseren. HELLA zorgde voor de integratie van de verschillende componenten in het algemene systeem en ontwikkelde een interface tussen verlichtingsregeling en koplamp. Momenteel wordt het prototype – geïntegreerd in een Porsche Panamera –onder echte rijomstandigheden getest aan de Universiteit van Paderborn.

 

Door de toenemende verkeersvolumes en veiligheidseisen zijn intelligente verlichtingssystemen steeds belangrijker. LCD-technologie biedt hier volledig nieuwe functionaliteiten en mogelijkheden. En het gebruik is niet beperkt tot personenauto's. Andere voertuigcategorieën, zoals bedrijfsvoertuigen of bussen, bieden ook belangrijke toepassingsgebieden.

 

De tekst van dit persbericht vindt u ook terug op www.hella.nl.
Overeenkomstig beeldmateriaal vindt u in onze persdatabase onder: www.hella-press.com.

 
07/17/2017 07:33
 
 
 
Foto Download
 
Artikel Download
 
07/17/2017
CONTACTPERSOON

Benelux:
Vestiging België
Langlaarsteenweg 168
2630 Aartselaar
03 870 36 69

 

Vestiging Nederland
Celsiusbaan 2
3439 NC Nieuwegein
030 60 95 611

 

Bnl.commuyyxl@tknxnication@hella.com

 

Internationaal:
Daniel Morfeld
Spokesperson / Media Relations
Rixbecker Str. 75
59552 Lippstadt
Phone: +49 2941 38-7566
Fax: +49 2941 38-477545
Daniel.lvlp@glmqMorfeld@forvia.com

 
12/23/2022