LED
CardriverMicrosite Cardriver
LED

Wat is led? HELLA geeft de antwoorden!

10/28/2016

  • Alles rondom led

Een led is een licht uitstralende halfgeleider die licht, infraroodstraling of ultraviolette straling afgeeft zodra er stroom door de diode loopt. Hierbij is het gebruikte halfgeleidermateriaal bepalend voor de golflengte. Een led bestaat in essentie uit een anode, een kathode, een halfgeleiderkristal, een contacteerdraad en een behuizing. Bij de meeste lichtdiodes is de kathode tegelijkertijd de reflector. De contacteerdraad verbindt het kristal met de diode. Het soldeerpunt fungeert als een van de twee elektrische aansluitingen van het kristal. Tegelijkertijd neemt het afvalwarmte op, die ontstaat doordat het halfgeleiderkristal maar een deel van het elektrische vermogen in licht kan omzetten.

Leds worden gebruikt op een temperatuurafhankelijk, zogenaamd "werkpunt", dat precies moet worden bepaald en ingesteld.
Directe aansluiting van een led op een spanningsbron zonder voorweerstand is niet mogelijk. Leds worden al gebruikt voor de meest uiteenlopende toepassingen: voor het display van smartphones, voor led-televisies, voor interieurverlichting en zelfs voor de uitrusting van moderne operatiekamers - de kleine lichtdiodes zijn allang niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven.
Dit geldt in het bijzonder ook voor voertuigverlichting: behalve in koplampen, grootlicht, extra verlichting, dagrijlichten en (gecombineerde) achterlichten worden leds bijvoorbeeld ook gebruikt voor zijmarkerings- en zwaailampen. Dat maakt ze geschikt voor een breed toepassingsgebied, dat lang niet alleen de klassieke verlichting van personenauto"s omvat, zoals bekend bij autobestuurders, maar ook talrijke speciale toepassingen zoals trucks, trailers, landbouw- en dienstvoertuigen - om maar een paar voorbeelden te noemen.

HELLA behoort op het gebied van de ontwikkeling en productie van led-voertuigverlichting al sinds het prille begin tot de pioniers en toonaangevende innovators. Onze led-producten komt u dagelijks honderden malen tegen op straat, bij dagrijlichten en koplampen van personenauto"s, zwaailichten van hulpverleningsvoertuigen of werklampen van landbouwvoertuigen.

03/30/2021
  • Alles rondom led - HELLA geeft antwoorden.

U bent in het verkeer vast wel eens personenauto"s tegengekomen waarbij - doorgaans aan één kant - het dimlicht of achterlicht was uitgevallen. Misschien is dit bij uw auto ook al eens voorgekomen.
De reden voor dergelijke uitvallen zijn bij een traditionele voertuigverlichting vaak defecte lampen, die vervolgens moeten worden vervangen. Hiervoor zijn in de toebehorenhandel overeenkomstige gloeilampen verkrijgbaar, bijvoorbeeld de hoogwaardige lampen van HELLA.

Kunnen dergelijke uitvallen ook bij leds optreden? Het goede nieuws luidt: normaal gesproken niet. Want leds hebben een bijzonder lange levensduur en gaan vaak zelfs langer dan een voertuigleven mee. Dat is een van de grote voordelen van leds ten opzichte van traditionele lampen zoals halogeenlampen. Terwijl deze lampen in de loop van een voertuigleven kunnen uitvallen en dan zoals hierboven beschreven nieuw moeten worden gekocht of vervangen, zijn leds volledig onderhoudsvrij. Samen met het lagere energieverbruik en de hoge energiezuinigheid leidt de lange levensduur op de middellange termijn tot duidelijke kostenvoordelen voor de leds.

Maar hoe lang gaan leds nu daadwerkelijk mee? Deze vraag kan helaas niet algemeen worden beantwoord, omdat hier vele factoren een rol spelen, bijvoorbeeld de kwaliteit van de gebruikte leds, de frequentie van in- en uitschakelen, het toegepaste thermomanagement en vele andere factoren. Als richtwaarde kan men zeggen dat een led zeker een bedrijfsduur van 30.000 uur en meer kan bereiken - waartegen bij gebruikelijke 12 V-halogeenlampen het meestal al na 2.000-4.000 uur afgelopen is.

Zelfs de beste leds blijven natuurlijk niet gespaard van ongunstige milieu-invloeden. Onder zeer ongunstige omstandigheden kunnen daarom ook de leds in lampen wel eens uitvallen. Het vervangen van afzonderlijke leds is momenteel nog niet mogelijk. In een dergelijk geval moet dan helaas de complete lamp worden vervangen. Maar tenminste bij HELLA lampen komt dit extreem zelden voor.

03/29/2021
  • Ontdek samen met HELLA de voordelen van led-lampen.

Ja, dat klopt - want naast de reeds genoemde lange levensduur behoort de hoge energie-efficiëntie tot een van de belangrijkste voordelen van de led-technologie. Leds zijn als het ware de topsporters onder de lampen: ondanks een gering opgenomen vermogen hebben ze een maximale output, waardoor het echte winnaars zijn.

Een gering opgenomen vermogen bespaart energie - en dus ook kosten. Ook al zijn leds in aanschaf momenteel nog aan de dure kant, op de middellange termijn is het kopen ervan dankzij de lagere exploitatiekosten in ieder geval de moeite waard. Het geringere opgenomen vermogen van de leds heeft bovendien nog een neveneffect dat niet mag worden onderschat: de energiebronnen van uw voertuig worden in hoge mate ontzien - goed voor de levensduur van de accu en door een gereduceerde CO2-emissie niet in de laatste plaats ook voor het milieu.

Een energiezuinige voertuigverlichting is dus nu al een belangrijk onderwerp - en zal in de toekomst alleen nog maar belangrijker worden. Het aantal elektrische voertuigen zal de komende jaren naar verwachting duidelijk toenemen. Daardoor legt een spaarzame omgang met de energiebronnen van het voertuig steeds meer gewicht in de schaal. De toepassing van de uiterst efficiënte led-techniek is dus vooral op dit gebied bijna onontkoombaar.

10/28/2016
  • Energiezuinige voertuigverlichting - met de leds van HELLA.

Het is vrijwel iedereen waarschijnlijk wel eens overkomen dat men zich de vingers heeft gebrand bij het aanraken of vervangen van een traditionele gloeilamp of een halogeenlamp die kort daarvoor nog heeft gebrand. Dit komt door de tamelijk hoge warmteontwikkeling die in ingeschakelde toestand optreedt. Niet alleen de vingers hebben hieronder te lijden, maar ook de energiezuinigheid, aangezien ongebruikte afvalwarmte ook altijd energieverlies betekent.

Hoe ziet dat er echter bij leds uit? Worden deze ook heet? Het antwoord hierop luidt "ja en nee", maar met een duidelijke trend richting "nee". Ook leds ontwikkelen namelijk een bepaalde bedrijfswarmte. Deze ligt echter ver onder de warmteontwikkeling die een vergelijkbare gloeilamp vertoont. Leds bezitten daarom een hoge energiezuinigheid. Anders dan gebruikelijke lampen, zetten leds een groot deel van de toegevoerde energie om in licht. Een voorbeeld: een gloeilamp van 60 watt heeft bijvoorbeeld een lichtopbrengst van ca. 600 lumen. Een actuele led-lamp met hetzelfde lichtopbrengst verbruikt daarentegen slechts ca. 8 watt.

Led-lampen stralen weinig UV- en infraroodlicht uit. Anders dan standaard halogeenlampen, worden led-lampen hierdoor niet warm bij de uittreedplaatsen van het licht. Desondanks kan ook een led-lamp warmte in de behuizing ontwikkelen. Dat ligt in dit geval echter aan de elektronica die in de lamp is toegepast. Zonder deze elektronica is er geen optimale lichtopbrengst mogelijk.

Voor een betrouwbare afvoer van de warmte die door de elektronica wordt gegenereerd, is een goed thermomanagement bijzonder belangrijk - ook bij HELLA lampen. Door een optimaal thermomanagement wordt namelijk niet alleen een correcte werking van de lampen veiliggesteld, maar ook hun levensduur aanzienlijk verlengd, vaak zelfs tot langer dan het voertuig meegaat.

U kunt dus met een gerust hart op led-lampen van HELLA vertrouwen, aangezien deze vele voordelen bieden. Alleen kunt er geen spiegeleieren meer op bakken!

10/28/2016
  • Ontdek met HELLA de voordelen van leds!

Met leds kunt u in principe allerlei lichtkleuren bereiken. Met lichtkleur wordt hierbij overigens geen gekleurde verlichting, bijv. door rode, groene of blauwe leds bedoeld, maar de wijze waarop het licht van de witte leds daadwerkelijk overkomt.

De lichtkleur, die ook wel kleurtemperatuur wordt genoemd, wordt meestal aangegeven in Kelvin. In principe kunnen hierbij drie kleurwaarnemingsbereiken worden onderscheiden: warm wit (minder dan 3.300 Kelvin kleurtemperatuur), neutraal wit (3.300 - 5.000 Kelvin kleurtemperatuur) en daglicht wit (meer dan 5.000 Kelvin kleurtemperatuur).

Met leds kan het complete spectrum van warm wit tot daglicht worden gegenereerd. Hierbij is op het vlak van de voertuigverlichting vooral de op daglicht lijkende lichtkleur van belang. Het is gebleken dat deze lichtkleur tot een aanzienlijk betere herkenbaarheid van de weg, evenals van objecten en hindernissen leidt. Daarnaast kan de bij ritten in het donker optredende vermoeidheid met op daglicht lijkend licht effectief worden gereduceerd, waardoor de veiligheid in het wegverkeer aanzienlijk wordt verhoogd - niet alleen voor de bestuurder zelf, maar voor alle verkeersdeelnemers.

Bij de leds die voor HELLA high performance led-lampen worden gebruikt, worden al bij de selectie strenge kwaliteitsvoorwaarden betreffende lichtkleur, maar ook lichtsterkte gehanteerd. Beide parameters moeten zich binnen een nauw tolerantiebereik bevinden. Alleen zo kan er een constant hoge en gelijke lichtkwaliteit van alle producten wat betreft lichtsterkte, lichtkleur en andere factoren worden gegarandeerd.

Het persoonlijke kleurgevoel is, ongeacht de werkelijk meetbare Kelvin-waarden, zeer subjectief en verschilt van mens tot mens. Kleur is zodoende een algemene zintuiglijke gewaarwording en de mens is zonder technische hulpmiddelen niet in staat om uitspraken over de samenstelling van het licht te doen. Daarom is het nagenoeg onmogelijk om na te gaan hoe andere mensen kleuren in vergelijking met onszelf waarnemen, mede omdat het persoonlijke kleurgevoel aan dagelijkse schommelingen onderworpen is.

De wereld kan er voor sommige mensen ook veel "bonter" uitzien dan voor anderen - en dat komt in dit geval uitsluitend door het persoonlijke kleurgevoel!

10/28/2016
  • Overtuig uzelf van de constant hoge lichtkwaliteit van de HELLA leds!

Op die vraag kunnen we een heel concreet antwoord geven: de led-techniek is in principe voor iedereen van voordeel - vooral ook voor bestuurders van personenwagens. Dit komt vooral vanwege de speciale voordelen die de led-techniek biedt: duurzaamheid, onderhoudsvrijheid, een hoge energiezuinigheid en een op daglicht lijkende lichtkleur.

Leds gaan vaak de hele levensduur van het voertuig mee en zijn bovendien verregaand onderhoudsvrij. Lichtuitvallen en lastige vervangingen van gloeilampen behoren daarmee voor u als autobestuurder tot het verleden, net als de aanschaf van reservelampen. De hoge energiezuinigheid levert nog meer kostenbesparingen op, wamt het lagere opgenomen vermogen van de led-lampen zorgt tevens voor een gereduceerd brandstofverbruik. Dankzij hun CO2-besparing zijn leds ook nog eens goed voor het milieu!

Hoewel leds momenteel nog wat duur in aanschaf zijn, vallen de kosten op middellange termijn door de genoemde voordelen enorm mee.

De op daglicht lijkende lichtkleur van de led-lampen zorgt voor een verbeterde herkenbaarheid van de weg en van objecten, is aangenamer voor de ogen en kan zo vermoeidheidsverschijnselen in het donker voorkomen - een echte veiligheidswinst.

Behalve de genoemde "harde feiten" spreken ook afzonderlijke designaspecten voor de led-techniek: led-lampen en -achterlichten leveren een bijdrage aan het onmiskenbare uiterlijk van het voertuig. Dat geldt reeds in uitgeschakelde toestand, maar nog veel meer bij ingeschakelde verlichting. De unieke signatuur en reeds vermelde, op daglicht lijkende lichtkleur van het led-licht staat garant voor een onvergelijkbare uitstraling.

Met led-voertuigverlichting onderscheidt u zich van de massa!

10/28/2016
  • Ontdek ook voor uw voertuig het nut van HELLA leds!
  • Print
UNIVERSELE ONDERDELENCATALOGUS
LightShow-catalogus online

Actueel, snel en een grote keuze!
Universele onderdelen voor uw voertuig.

HELLA kwaliteit
HELLA overtuigt met de beste kwaliteit.

Uitgebreide informatie over de HELLA kwaliteit vindt u hier!

Microsite Electronics
Microsite Electronics

Ervaar nu meer over onze

innovatieve elektronica-oplossingen.