GPS
header_Online_ServiceMicrosite Cardriver
GPS

GPS

11/11/2016
GPS ist allgegenwärtig.

Gps is overal aanwezig – maar wat is het nu eigenlijk precies? Ontdek het hier

Gps is een wereldwijd satellietnavigatiesysteem dat het mogelijk maakt aan de hand van de bekende positie van de satellieten in de ruimte de locatie en de exacte tijd te bepalen. En dat met een nauwkeurigheid van soms wel 1 millimeter resp. 5 nanoseconden. Uit deze gegevens kunnen de snelheid en bewegingsrichting worden afgeleid.

Deze technologie, die oorspronkelijk werd ontwikkeld door het Amerikaanse ministerie van defensie (DoD) en bedoeld was voor militaire doeleinden, is in de loop der tijd steeds verder ontwikkeld en tegenwoordig te vinden in ieder navigatieapparaat en zelfs in mobiele telefoons.

Het werkt als volgt:
het gps-systeem bestaat uit 24 satellieten die zo zijn verdeeld, dat er op ieder moment op ieder punt van de aarde ten minste vier satellieten tegelijk in zicht zijn. Dit aantal is voor de ontvanger nodig om zijn positie in de ruimte (x, y, z) en de afwijking van zijn klok van de gps-systeemtijd te kunnen bepalen.
De satellieten verzenden digitaal gecodeerde gegevens aan de hand waarvan de gps-ontvanger berekent hoe ver hij precies van de satellieten verwijderd is. Wanneer de ontvanger de afstand tot drie satellieten kent, kan hij zijn positie exact bepalen.

Momenteel omcirkelen ca. 30 (actieve en als reserve bedoelde) GPS-satellieten in 6 banen op een hoogte van 20.200 kilometer de aarde met een snelheid van 4 km/s. Ze sturen hun gegevens niet alleen naar navigatieapparaten en mobiele telefoons, maar ook naar een zogenaamd controlesegment, dat bestaat uit 9 over het aardoppervlak verdeelde monitorstations en een hoofdcontrolestation. Hier worden de gegevens geanalyseerd en wordt de koers van de afzonderlijke satellieten zo nodig door middel van een correctieopdracht bijgesteld.

  • Print
UNIVERSELE ONDERDELENCATALOGUS
LightShow-catalogus online

Actueel, snel en een grote keuze!
Universele onderdelen voor uw voertuig.

HELLA kwaliteit
HELLA overtuigt met de beste kwaliteit.

Uitgebreide informatie over de HELLA kwaliteit vindt u hier!

Microsite Electronics
Microsite Electronics

Ervaar nu meer over onze

innovatieve elektronica-oplossingen.