Airco-check
header_Online_ServiceVeiligheid en comfort
Airco-check

Airco-check - dit moet u weten

10/20/2016

Leer hier meer over de airconditioning in uw auto, over wat deze doet en wat hij kan. Want uw airco kan veel meer dan er alleen maar voor zorgen dat het 's zomers in de auto aangenaam koel is.

10/20/2016

Voordelen

Wanneer u uw airconditioning aanzet, wordt de lucht in het interieur op de temperatuur gebracht, die u hebt ingesteld.
Vooral in de zomer is dat een weldaad. Want hoe mooi de zon ook is, het autorijden wordt er niet gemakkelijker door – vooral niet als de hitte zich ophoopt in uw auto. Uw airconditioning zorgt ervoor, dat u aangenaam en ontspannen kunt rijden.

01/19/2016
Goed zicht

Wist u, dat de airconditioning in de winter voor een goed zicht met onbeslagen ruiten zorgt?

Als het buiten nat en koud is en u in uw auto stapt, beslaan de ruiten al snel en wordt het zicht beperkt. Deze condens is niet meer dan vocht uit de lucht, dat zich op de ruiten afzet. Dit vocht komt vanuit kleding, schoenen en jassen steeds weer in de auto terecht.

Maar uw airconditioning kan in een handomdraai voor een beter zicht en meer veiligheid zorgen. De airco droogt de lucht in het interieur. Daardoor zijn ook de ruiten snel vrij van condens.

Schakel hiervoor de airconditioning in en zorg dat de luchtstroom naar de voorruit wordt geleid. Schakel dan om naar circulatie en zet de ventilator en de verwarming op de hoogste stand. Dan kunt u zien hoe de condens van de ruiten verdwijnt.

Maar let op: bij bepaalde modellen van verschillende fabrikanten wordt het aircosysteem automatisch uitgeschakeld, zodra de buitentemperatuur lager is dan ca. 4 °C. Ook is het niet altijd mogelijk de circulatiefunctie te gebruiken, wanneer de airco ingeschakeld is en de luchtstroom is gericht op de voorruit.

01/19/2016
Schone lucht

Uw airconditioning verandert niet alleen de temperatuur van de lucht in het interieur van uw auto. Het zorgt ook voor schone lucht!

Het airconditioningsysteem omvat namelijk ook een interieurfilter – en deze heeft een zware opgave: hij filtert stof, vuil en pollen uit de lucht – tot 300 m3 buitenlucht per uur. Zo wordt voorkomen dat deze stoffen in uw auto-interieur terechtkomen. Het mag duidelijk zijn, dat het filter na ca. een jaar verzadigd is en moet worden vervangen.

01/19/2016
Gezondheid

Een onderdeel van uw airconditioning is de verdamper (meer informatie vindt u hier). Deze bevindt zich onder het instrumentenpaneel in een donkere, vochtige omgeving. Het is een ideale voedingsbodem voor bacteriën, schimmels en micro-organismen. Deze ziekteverwekkers kunnen via het ventilatiesysteem in het interieur van uw auto terechtkomen. Bij gevoelige personen kan dit allergische reacties tot gevolg hebben, zoals niezen, hoesten en tranende ogen. Dit probleem kan alleen worden voorkomen door de verdamper te desinfecteren in het kader van regelmatig onderhoud.

04/09/2014
Meer veiligheid

Wist u eigenlijk dat uw airconditioning ook kan bijdragen aan uw veiligheid? Ook al lijkt dit niet zo voor de hand te liggen. Als u uw airconditioning gebruikt, heerst er in het interieur van de auto een aangenaam klimaat en hoeft u niet in de brandende hitte te rijden. Bij hitte in de auto wordt uw lichaam sneller moe, waardoor uw reactievermogen en uw concentratie worden aangetast. Daardoor neemt het risico op ongevallen duidelijk toe. Al bij een temperatuur van 27 °C in het interieur van de auto stijgt het aantal ongevallen binnen de bebouwde kom met ca. 11%. Bij een interieurtemperatuur van 32 °C neemt dit aantal zelfs toe met ca. 22%*! Maar met een airconditioning die naar behoren functioneert, houdt u het hoofd koel. Zo blijven uw reactievermogen en concentratie op peil.

* Dit zijn resultaten van een onderzoek dat is uitgevoerd door de Gesamthochschule Wuppertal in opdracht van het Duitse Bundesanstalt für Straßenwesen.

01/19/2016

Functie

Men leest overal over airconditionings, compressoren, (af)koeling etc. Maar daarbij vraagt men zich vaak af, hoe zo"n airconditioning nu eigenlijk werkt. Waarom is er eigenlijk een compressor nodig en wat heeft die koeling eigenlijk met airconditioning te maken?

Wij geven u hier een summier overzicht van de werking van uw airconditioning. Voor wie hierover meer wil weten of gedetailleerdere informatie nodig heeft, hebben wij een unieke, interactieve know-how-tool. De link vindt u aan de rechterkant of klik eenvoudig hier.

06/14/2016
Functie

De afzonderlijke componenten van uw airconditioning zijn met slangen en pijpleidingen met elkaar verbonden en vormen zo een gesloten systeem. In dit systeem circuleert het koudemiddel, aangedreven door een compressor.

In de compressor wordt het gasvormige koudemiddel gecomprimeerd en hierdoor sterk verhit. Het wordt onder hoge druk door de condensor geperst. De condensator onttrekt daarbij warmte aan het sterk verhitte koudemiddel. Deze wordt afgegeven aan de rijwind en de luchtstroming die door de condensatorventilator van het systeem wordt gecreëerd. Deze afvoer van warmte leidt ertoe, dat het koudemiddel condenseert, d.w.z. overgaat van gasvormige naar vloeibare toestand. De filterdroger, het volgende station, scheidt de verontreinigingen en luchtbellen van het nu vloeibare koudemiddel. Daardoor wordt voorkomen dat componenten beschadigd raken en blijft de effectiviteit van het systeem gewaarborgd.

Vanaf de filterdroger gaat het koudemiddel verder naar het expansieventiel. Deze klep kan worden vergeleken met een stuwdam. De klep zorgt dat vóór de klep ventiel (dus vóór de stuwdam) een gelijkmatige druk in stand wordt gehouden, terwijl de druk na de expansieklep lager wordt door volumetoename. Omdat het expansieventiel direct voor de verdamper is geplaatst, vindt de drukverlaging en daarmee de verdamping van het koudemiddel plaats in de verdamper. Bij het verdampen, dus bij de verandering van vloeibare naar gasvormige toestand, ontstaat koude door verdamping.

De verdamper is dus een warmtewisselaar, net als de condensator. De verdamper heeft een zeer groot oppervlak, dat ervoor zorgt dat de verdampingskoude wordt afgegeven aan de omgeving. Deze afgegeven koude wordt vervolgens door het ventilatiesysteem in het interieur van het voertuig geblazen, waar het zorgt voor het welbehagen van de passagiers. Bij het verdampen verandert tevens de aggregatietoestand van het koudemiddel weer van vloeibaar naar gasvormig en neemt de druk af. Dit gas zet nu zijn reis in het lagedrukgedeelte van het circuit voort. Het gasvormige koudemiddel komt weer terug in de compressor.

01/19/2016

Een airconditioning kan het hele jaar worden gebruikt (voor het afkoelen in de zomer en voor het leveren van ontvochtigde/droge warme lucht in de winter).

Zet de airconditioning aan en stel de verwarmingsregelaar in op "warm" om ontvochtigde, warme lucht te krijgen. Zo ontstaat een aangenaam droge lucht in het voertuig en worden beslagen ruiten snel weer schoon. Laat de lucht naar de voorruit stromen en kies de circulatiefunctie om dit proces verder te versnellen (bij sommige voertuigfabrikanten is, afhankelijk van het systeem, het gebruik van circulatie bij ingeschakelde airconditioning en een naar de voorruit gerichte luchtstroom niet mogelijk). Zet de ventilator op de hoogste stand en deactiveer de circulatiefunctie na korte tijd weer. Bij sommige automerken wordt, afhankelijk van het systeem, de airconditioning echter bij temperaturen onder +4 °C automatisch uitgeschakeld.

Maakt u zich geen zorgen als u in de zomer bij het parkeren natte plekken onder uw auto vindt (voor zover uw airconditioning ingeschakeld is geweest). Dit is normaal en een direct gevolg van het gebruik van uw airconditioning. Het gaat hier om condenswater, dat van het verdamperoppervlak naar buiten wordt afgevoerd.

Meer informatie over de bediening en bijzonderheden van uw aircosysteem kunt u vinden in het instructieboekje van uw voertuig.

01/19/2016
Parkeren

Parkeer uw auto op zonnige dagen indien mogelijk op een schaduwrijke plek. Als u uw auto op een hete, zonnige dag in de zon laat staan, kan de temperatuur in de auto oplopen tot wel 60 °C.

Maar met enkele kleinigheden zorgt u snel voor een aangenaam klimaat:

 • Zet aan het begin van de autorit de airconditioning en de ventilatie op maximum en op circuleren.
 • Rijd de eerste minuten met geopende ramen, zodat de opgehoopte hitte kan ontwijken.
01/19/2016
Airconditioning

Een aircosysteem zorgt zowel voor een daling van de temperatuur als van de luchtvochtigheid in het voertuiginterieur. Om gezondheidsredenen dient de binnentemperatuur maximaal 5 tot 6 graden onder de buitentemperatuur te liggen (aanbeveling: minimaal 22°C).

01/19/2016
Efficiëntie

U kunt uw airconditioning 365 dagen per jaar gebruiken.

In het voorjaar en in de zomer om te koelen

 • Parkeer in de schaduw
 • Laat voordat u gaat rijden, de portieren even openstaan
 • Zet als u wegrijdt, de airco en de ventilatie op maximaal
 • Rijd de eerste minuten met geopende ramen/schuifdak
 • Laat de binnentemperatuur niet lager dan 22 °C worden
 • Schakel de airconditioning 5 minuten voor het einde van de rit uit, zodat de verdamper als onderdeel van uw airconditioning kan drogen – en het gevaar voor bacteriën en micro-organismen wordt verkleind.

In de herfst en winter tegen beslagen ruiten:

 • Schakel de airco in
 • Richt de luchtstroom (verse lucht) op de voorruit
 • Schakel de circulatie in (bij sommige auto"s is dit niet mogelijk in combinatie met het bovengenoemde punt)
 • Zet de ventilator en verwarming op maximaal
 • Schakel de circulatiefunctie na enige tijd weer uit
06/14/2016

Check

Om ervoor te zorgen dat uw airconditioning probleemloos werkt, moet deze regelmatig worden gecontroleerd. Maar waarom is dat zo belangrijk? En wat doet de werkplaats eigenlijk bij een airco-check of aircoservice? Hoe kan het helpen om de muffe lucht in de auto te verhelpen? En waarom?

Beide typen dienstverlening kunnen worden vergeleken met een kleine beurt aan uw auto (in het geval van de airco-check) resp. met een grote beurt (in het geval van aircoservice).

06/14/2016
Aircoservice

Airco-check:
Een airco-check dient eenmaal per jaar te worden uitgevoerd door uw vakgarage (of elke 15.000 km).
Bij de airco-check wordt uw airconditioning grondig gecontroleerd. Bovendien wordt het interieurfilterHet interieurfilter zorgt dat er geen stof, vuil en pollen in het interieur van de auto terechtkomen. Dat betekent echter ook, dat het filter vervuild raakt, waardoor het filter zelf en de hele installatie minder gaan presteren. Hierdoor nemen de koel- en verwarmingscapaciteit af, waardoor soms zelfs de ruiten kunnen beslaan (in de herfst en de winter). Na ca. een jaar resp. na ca. 15000 kilometer heeft dit filter het maximale opnamevolume bereikt. Het moet daarom jaarlijks of elke 15.000 kilometer worden vervangen/gereinigd. vervangen. Alle componenten van het systeem worden nagekeken (met een visuele controle) en getest op werking en prestaties. Indien nodig wordt ook de verdamperVia de verdamper wordt verdampingskoude afgegeven aan het ventilatiesysteem van uw auto. Dit betekent echter ook, dat op deze plek vocht ontstaat. Vooral bij afwisselend koelen en verwarmen vormt de verdamper een ideale voedingsbodem voor bacteriën, sporen en schimmels. Meestal maken deze ongewenste passagiers hun aanwezigheid pas kenbaar door een muffe, onaangename geur in de auto. Behalve deze muffe lucht, kan dit leiden tot niezen, hoesten, tranende ogen en zelfs tot allergische reacties bij de bestuurder en de passagiers. Dat is een risico voor u, uw gezondheid en uw veiligheid. Er helpt maar één ding tegen deze ongewenste, lastige "passagiers": een regelmatige desinfectie van de verdamper. gedesinfecteerd.

Allemaal ten behoeve van uw gezondheid en veiligheid!

Airco-service:
Naast de airco-check is er nog de aircoservice. Deze moet elke twee jaar worden uitgevoerd. Uw airconditioning wordt dan grondig gecontroleerd.
Hierbij worden uiteraard alle werkzaamheden van de airco-check uitgevoerd: Zo wordt het interieurfilterHet interieurfilter zorgt dat er geen stof, vuil en pollen in het interieur van de auto terechtkomen. Dat betekent echter ook, dat het filter vervuild raakt, waardoor het filter zelf en de hele installatie minder gaan presteren. Hierdoor nemen de koel- en verwarmingscapaciteit af, waardoor soms zelfs de ruiten kunnen beslaan (in de herfst en de winter). Na ca. een jaar resp. na ca. 15000 kilometer heeft dit filter het maximale opnamevolume bereikt. Het moet daarom jaarlijks of elke 15.000 kilometer worden vervangen/gereinigd. vervangen en worden alle componenten van de airconditioning op werking en prestaties getest.

Aanvullend worden ook de filter-drogerDe airconditioning van uw auto omvat een filter-droger. Zoals u hier kunt nalezen, heeft dit onderdeel twee functies: het verwijdert vocht uit het koudemiddel van de airconditioning en functioneert als filter. Het onderdeel heeft een droogmiddel waarmee de airconditioning droog wordt gehouden. Door vocht kunnen er namelijk schadelijke zuren ontstaan in het systeem. Deze zuren kan componenten en slangen aantasten en beschadigen. Met de filterfunctie wordt ervoor gezorgd, dat kleine vuil- en metaaldeeltjes uit het koudemiddel worden verwijderd. Deze deeltjes ontstaan bijvoorbeeld door slijtage van andere componenten of door schade in het systeem. Voor deze twee taken bevat het binnenste van de behuizing een filterkussen van granulaat. Dit kan echter maar een bepaalde hoeveelheid vocht opnemen. Het filter-droger moet daarom elke twee jaar of wanneer de installatie voor omvangrijke reparaties wordt geopend, worden vervangen. en het koudemiddelAirconditioningsystemen zijn mechanische systemen, die niet 100% lekdicht kunnen zijn. Het kan dan ook gebeuren, dat een deel van het koudemiddel uit het systeem verdampt. Deze zogenoemde "natuurlijke verdamping" vindt plaats door leidingen en verbindingselementen heen en kan jaarlijks wel 10% zijn. Dit kan weer leiden tot verminderde prestaties. Uw vakgarage controleert het hele aircosysteem op lekdichtheid, zodat lekkages tijdig kunnen worden ontdekt en verholpen. Zo heeft u altijd de juiste hoeveelheid koudemiddel in uw systeem. Het koudemiddel heeft echter nog een functie. Samen met het koudemiddel wordt olie door het systeem getransporteerd. Deze olie dient als smeermiddel voor verschillende onderdelen van het systeem. Want alleen als bijvoorbeeld de compressor voldoende gesmeerd is, werkt hij ook – letterlijk – gesmeerd. Als deze smering onvoldoende is, kunnen er lekkages en schade aan de onderdelen van de airconditioningsysteem ontstaan. Vooral bij de compressor, het hart van het systeem, heeft schade al snel hoge reparatiekosten tot gevolg. vervangen resp. tot het juiste niveau bijgevuld. Alle onderdelen worden natuurlijk ook op lekdichtheid gecontroleerd, zodat het koudemiddel blijft waar het hoort: in uw airconditioning. Ook bij de aircoservice wordt uw verdamperVia de verdamper wordt verdampingskoude afgegeven aan het ventilatiesysteem van uw auto. Dit betekent echter ook, dat op deze plek vocht ontstaat. Vooral bij afwisselend koelen en verwarmen vormt de verdamper een ideale voedingsbodem voor bacteriën, sporen en schimmels. Meestal maken deze ongewenste passagiers hun aanwezigheid pas kenbaar door een muffe, onaangename geur in de auto. Behalve deze muffe lucht, kan dit leiden tot niezen, hoesten, tranende ogen en zelfs tot allergische reacties bij de bestuurder en de passagiers. Dat is een risico voor u, uw gezondheid en uw veiligheid. Er helpt maar één ding tegen deze ongewenste, lastige "passagiers": een regelmatige desinfectie van de verdamper alleen gedesinfecteerd als het nodig is.

06/14/2016
Check
 • Het koudemiddel wordt afgezogen.
 • De droger wordt vervangen (elke 2 jaar).
 • Vocht wordt uit het systeem verwijderd met een vacuümpomp.
 • Alle onderdelen worden visueel geïnspecteerd en de verbindings- en aandrijfelementen en de bekabeling wordt gecontroleerd.
 • De airconditioning wordt gevuld met de door de fabrikant voorgeschreven hoeveelheid koudemiddel.
 • Het interieurfilter wordt gecontroleerd/vervangen (jaarlijks of om de 15.000 km).
 • Er wordt een werkings- en lektest van het gehele systeem uitgevoerd.
 • De resultaten van de afzonderlijke controlestappen worden gedocumenteerd.
01/19/2016
Check

Neem in elk geval contact op met uw vakgarage als de koeling onvoldoende is of als u de indruk hebt dat het systeem defect of lek is.
Alleen daar vindt u vakkundig personeel dat geschoold is in de omgang met koudemiddelen en deze complexe systemen en over het noodzakelijke gereedschap beschikt.

Er is een kleinigheid die iedere autobezitter zelf kan doen aan de airconditioning: laat de airco ten minste eenmaal per week enkele minuten lopen. Zo wordt het koudemiddel en vooral de meegevoerde olie naar alle componenten getransporteerd, waardoor deze gesmeerd worden. Hierdoor voorkomt u, dat het systeem vroegtijdig uitvalt of beschadigd raakt. 

En natuurlijk: laat eenmaal per jaar een airco-check uitvoeren!

06/14/2016

Onderhoud

In het navolgende vindt u enkele voorbeelden van wat er met de onderdelen van uw airconditioning kan gebeuren als er geen onderhoud aan wordt uitgevoerd.

01/19/2016
Benzinekosten

Bij een goed onderhouden systeem functioneren alle onderdelen optimaal met elkaar. Als het airconditioningsysteem gebrekkig of helemaal niet wordt onderhouden, gaat uw compressor vroeger of later "zwaarder" lopen, omdat hij niet goed wordt gesmeerd. Dit zorgt dat hij vaker en langer wordt ingeschakeld. De motor moet dus meer energie leveren, waardoor het brandstofverbruik stijgt. Dat betekent voor u en uw geldbuidel: als geen onderhoud aan uw airconditioning wordt uitgevoerd, verbruikt u meer brandstof!

01/19/2016
Reparaties

Door regelmatig onderhoud voorkomt u dat onderdelen uitvallen of beschadigd raken. De reparaties die hiervan het gevolg kunnen zijn, zijn meestal duur. De filter-droger verwijdert bijvoorbeeld vocht, vuildeeltjes en metaalspaantjes uit het koudemiddel. Deze kunnen zeer schadelijk voor het systeem zijn. Als een verzadigde filter-droger niet wordt vervangen, kunnen metaal- en vuildeeltjes in het airconditioningsysteem terechtkomen en schade toebrengen aan andere onderdelen.

Of de compressor - het hart van uw airconditioning. Deze pompt het koudemiddel door het systeem. Als er geen onderhoud aan uw airconditioning wordt uitgevoerd, kan door onvoldoende smering extra slijtage ontstaan en kunnen er metaaldeeltjes in het koudemiddel terechtkomen, die zelfs tot schade aan de compressor kunnen leiden. Uitval en de noodzakelijke reparatie van de installatie zijn duur – de kosten kunnen al snel tot 1.000 euro of meer zijn.

01/19/2016
Slechte lucht

Het interieurfilter krijgt soms wel 300 kubieke meter lucht per uur te verwerken, waaruit stof, vuil en pollen worden verwijderd. Na ca. 1 jaar of 15.000 km is de opnamecapaciteit bereikt: het filter is "vol" en moet worden vervangen. Als dit niet wordt gedaan, komen er steeds meer stof, vuil en pollen in het interieur terecht – niet echt "frisse" lucht!

01/19/2016
Ongevraagde bijrijders

De verdamper dient als warmtewisselaar, maar vormt door de donkere en vochtige omgeving waarin hij is aangebracht ook een ideale voedingsbodem voor het ontstaan van bacteriën, schimmels en micro-organismen.

Als de verdamper niet wordt gedesinfecteerd, wordt het een plek waar bacteriën en micro-organismen prima gedijen. Deze komen vervolgens via de ventilator en de ventilatieopeningen in het interieur van de auto. Behalve een muffe lucht in de auto kan dit leiden tot niezen, hoesten, tranende ogen of tot allergische reacties bij de bestuurder en de passagiers. Ook dat is een risico voor uw veiligheid.

01/19/2016
Overmatige warmte

Alleen wanneer het gehele airconditioningsysteem en alle onderdelen probleemloos werken, kan het doen waar het voor bedoeld is. Dat is voornamelijk het koelen van het interieur van uw auto in de zomer, naast de vele andere taken. Als er iets niet goed werkt, zit u er al snel warmpjes bij – alleen in uw auto wel te verstaan!

Teveel warmte zorgt dat u ongeconcentreerd rijdt en onoplettend wordt – en dat zijn twee dingen die niet kunnen in het verkeer.

01/19/2016

Video's

Beleef de avonturen mee van onze airco check pinguïn Ole. Voor meer informatie over een airco check, bezoek onze website www.behrhellaservice.com

Ole als detective
08/04/2016
Ole als agent
08/04/2016
Ole als astronaut
08/04/2016
Ole als filmster
08/04/2016
 • Print
Behr Hella Service
Knowhow tool
Hier ervaart u alles over uw aircosysteem

Hoe werkt wat? Alle onderdelen in actie beleven.

Pinguïnclip
De airco-check met de pinguïn
Leven pinguïns op de Noord- of de Zuidpool? Onze pinguïn vecht voor zijn gebied van herkomst!