LED
header_Online_ServiceMicrosite Cardriver
LED

Mi a LED? A HELLA válaszol!

10/11/2016

  • Mindent a LED-ről

A LED egy fénykibocsátó félvezető alkotóelem, amely fényt, infravörös vagy ultraibolya sugarat ad le, amint a diódán áram halad át. A hullámhossz szempontjából a félvezető anyaga a mérvadó. A LED lényegében anódból, katódból, félvezető kristályból, összekötő huzalból és házból áll. A legtöbb világító dióda esetében a katód egyben a reflektor is. A kristályt az összekötő huzal köti össze a diódával. A forrasztási hely képezi a kristály két elektromos csatlakozásának egyikét. Egyúttal azt a távozó hőt is felveszi, amely azért keletkezik, mert a félvezető kristályon keresztül csak az elektromos teljesítmény egy része tud átalakulni fénnyé.

A LED-eket pontosan meghatározott, ill. beállított, ún. hőmérsékletfüggő munkapontban kell üzemeltetni.
Közvetlenül, előtét-ellenállás nélküli feszültségforrásról nem lehet őket működtetni. LED-eket ma már számos területen használnak, gondoljunk csak az okostelefon kijelzőjére, a LED-es tévére vagy a lakótér megvilágítására, de a modern műtők felszereltségéhez is hozzátartoznak: a kis világító diódák ma már a mindennapok részét képezik.
Ez különösen igaz a járművilágításra is: a főfényszórók, távolsági és kiegészítő fényszórók, nappali menetjelzők és (kombinált) hátsó lámpák mellett a LED-eket például oldalsó helyzetjelzőkben és jelzőlámpákhoz is használják. Alkalmazásuk széles palettát fed le, amely nem csupán az autósok számára ismert klasszikus személygépkocsi-világítást öleli fel, hanem a tehergépjárműveken, trélereken, mentőjárműveken, mezőgazdasági gépeken történő speciális alkalmazásokat is, csak hogy néhány példát említsünk.

A HELLA kezdetektől fogva úttörőnek és innovációs vezetőnek számít a LED-es járművilágítások fejlesztése és gyártása terén. LED-es termékeinkkel rengetegszer találkozhat az utakon, legyen szó személygépkocsik nappali menetjelzőiről és főfényszóróiról, mentőjárművek megkülönböztető jelzéseiről vagy éppen mezőgazdasági járművek munkafényszóróiról.

03/30/2021
  • Mindent a LED-ről - A HELLA válaszol.

Biztosan találkozott már a közúti forgalomban olyan személygépkocsival, amelynek meghibásodott a tompított fényszórója vagy a hátsó helyzetjelző lámpája - rendszerint az egyik oldalon. Sőt, talán már saját járművén is tapasztalt ilyet.
Ezeket a meghibásodásokat hagyományos járművilágítás esetében gyakran a tönkrement izzók okozzák, amelyeket emiatt ki kell cserélni. A kereskedésekben megfelelő izzók kaphatók, például a HELLA kiváló minőségű izzói.

LED-eknél is előfordulhat ilyen meghibásodás? A jó hír, hogy rendszerint nem. Ugyanis a LED-ek élettartama nagyon hosszú, gyakran még tovább is bírják, mint maga a jármű. Ez a LED-ek egyik nagy előnye a hagyományos világítóeszközökkel, pl. a halogén izzókkal szemben. Amíg a hagyományos izzók a jármű élettartama alatt meghibásodhatnak és emiatt, ahogyan fentebb már írtuk, cserére szorulnak, addig a LED-ek nem igényelnek karbantartást. Az alacsony energiafogyasztással, ill. a magas energiahatékonysággal együtt a LED-ek hosszú élettartama középtávon jelentős költségelőnyökkel jár.

Ténylegesen meddig bírják a LED-ek? A kérdésre sajnos nem lehet általánosságban válaszolni, hiszen ezt nagyon sok tényező befolyásolja, például az alkalmazott LED-ek minősége, a be- és kikapcsolás gyakorisága, a hőszabályozás és még számos további tényező. Irányadó értékként azt lehet mondani, hogy egy LED élettartama könnyedén elérheti és meg is haladhatja a 30000 órát - ezzel ellentétben a hagyományos 12 V-os halogén izzókat sokszor már 2000-4000 óra után ki kell dobni.

Az időjárás viszontagságai persze nem kímélik még a legjobb LED-eket sem. Nagyon kedvezőtlen körülmények között így még a LED-ek is tönkremehetnek egyszer a fényszórókban. Egyelőre azonban még nem lehet őket egyesével cserélni. Ilyen esetben sajnos az egész fényszórót ki kell cserélni. De ez a HELLA-fényszórók esetében rendkívül ritkán fordul csak elő.

03/29/2021
  • Fedezze fel a LED-fényszórók előnyeit a HELLA-val.

Igen - ugyanis a hosszú élettartam mellett a magas energiahatékonyság is a LED-technológia fő előnyeihez tartozik. A LED-ek úgyszólván a világítóeszközök élsportolói: alacsony teljesítményfelvételük ellenére maximális fénykibocsátásra képesek, így a dobogó első fokára állhatnak.

Az alacsony teljesítményfelvétel energiát takarít meg - és ezzel együtt költséget is. Noha a LED-eket ma még drágábban lehet beszerezni, középtávon önmagában már az alacsony üzemeltetési költségük miatt is megtérül a megvásárlásuk. A LED-ek alacsonyabb teljesítményfelvételének emellett van egy további, nem alábecsülendő mellékhatása is: jelentősen kíméli a járműve energiaforrásait - ez jótékony hatással van az akkumulátor élettartamára és nem utolsósorban a környezetre is a csökkentett CO2-kibocsátásnak köszönhetően.

Az energiahatékony járművilágítás már ma is fontos téma - és a jövőben még inkább az lesz. Az elektromos járművek száma előreláthatólag jelentősen nőni fog a következő években. Ezért a járművek belső energiaforrásaival való kíméletes bánásmód is nagyobb hangsúlyt kap. A rendkívül hatékony LED-technológia így ezen a területen csaknem megkerülhetetlen.

10/11/2016
  • Energiahatékony járművilágítás - a HELLA LED-jeivel.

Feltehetően szinte mindenkivel előfordult már egyszer, hogy egy hagyományos izzó vagy halogén lámpa kicserélésekor megégette az ujjait röviddel azután, hogy használta azokat. Ennek oka az igen magas hőfejlődés, amely bekapcsolt állapotban keletkezik. Azonban nemcsak az ujjak látják ennek kárát, hanem az energiahatékonyság is, hiszen az elpocsékolt távozó hő mindig energiaveszteséget is jelent.

Mi a helyzet a LED-ek esetében? Ezek is felforrósodnak? A válasz egyszerre igen és nem - többnyire pedig nem. A LED-ek is fejlesztenek bizonyos mennyiségű üzemi hőt. Ez azonban messze elmarad a hasonló izzók által termelt hőmennyiségtől. Ezért a LED-ek rendkívül energiahatékonyak. A hagyományos izzókkal ellentétben a bevezetett energia nagy részét fénnyé alakítják. Egy példa: egy 60 wattos izzó fényereje kb. 600 lumen. Egy azonos teljesítményű mai LED-izzó ezzel szemben csak kb. 8 wattot fogyaszt.

A LED-fényszórók kevés infravörös és UV-fényt bocsátanak ki. Emiatt is nem lesznek melegek a fénykilépési pontokon, nem úgy, mint a hagyományos halogén fényszórók. Azonban egy LED-fényszóró is fejleszthet hőt a burában. Ez ebben az esetben ugyanakkor a fényszóróban alkalmazott elektronika miatt van. Nélküle nem lenne lehetséges az optimális világítás.

Az elektronika által keltett hő megbízható elvezetéséhez megfelelő hőszabályozásra van szükség, ami a HELLA fényszóróknál garantált. Ugyanis az optimális hőszabályozás nemcsak a fényszóró szabályos működését biztosítja, hanem jelentősen növeli az élettartamot, amely így gyakran a jármű élettartamát is meghaladja.

Tehát nyugodt szívvel bízhat a HELLA fényszóróiban, hiszen számos előnyt kínálnak. Csak tükörtojást nem tud rajtuk sütni!

10/11/2016
  • Fedezze fel a HELLA-val a LED előnyeit!

A LED-ekkel alapvetően különböző fényszíneket lehet elérni. A fényszín itt azonban nem színes világítást jelent, pl. piros, zöld vagy kék LED-ek által, hanem a fehér LED-ek segítségével létrehozott fény tényleges árnyalatát.

A fényszín, más néven színhőmérséklet, legtöbbször kelvinben van megadva. A színérzékelésnek alapvetően három tartománya különböztethető meg: ezek a meleg fehér (kevesebb mint 3300 kelvines színhőmérséklet), a semleges fehér (3300-5000 kelvines színhőmérséklet) és a nappali fényhez hasonló fehér (több mint 5000 kelvines színhőmérséklet).

LED-ekkel lefedhető a teljes spektrum, a meleg fehértől kezdve a nappali fényhez hasonló fehérig. A járművilágítás területén főként a nappali fényhez hasonló fényszínnek van jelentősége. Bizonyított tény, hogy ezzel a fényszínnel sokkal jobban lehet észlelni az úttestet, a tárgyakat és az akadályokat. Ezenkívül a nappali fényhez hasonló fénnyel hatékonyan csökkenthető a sötétben való vezetésnél gyakorta jelentkező vezetői kimerültség, és ezáltal jelentősen növelhető a biztonság a közúti közlekedésben; ráadásul nemcsak a sofőr számára, hanem a forgalom többi résztvevője számára is.

A HELLA nagy teljesítményű LED-es fényszóróiban alkalmazott LED-eket már a kiválasztáskor szigorú minőségellenőrzésnek vetik alá a fényszínt és a fényerőt tekintve egyaránt. Mindkét paraméternek szűk tűréstartományon belül kell lennie. Csak így garantálható a termékek állandó és egységes fényminősége a fényerőt, fényszínt és további tényezőket tekintve.

A személyes színészlelés, a valósan mérhető kelvinértékektől teljesen függetlenül, szubjektív és minden egyes ember esetében más és más. A szín ennek értelmében egy általános érzéki benyomás, és az ember műszaki segédeszközök nélkül nem képes véleményt nyilvánítani a fény összetételéről. Ezért is gyakorlatilag lehetetlen átérezni azt, hogy embertársaink hozzánk képest milyennek látják a színeket, ráadásul a személyes színészlelés egyénenként napi ingadozásnak van kitéve.

Tehát egyes emberek „színesebbnek” láthatják a világot, mint mások; ez ebben az esetben csupán a személyes színészlelés miatt van!

10/11/2016
  • Győződjön meg a HELLA LED-ek magas minőségéről!

Erre egészen konkrét válasszal szolgálhatunk: a LED-technika alapvetően mindenkinek megéri, különösen az autósoknak. Ennek oka a LED-technika által kínált speciális előnyökben rejlik: hosszú élettartam, karbantartásmentes megoldás, nagy energiahatékonyság és nappali fényhez hasonló fényszín.

A LED-ek gyakran a jármű élete végéig bírják, és egyáltalán nem igényelnek karbantartást. A meghibásodások és a körülményes izzócserék többé nem okozhatnak gondot az autósoknak, ugyanígy a pótizzók beszerzése sem. További megtakarítást jelent a nagy energiahatékonyság, ugyanis a LED-fényszórók alacsonyabb teljesítményfelvétele az üzemanyag-fogyasztásnak is kedvez. Az ehhez társuló kevesebb CO2-kibocsátás pedig kíméli a környezetet!

Noha a LED-fényszórókat ma még drágábban lehet beszerezni, középtávon az említett előnyök miatt megtérül a megvásárlásuk.

A LED-fényszórók nappali fényhez hasonló fényszíne gondoskodik az út és a tárgyak jobb észlelhetőségéről, bizonyítottan kellemesebb az emberi szem számára és ily módon segít megelőzni a sötétben jelentkező kimerültséget, ami a végén a biztonságot szolgálja.

A puszta tények mellett egyedi megjelenési szempontok is a LED-technika mellett szólnak: a LED-es fényszórók és hátsó lámpák összetéveszthetetlen külsőt kölcsönöznek a járműnek. Ez már kikapcsolt állapotban is látható, bekapcsolt világításnál azonban még inkább. Ugyanis az egyedülálló LED-es külső jegyek a már említett, nappali fényhez hasonló fényszínnel együtt összetéveszthetetlen megjelenésről gondoskodnak.

LED-es járművilágítással garantáltan kitűnik majd a tömegből!

10/11/2016
  • Fedezze fel a HELLA LED-ek hasznosságát saját járműve számára!
  • Print
UNIVERZÁLIS ALKATRÉSZEK KATALÓGUSA
Online LightShow katalógus

Aktuális, gyors, nagy választék!
Univerzális alkatrészek a járművéhez.

HELLA minőség
A HELLA kiváló minőséget nyújt.

Itt részletes információkat talál aHELLA minőségről!

Microsite Elektronika