Klímaellenőrzés
header_Online_ServiceBiztonság és kényelem
Klímaellenőrzés

Klímaellenőrzés - amit tudni érdemes

10/20/2016

Ismerje meg a klímarendszer működését és tulajdonságait! A klímarendszer nemcsak arra képes, hogy kellemesen hűs utasteret teremtsen a forró nyári napokon, hanem további hasznos funkciói is vannak.

 

10/20/2016

Előnyök

Bekapcsolás után a klímaberendezés az ön által beállított hőmérsékletre hűti vagy fűti az utasteret.
Nyáron ez különösen jótékony hatású. Bármilyen szép is tud lenni a ragyogó napsütés, a járművezetők dolgát néha igencsak megnehezíti, különösen akkor, amikor szaunává változtatja az autó utasterét. Klímaberendezése azonban ilyenkor is kellemes és nyugodt utazást garantál.

01/19/2016
Jó kilátás

Tudta, hogy télen a klímaberendezés gondoskodik a tiszta, páramentes szélvédőről?

Ha kint nedves és hideg az idő, az autóba beülve néhány pillanat alatt bepárásodik a szélvédő, jelentősen megnehezítve a kilátást. Ez a páraréteg nem más, mint a levegőben található nedvesség, amely a szélvédőre lecsapódik. A nedvesség a ruházaton, a lábbelin, a kabáton minden egyes beszálláskor bekerül a járműbe.

Elég azonban egy mozdulatot tennie, és klímaberendezése pillanatok alatt jobb kilátást és nagyobb biztonságot szavatol azzal, hogy megszárítja az utastér levegőjét. A szélvédő így másodpercek alatt szabaddá válik.

A pára eltüntetéséhez csak kapcsolja be a klímaberendezést, és irányítsa a légáramot az szélvédőre. Váltson keringetésre, és állítsa a ventilátort és a fűtést a legnagyobb fokozatba. Ezután megfigyelheti azt, ahogyan a pára fokozatosan eltűnik a szélvédőről.

De figyelem: egyes gyártók néhány járműmodelljében a digitális klíma automatikusan kikapcsolja a rendszert, ha a kinti hőmérséklet + 4 °C alá süllyed. Bekapcsolt klímaberendezés és a szélvédőre irányított légáram mellett nem minden autóban lehet belső levegőkeringetést használni.

01/19/2016
Tiszta levegő

Klímaberendezése nem csupán járműve utasterének levegőhőmérsékletét szabályozza. Tisztább levegőt is biztosít!

A klímaberendezés részét képező pollenszűrő rendkívül nehéz feladatot lát el: óránként akár 300 m3 külső levegőből is kiszűri a port, a szennyeződéseket és a pollent, hogy azok ne juthassanak járműve utasterébe. Ilyen teljesítmény mellett nem is csoda, hogy a szűrő megközelítőleg egy év alatt teljesen telítődik és cserére szolul.

01/19/2016
Egészség

Klímaberendezésének fontos alkatrésze az elpárologtató (további információkat itt talál). Az elpárologtató a műszerfal alatt, sötét és nedves környezetben helyezkedik el. Baktériumok, gombák és mikroorganizmusok számára ez a hely ideális élettér. A kórokozók innen a szellőzőrendszere át a jármű utasterébe is eljutnak, ahol a rájuk érzékeny személyekből olyan allergiás reakciókat válthatnak ki, mint a tüsszögés, a köhögés és a szemfolyás. Ez a probléma kizárólag az elpárologtató rendszeres karbantartás keretében végrehajtott fertőtlenítésével előzhető meg.

01/19/2016
Nagyobb biztonság

Tudta, hogy klímaberendezése a biztonsághoz is hozzájárulhat? Ez elsőre talán nem is olyan nyilvánvaló. A klímaberendezés a hőség helyett kellemes hőmérsékletet biztosít a jármű utasterében. Ha a járműben nagy meleg uralkodik, a vezető gyorsabban elfárad, reakciósebessége és koncentrációja pedig csökken, ami jelentős mértékben növeli a balesetveszélyt. A lakott területeken bekövetkező balesetek száma már 27°C-os utastéri hőmérsékletnél is 11%-kal nő. 32 °C-os hőmérsékletű utastér esetén a baleseti kockázat kb. 22%*-kal emelkedik! Hatékonyan működő klímaberendezéssel azonban mindig hideg fejjel gondolkodhat. Reakciósebessége és koncentrációja nem fog csökkenni.

*A Német Szövetségi Útvizsgáló Intézet (Bundesanstalt für Straßenwesen) megbízásából a Wuppertali Főiskola által készített vizsgálat szerint.

01/19/2016

Működés

Az ember számos helyen találkozik olyan kifejezésekkel, mint a klímaberendezés, a kompresszor vagy a (le)hűtés stb. Ilyenkor gyakran felmerül a kérdés, pontosan hogyan is működik egy klímaberendezés. Mire való pontosan a kompresszor, és milyen elven hűt a klímaberendezés.

A következőkben rövid áttekintést szeretnénk önnek adni klímaberendezése működéséről. Ha többre kíváncsi, vagy érdeklik a részletek, örömmel ajánljuk figyelmébe egyedülálló interaktív tudásbázisunkat. A tudásbázis linkjét a jobb oldalon találja, vagy kattintson egyszerűen ide.

01/19/2016
Működés

A klímaberendezés, illetve a hűtőközegkör alkatrészeit tömlők és csővezetékek kötik össze és teszik zárt rendszerré. Ebben a rendszerben a kompresszor által meghajtva cirkulál a hűtőközeg.

A kompresszor összesűríti a gáz halmazállapotú hűtőközeget, amelynek hőmérséklete ettől jelentősen megnő. A rendszer nagy nyomással átpréseli a hűtőközeget a kondenzátoron. amely hőt von el a forró közegtől. A hő elvonásáról a menetszél és a kondenzátor ventilátora által keltett levegőáramlás gondoskodik. A hőelvonás következtében a hűtőközeg kondenzálódik, vagyis gáz halmazállapotból folyékony halmazállapotba kerül. A következő lépésben a szárítószűrő kiszűri a szennyeződéseket és a légbuborékokat a folyékony hűtőközegből. Ez egyrészt megvédi az alkatrészeket a szennyeződések okozta károsodásoktól, másrészt biztosítja a rendszer működési hatékonyságát.

A hűtőközeg a szárítószűrőtől a tágulási szelephez áramlik, amely tulajdonképpen egy gátnak tekinthető. Ez a szelep gondoskodik arról, hogy egyenletes nyomás uralkodjon (a gát előtt), és a rajta átfolyó hűtőközeg nyomása (a gát mögött) lecsökkenhesse, miközben térfogata megnő. Mivel a tágulási szelep közvetlenül az elpárologtató előtt található, a hűtőközeg nyomása a párologtatóban csökkel le. Miközben a hűtőközeg folyékony halmazállapotból gáz halmazállapotba kerül, azaz elpárolog, lehűti a környezetét.

Az elpárologtató egy, a kondenzátorhoz hasonló hőcserélő. Felülete rendkívül nagy, hogy le tudja adni a párolgás során keletkező hideget a környezetének. A leadott hideget a ventilátorrendszer a jármű utasterébe fújja, kellemes klímát biztosítva ezzel az utasok számára. Az elpárologtatóban a hűtőközeg folyékony halmazállapotból ismét gáz halmazállapotba kerül, nyomása pedig lecsökken. A gáz halmazállapotú hűtőközeg a rendszer alacsony nyomású részén át visszajut a kompresszorhoz.

06/14/2016

A klímaberendezések egész évben használhatók (nyáron hűtésre, télen pedig a párátlanításhoz/fűtéshez szükséges meleg biztosítására).

A szárított meleg levegő áramoltatásához be kell kapcsolni a klímaberendezést, és fűtés állásba kell állítani a fűtésszabályozót. A rendszer ekkor kellemes száraz levegőt juttat a járműbe, és a pára rövid időn belül eltűnik a szélvédőről. Hogy a folyamat minél gyorsabb legyen, irányítsa a levegőt a szélvédőre, és válassza a belső levegőt keringető funkciót (egyes járműtípusoknál bekapcsolt klímaberendezés és a szélvédőre irányított légáram mellett nem lehet a belső levegőt keringetni). Állítsa a ventilátort a legnagyobb fokozatba, majd kis idő elteltével kapcsolja ki a belső levegő keringetését. Egyes járművekben a klímaberendezés automatikusan kikapcsol, ha a külső hőmérséklet +4°C alá csökken.

Ne ijedjen meg, ha nyáron a leparkolt autója alatt vízfoltot talál (és előtte használta a jármű klímaberendezését). Ez a jelenség normális, és a klímaberendezés használatának egyenes következménye. A jármű alatti folt az elpárologtató felületéről a szabadba kivezetett kondenzvíz.

A klímaberendezésének kezelésével és tulajdonságaival kapcsolatos további információkat a jármű gyártójának útmutatójában olvashatja.

01/19/2016
Parkolás

Napsütéses napokon lehetőség szerint árnyékos helyre parkolja le autóját. Ha járművét a forró nyárban napsütéses helyen hagyja, az utastér hőmérséklete akár a 60°C-ot is elérheti.

Néhány aprósággal azonban ilyekor is gyorsan kellemes klímát teremthet:

 • Induláskor állítsa a klímaberendezést és a szellőzést maximumra és belső keringetésre.
 • Haladjon néhány percig leengedett ablakokkal, hogy a beszorult forró levegő távozhasson.
01/19/2016
Klímaberendezés

A klímaberendezés a hőmérsékletet és a páratartalmat egyaránt lecsökkenti a jármű utasterében. Egészségügyi megfontolásokból azt javasoljuk, hogy az utastéri hőmérséklet csupán 5-6 fokkal legyen alacsonyabb a külső hőmérsékletnél (javasolt minimális érték: 22°C).

03/24/2014
Hatékonyság

Klímaberendezését az év 365 napjában használhatja.

Tavasszal és nyáron a hűtéshez:

 • Parkoljon árnyékba
 • Indulás előtt: rövid időre nyissa ki az ajtókat
 • Induláskor: állítsa maximális fokozatra a klímaberendezést és a ventilátort
 • Haladjon néhány percig nyitott ablakokkal/tolótetővel
 • Az utastéri hőmérséklet ne csökkenjen 22 °C alá
 • Megérkezés előtt 5 perccel kapcsolja ki a klímaberendezést, hogy a hozzá tartozó elpárologtató ki tudjon száradni, csökkentve ezzel a baktériumok és mikroorganizmusok elszaporodásának veszélyét.

Ősszel és télen a szélvédő párásodásának megszüntetésére:

 • Kapcsolja be a klímaberendezést
 • Irányítsa a levegőt (friss levegőt) a szélvédőre
 • Nyomja meg a levegőkeringetés gombját (egyes járműveknél nem használható a fenti ponttal együtt)
 • Működtesse maximális fokozaton a ventilátort és a fűtést
 • Kis idő után válassza újra a frisslevegős funkciót
01/19/2016

Ellenőrzés

Ahhoz, hogy klímaberendezése zavartalanul működjön, rendszeresen át kell vizsgáltatnia azt. Miért ilyen fontos ez? És mit csinál pontosan a műhely a klímaellenőrzés és a klímaszerviz során? Mi a teendő, ha az autó utastere dohos szagú? És miért?

A két eljárás autója kisebb átvizsgálásának (klímaellenőrzés) és nagyobb átvizsgálásának (klímaszerviz) felel meg.

01/19/2016
Klímaszerviz

Klímaellenőrzés:
Klímaellenőrzést évente egy alkalommal (vagy 15 000 km-enként) kell végeztetnie szakműhelyével.
A klímaellenőrzés keretében-a műhely tüzetesen átvizsgálja a klímaberendezését, és kicseréli a pollenszűrőtA pollenszűrő nem engedi, hogy por, szennyeződés vagy pollen kerüljön a jármű utasterébe. Működése során a szűrő elszennyeződik, ami csökkenti a hatékonyságát. Ennek következtében lecsökken a hűtési és fűtési teljesítmény, és adott esetben bepárásodhat a szélvédő (ősszel és télen). Kb. egy év vagy 15000 km megtétele után a szűrő teljesen telítődik, ezért a szűrőt évente vagy 15 000 km-enként ki kell cserélni vagy meg kell tisztítani.. A szakemberek a rendszer valamennyi részegységét átnézik (úgynevezett szemrevételezéssel), és ellenőrzik azt működés és teljesítmény szempontjából. Szükség esetén az elpárologtatótAz elpárologtató biztosítja azt a hideget, amit a ventilátorrendszer a jármű utasterébe fúj. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a párologtatónál nedvesség keletkezik. Ha a klímaberendezést felváltva használja hűtésre és fűtésre, a párologtató szinte ideális táptalajt jelent a baktériumok, spórák és gombák számára. Ezek a „kellemetlen potyautasok” először az autó utasterének dohos szagáról ismerhetők fel. A dohszagon kívül az utastérben ülők allergiás reakciói, példádul prüszkölése, köhögése és könnyezése ugyanerre utalhatnak. Ez pedig valós egészségügyi és biztonsági kockázatot jelet. Ilyen nemkívánatos, ám annál ragaszkodóbb „potyautasok” ellen csak egy megoldás kínálkozik: a párologtató rendszeres fertőtlenítése. is fertőtlenítik.

Mindez az Ön egészségét és biztonságát szolgálja!

Klímaszerviz:
A klímaellenőrzés mellett klímaszervizre is szükség van. Ezt kétévente kell elvégeztetni. Az eljárás során klímaberendezése az utolsó csavarig átvizsgálásra kerül.
A műhely ilyenkor persze a klímaellenőrzést is elvégzi, vagyis kicseréli a pollenszűrőtA pollenszűrő nem engedi, hogy por, szennyeződés vagy pollen kerüljön a jármű utasterébe. Működése során a szűrő elszennyeződik, ami csökkenti a hatékonyságát. Ennek következtében lecsökken a hűtési és fűtési teljesítmény, és adott esetben bepárásodhat a szélvédő (ősszel és télen). Kb. egy év vagy 15000 km megtétele után a szűrő teljesen telítődik, ezért a szűrőt évente vagy 15 000 km-enként ki kell cserélni vagy meg kell tisztítani., és ellenőrzi a rendszer valamennyi részegységének működését és teljesítményét.

Ezenkívül kicseréli a szárítószűrőtA járművében található klímaberendezés része egy szárítószűrő. Ahogy itt is olvasható, ez a részegység kettős funkciót tölt be: eltávolítja a nedvességet a klímarendszerben áramló hűtőközegből, továbbá kiszűri a szennyeződéseket. A klímaberendezést az alkatrészben található szárítóanyag tartja szárazon. Erre azért van szükség, mert a rendszerben található nedvesség káros savvá alakulhat, ami reakcióba léphet az alkatrészekkel és a tömlőkkel, és károsíthatja azokat. A szűrési funkció minden kisméretű szennyezőanyag-részecskét és forgácsot kiszűr a rendszerből. Ilyen részecskék többek között az alkatrészek súrlódásakor, illetve a rendszer sérülésekor keletkezhetnek. Hogy az egység mindkét feladatát el tudja látni, a ház belsejében granulátumból álló szűrőpárna található. A szűrőpárna azonban csak bizonyos mennyiségű nedvességet képes felvenni, ezért a szárítószűrőt kétévente, illetve a berendezés megbontásával járó javítások esetén ki kell cserélni., és szükség esetén pótolja a hűtőközegetA klímaberendezések mechanikus rendszerek, amelyek nem tömíthető 100%-os hatékonysággal. Emiatt előfordulhat, hogy a hűtőközeg egy része elpárolog a rendszerből. Ez az úgynevezett „természetes elpárolgás" a tömlőknél és a csatlakozóknál megy végbe, és mértéke éves szinte akár 10% is lehet, ami a teljesítmény csökkenését eredményezheti. Szakműhelye ellenőrzi a teljes klímarendszer tömítettségét, és megszünteti az esetlegesen feltárt szivárgásokat. Autója klímarendszerében így mindig a megfelelő mennyiségű hűtőközeg lesz. A hűtőközeg további feladatot is ellát: olajat szállít a rendszerben. A szállított olaj a klímarendszer különböző alkatrészeinek kenésére szolgál. A kompresszor például csak megfelelő kenéssel működik zavartalanul és halkan. Ha a kenés megszűnik, a klímarendszer alkatrészei tömítetlenné válhatnak, illetve károsodhatnak. Az kenés elmaradása különösen a rendszer központi elemét jelentő kompresszornál okoz rövid időn belül olyan károsodásokat, amelyek csak nagy költséggel javíthatók. az előírt szintig. A szakemberek természetesen ellenőrzik minden alkatrész tömítettségét, hogy a hűtőközeg ne tudjon elszökni a klímaberendezéséből. Az elpárologtatóAz elpárologtató biztosítja azt a hideget, amit a ventilátorrendszer a jármű utasterébe fúj. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a párologtatónál nedvesség keletkezik. Ha a klímaberendezést felváltva használja hűtésre és fűtésre, a párologtató szinte ideális táptalajt jelent a baktériumok, spórák és gombák számára. Ezek a „kellemetlen potyautasok” először az autó utasterének dohos szagáról ismerhetők fel. A dohszagon kívül az utastérben ülők allergiás reakciói, példádul prüszkölése, köhögése és könnyezése ugyanerre utalhatnak. Ez pedig valós egészségügyi és biztonsági kockázatot jelet. Ilyen nemkívánatos, ám annál ragaszkodóbb „potyautasok” ellen csak egy megoldás kínálkozik: a párologtató rendszeres fertőtlenítése. fertőtlenítése klímaszerviz esetén is csak akkor történik meg, ha szükséges.

01/19/2016
Ellenőrzés
 • A hűtőközeget leszívják.
 • A szárító cseréje (2 évente).
 • A rendszerben található nedvességet vákuumszivattyúval eltávolítják.
 • Megtörténik valamennyi alkatrész szemrevételezése, továbbá az összekötő és hajtóelemek, valamint a kábelezés és a kezelőelemek ellenőrzése.
 • Újra feltöltik a klímaberendezést a gyártó által előírt mennyiségű hűtőközeggel.
 • A pollenszűrő ellenőrzése, illetve cseréje (évente vagy 15 000 km-enként).
 • Ellenőrzik a teljes rendszer működését és tömítettségét.
 • Az egyes vizsgálati lépések eredményeiről jegyzőkönyv készül.
01/19/2016
Ellenőrzés

Ha a hűtő hatékonysága csökken, illetve úgy gondolja, hogy a berendezés meghibásodott vagy szivárog, mindenképpen keresse fel szakműhelyét.
Az ott dolgozó szakemberek megfelelő oktatásban részesültek a hűtőközeggel kapcsolatban, használhatják az erre való komplex berendezéseket, és rendelkeznek a szükséges szerszámokkal.

Csupán egy olyan apróság van, amit minden tulajdonos megtehet a klímás járművel: járassa a klímaberendezést hetente legalább egyszer néhány percig. A hűtőközeg és különösen az általa szállított olaj így minden alkatrészhez eljut, és megfelelő kenést garantál. Ezzel megelőzhető az alkatrészek károsodása és idő előtti tönkremenetele. 

És természetesen: vigye el járművét évente egyszer klímaellenőrzésre!

01/19/2016

Karbantartás

A következőkben néhány példát mutattunk arra, mi történhet a klímaberendezésével, ha nem végzik el a karbantartást.

01/19/2016
Üzemanyagköltségek

A karbantartott rendszer alkatrészei optimálisan működnek együtt. Ha a klímarendszer az előírtnál ritkábban vagy egyáltalán nincs karbantartva, a kompresszor járása a megfelelő kenés hiányában előbb vagy utóbb nehézzé válik. Ennek eredményeként gyakrabban és hosszabb időkre fog bekapcsolni. Az ehhez szükséges energiát a motor biztosítja, természetesen többlet-üzemanyag elégetésével. Ha tehát a klímaberendezés nincs karbantartva, az bizony többletkiadást jelent!

03/24/2014
Javítások!

Rendszeres karbantartással elkerülheti a részegységek károsodását és meghibásodását. A karbantartás elmulasztása miatt szükségessé váló javítások legtöbbször igen költségesek. A szárítószűrő például kiszűri nedvességet és a szennyezőanyag-részecskéket és a forgácsot, mert ezek kárt tehetnek a rendszerben. Amennyiben elmulasztja kicseréltetni a telítődött szárítószűrőt, forgács és egyéb részecskék kerülhetnek a klímarendszerbe, ami más alkatrészek károsodását eredményezheti.

Másik példa lehet a klímaberendezés lelke, a kompresszor, amely a hűtőközeget szállítja a rendszerben. A nem karbantartott klímaberendezésben az elégtelen kenés miatt kopás és forgácsok jelentkezhetnek, aminek következménye akár a kompresszor meghibásodása is lehet. A meghibásodás miatti javítás összköltsége gyakran az 1 000 eurót is meghaladja.

01/19/2016
Rossz levegő

A pollenszűrő a rajta óránként átáramló kb. 300 köbméternyi levegőből szűri ki a port, a szennyeződéseket és a polleneket. Kb. 1 év vagy 15 000 km alatt a szűrő teljesen telítődik, és cserére szorul. Ha ez elmarad, szennyeződések és pollenek jutnak az utastérbe, eloszlanak az utastér levegőjében, az utasok pedig friss levegő helyett azt lélegzik be.

01/19/2016
Hívatlan potyautasok

Az elpárologtató feladata a hőcsere megvalósítása, azonban a neki helyet adó nedves és sötét környezet kedvez a baktériumok, gombák és mikroorganizmusok elszaporodásának.

Ha elmarad a fertőtlenítés, az alkatrész kiváló táptalajt biztosít a baktériumok és mikroorganizmusok számára, amelyek ezután a ventilátorok és a légszelepen keresztül az utastérbe is bejutnak. Ez az utastér átható dohszaga mellett allergiás reakciókat, például prüszkölést, köhögést, könnyezést is kiválthat az utastérben ülőkből, ami valós egészségügyi és biztonsági kockázatot jelet.

01/19/2016
A levegő felforrósodása és beszorulása

A klímaberendezés csakis akkor képes a feladata ellátására, ha valamennyi alkatrésze hibátlanul működik. Sok egyéb funkciója mellett a berendezés különösen nyáron arra szolgál, hogy lehűtse az utastér levegőjét. Ha valami nem működik hibátlanul, az utastér levegője pillanatok alatt felforrósodhat és beszorulhat.

A növekvő hőmérséklet csökkenti a koncentrációt és a figyelmet, ami könnyen balesetet eredményezhet.

01/19/2016

Videók

Fedezze fel a klímaellenőrzés fontosabb állomásait Ole pingvinnel. Látogasson el honlapunkra a www.behrhellaservice.com címre

Ole mint nyomozó
08/04/2016
Ole mint ügynök
08/04/2016
Ole mint űrhajós
08/04/2016
Ole mint film csillag
08/04/2016
 • Print
HELLA TAVASZI KLÍMA ELLENŐRZÉS

Áprilisban és Májusban a HELLA partner szervizek ingyenesen ellenőrzik gépjárműve klíma rendszerét.
Kattintson ide a résztvevő szervizek listájához.

Behr Hella Service
Know-how eszköz
Itt mindent megtudhat a klímaberendezéséről

Mi hogy működik? Tekintse meg az alkatrészeket működés közben.

Pingvines klip
Klímaellenőrzés a pingvinnel
Az Északi- vagy a Déli-sarkon élnek a pingvinek? Pingvinünk a származásáért küzd!