Έλεγχος κλιματισμού
header_Online_ServiceΑσφάλεια και άνεση
Έλεγχος κλιματισμού

Έλεγχος κλιματισμού - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

10/20/2016

Μάθετε στη συνέχεια περισσότερα για το σύστημα κλιματισμού και τι προσφέρει ή τι μπορεί να προσφέρει στο αυτοκίνητό σας. Γιατί το σύστημα κλιματισμού μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να εξασφαλίζει ευχάριστη δροσιά στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι.

10/20/2016

Πλεονεκτήματα

Με την ενεργοποίηση του συστήματος κλιματισμού, ο αέρας στον εσωτερικό χώρο ρυθμίζεται ανάλογα – και μάλιστα στη θερμοκρασία που έχετε ρυθμίσει.
Αυτό αποτελεί απόλαυση, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Γιατί όσο όμορφο και αν είναι το καλοκαίρι, δεν διευκολύνει την οδήγηση – ιδιαίτερα όταν συσσωρεύεται ζέστη στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σας. Το σύστημα κλιματισμού όμως στο όχημα επιτρέπει ευχάριστη και ξεκούραστη οδήγηση.

01/19/2016
Καλή ορατότητα

Γνωρίζατε ότι το σύστημα κλιματισμού φροντίζει για καθαρά τζάμια τον χειμώνα;

Αν έξω έχει υγρασία και κρύο όταν μπαίνετε στο αυτοκίνητό σας, τα τζάμια θαμπώνουν γρήγορα και η ορατότητα περιορίζεται σημαντικά. Το θάμπωμα των τζαμιών δεν είναι τίποτα παραπάνω από την υγρασία του αέρα που επικάθεται στα τζάμια. Αυτή η υγρασία προκύπτει συνεχώς στο όχημα από τα ρούχα, τα παπούτσια και τα μπουφάν.

Με μια απλή κίνηση, ωστόσο, το σύστημα κλιματισμού εξασφαλίζει καλύτερη ορατότητα και μεγαλύτερη ασφάλεια. Αφυγραίνει τον αέρα στον εσωτερικό χώρο του οχήματος. Με αυτόν τον τρόπο, τα τζάμια ξεθαμπώνουν γρήγορα ξανά.

Για αυτό θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το σύστημα κλιματισμού και απλά να ρυθμίσετε το ρεύμα αέρα ώστε να στρέφεται προς το παρμπρίζ. Κατόπιν ενεργοποιείτε τη λειτουργία ανακυκλοφορίας αέρα και ρυθμίζετε τον ανεμιστήρα και τη θέρμανση στη μέγιστη βαθμίδα. Μετά από αυτό μπορείτε να δείτε το θάμπωμα να εξαφανίζεται από τα τζάμια του αυτοκινήτου σας.

Όμως προσοχή: Σε μερικά μοντέλα διαφόρων κατασκευαστών, το αυτόματο σύστημα κλιματισμού απενεργοποιείται αυτόματα όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέσει κάτω από περ. + 4°C. Η λειτουργία ανακυκλοφορίας με ενεργοποιημένο το σύστημα κλιματισμού και η ρύθμιση του ρεύματος αέρα προς το παρμπρίζ δεν είναι διαθέσιμες σε όλα τα οχήματα.

01/19/2016
Καθαρός αέρας

Το σύστημα κλιματισμού σας, ωστόσο, δεν αλλάζει μόνο τη θερμοκρασία του αέρα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σας. Εξασφαλίζει επίσης καθαρό αέρα!

Διότι στο σύστημα κλιματισμού υπάρχει και το φίλτρο εσωτερικού χώρου – το οποίο εκτελεί μια πολύ απαιτητική εργασία: Φιλτράρει σκόνη, ρύπους και γύρη από τον αέρα – έως και 300 m3 εξωτερικού αέρα ανά ώρα. Τίποτα από όλα αυτά δεν φτάνει πλέον στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σας. Το μέγεθος αυτής της απόδοσης καθιστά ευνόητο ότι ο μέγιστος βαθμός κορεσμού επιτυγχάνεται μετά από περ. έναν χρόνο και ότι το φίλτρο πρέπει να αντικατασταθεί.

01/19/2016
Υγεία

Ένα στοιχείο του συστήματος κλιματισμού είναι ο εξατμιστής (περισσότερες σχετικές πληροφορίες θα βρείτε εδώ). Ο εξατμιστής βρίσκεται κάτω από το ταμπλό οργάνων, σε ένα σκοτεινό και υγρό περιβάλλον. Αυτό το περιβάλλον παρέχει τις ιδανικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μικροβίων, μυκήτων και μικροοργανισμών. Αυτές οι παθογόνες ουσίες φτάνουν στο εσωτερικό του οχήματος μέσω του συστήματος αερισμού. Σε ευαίσθητα άτομα, οι παθογόνοι οργανισμοί δημιουργούν αλλεργικές αντιδράσεις - όπως φτέρνισμα, βήχα, δακρύρροια. Αυτό το πρόβλημα εξαλείφεται μόνο με την απολύμανση του εξατμιστή στα πλαίσια της τακτικής συντήρησης.

01/19/2016
Περισσότερη ασφάλεια

Γνωρίζατε αλήθεια ότι το σύστημα κλιματισμού συμβάλλει και στο θέμα της ασφάλειας; Ακόμα και αν αυτό αρχικά δεν ακούγεται λογικό. Επειδή όταν χρησιμοποιείτε το σύστημα κλιματισμού, στο εσωτερικό του οχήματος επικρατεί ευχάριστη ατμόσφαιρα χωρίς υπερβολική ζέστη. Σε περίπτωση υπερβολικής ζέστης στο όχημα το σώμα κουράζεται πιο εύκολα, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει την ικανότητα αντίδρασης και τη συγκέντρωση του οδηγού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος ατυχημάτων. Με θερμοκρασία 27°C στον εσωτερικό χώρο του οχήματος κατά την οδήγηση σε κατοικημένες περιοχές, ο αριθμός των ατυχημάτων αυξάνεται ήδη κατά 11%. Αυτός ο αριθμός φτάνει μάλιστα το 22%* με θερμοκρασία 32°C στον εσωτερικό χώρο του οχήματος! Όταν, όμως, το σύστημα κλιματισμού λειτουργεί σε ικανοποιητική θερμοκρασία, ο οδηγός νιώθει ευχάριστα. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείται η ικανότητα αντίδρασης και η συγκέντρωση του οδηγού.

* Αυτό ήταν το αποτέλεσμα ερευνών του Πανεπιστημίου της πόλης Βούπερταλ που διεξήχθησαν κατόπιν σχετικής εντολής της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Οδικού Δικτύου.

06/14/2016

Λειτουργία

Παντού γίνεται λόγος για συστήματα κλιματισμού, συμπιεστές, ψύξη, κλπ. Συχνά όμως προκύπτει το ερώτημα: Πώς λειτουργεί αλήθεια το σύστημα κλιματισμού; Γιατί είναι απαραίτητος ο συμπιεστής και τι σχέση έχει η ψύξη με το σύστημα κλιματισμού;

Εδώ σας παρουσιάζουμε μια σύντομη επισκόπηση του τρόπου λειτουργίας του κλιματιστικού. Για περισσότερες πληροφορίες ή μεγαλύτερη εμβάθυνση στο θέμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μοναδικό μας εργαλείο τεχνογνωσίας. Επιλέξτε για αυτό τον σύνδεσμο δεξιά ή απλά πατήστε εδώ.

01/19/2016
Λειτουργία

Τα επιμέρους εξαρτήματα του κλιματιστικού και/ή του κυκλώματος ψυκτικού μέσου συνδέονται μεταξύ τους με άκαμπτους και ελαστικούς σωλήνες, σχηματίζοντας έτσι ένα κλειστό κύκλωμα. Στο σύστημα αυτό κυκλοφορεί το ψυκτικό μέσο που προωθείται από τον συμπιεστή.

Το αέριο ψυκτικό μέσο συμπυκνώνεται στον συμπιεστή και κατά συνέπεια θερμαίνεται πολύ. Πιέζεται υπό υψηλή πίεση μέσω του συμπυκνωτή. Ο συμπυκνωτής απορροφά θερμότητα από το έντονα θερμασμένο ψυκτικό. Αυτό πραγματοποιείται με τον αέρα κατά την οδήγηση και το ρεύμα αέρα που δημιουργείται από τον συνδεδεμένο ανεμιστήρα συμπυκνωτή. Αυτή η απορρόφηση θερμότητας έχει ως αποτέλεσμα τη συμπύκνωση του ψυκτικού, δηλαδή τη μετατροπή του από αέριο σε υγρό. Ο ξηραντήρας φίλτρου, ο επόμενος σταθμός, διαχωρίζει από το πλέον υγρό ψυκτικό μέσο τους ρύπους και τον εγκλωβισμένο αέρα. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα του συστήματος και προστατεύονται τα εξαρτήματα από βλάβες οφειλόμενες σε ρύπους.

Μετά από το φίλτρο-ξηραντήρα, η διαδικασία συνεχίζεται στη βαλβίδα εκτόνωσης. Αυτή η βαλβίδα λειτουργεί ως φράγμα. Η βαλβίδα εκτόνωσης φροντίζει για τη διατήρηση της ομοιόμορφης πίεσης (πριν από το φράγμα), ενώ μετά τη βαλβίδα εκτόνωσης (δηλαδή το φράγμα) είναι δυνατή η ανακούφιση της πίεσης με αύξηση του όγκου. Επειδή η βαλβίδα εκτόνωσης βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τον εξατμιστή, η ανακούφιση του ψυκτικού μέσου περνά στον εξατμιστή. Κατά τη μεταβολή της κατάστασης του μέσου από υγρό σε αέριο, δηλαδή τη λεγόμενη εξάτμιση, ελευθερώνεται ψύχος εξάτμισης.

Ο εξατμιστής είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας, όπως και ο συμπυκνωτής. Έχει μια εξαιρετικά μεγάλη επιφάνεια, μέσω της οποίας μεταδίδει το προκύπτον ψύχος εξάτμισης στον χώρο. Αυτό το μεταδιδόμενο ψύχος διοχετεύεται από το σύστημα αερισμού στον εσωτερικό χώρο του οχήματος, όπου εξασφαλίζει άνετο κλίμα για τους επιβάτες. Με την εξάτμιση αλλάζει, επίσης, η κατάσταση του ψυκτικού από υγρή ξανά σε αέρια και η πίεση μειώνεται. Αυτό το αέριο συνεχίζει τώρα το ταξίδι του στην πλευρά χαμηλής πίεσης και το αέριο ψυκτικό επιστρέφει στον συμπιεστή.

01/19/2016

Το σύστημα κλιματισμού μπορεί να χρησιμοποιείται όλο τον χρόνο (για ψύξη το καλοκαίρι και για παροχή αφυγρασμένου/ξηρού θερμού αέρα τον χειμώνα).

Για αφυγρασμένο θερμό αέρα θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το κλιματιστικό και να θέσετε τον ρυθμιστή θέρμανσης στην περιοχή "ζέστης". Έτσι έχετε ευχάριστο, ξηρό αέρα στο αυτοκίνητο και τα θαμπά τζάμια ξεθαμπώνουν πολύ γρήγορα. Για να επιταχύνετε αυτή την διαδικασία θα πρέπει να κατευθύνετε τον αέρα προς το παρμπρίζ και να επιλέξετε την λειτουργία ανακυκλοφορίας αέρα (σε μερικά αυτοκίνητα, ανάλογα το είδος του συστήματος, δεν είναι δυνατή η λειτουργία ανακυκλοφορίας του αέρα όταν είναι ενεργοποιημένο το κλιματιστικό και ο αέρας κατευθύνεται προς το παρμπρίζ). Ρυθμίζετε τον ανεμιστήρα στη μέγιστη βαθμίδα και μετά από λίγο απενεργοποιείτε πάλι τη λειτουργία ανακυκλοφορίας αέρα. Σε μερικές μάρκες αυτοκινήτων, το αυτόματο σύστημα κλιματισμού απενεργοποιείται αυτόματα όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέσει κάτω από +4°C.

Μην ανησυχήσετε αν παρατηρήσετε λεκέδες νερού κάτω από το όχημα κατά τη στάθμευση το καλοκαίρι (εφόσον προηγουμένως λειτουργούσε το σύστημα κλιματισμού). Είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο και άμεσο αποτέλεσμα από τη χρήση του κλιματιστικού. Πρόκειται για νερό συμπύκνωσης, το οποίο διοχετεύεται από την επιφάνεια του εξατμιστή προς τα έξω.

Περισσότερες πληροφορίες για τον χειρισμό του κλιματιστικού σας θα βρείτε στις οδηγίες χρήσης του αυτοκινήτου.

01/19/2016
Στάθμευση

Φροντίστε να σταθμεύετε το αυτοκίνητό σας στη σκιά, όσο γίνεται, όταν έχει ήλιο. Γιατί αν αφήσετε το αυτοκίνητό σας στον ήλιο μια ζεστή και ηλιόλουστη ημέρα, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 60°C.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε με λίγες κινήσεις να δημιουργήσετε ευχάριστο κλίμα στο όχημα:

 • Όταν ξεκινάτε ρυθμίστε τη θερμοκρασία στο μάξιμουμ και στη λειτουργία ανακυκλοφορίας αέρα.
 • Τα πρώτα λεπτά οδηγήστε με ανοικτά παράθυρα, για να διώξετε τη συσσωρευμένη ζέστη.
01/19/2016
Κλιματισμός

Το σύστημα κλιματισμού μειώνει τη θερμοκρασία αλλά και την υγρασία στον εσωτερικό χώρο του αυτοκίνητου. Για λόγους υγείας, η θερμοκρασία στον εσωτερικό χώρο του αυτοκίνητου θα πρέπει να κυμαίνεται το ανώτερο 5 έως 6 βαθμούς πιο κάτω από την εξωτερική θερμοκρασία (σύσταση: τουλάχιστον 22°C).

04/10/2014
Αποτελεσματικότητα

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το σύστημα κλιματισμού 365 ημέρες τον χρόνο.

Για δροσιά την άνοιξη και το καλοκαίρι:

 • Σταθμεύετε στη σκιά
 • Πριν ξεκινήσετε τη διαδρομή: Αφήστε για λίγο τις πόρτες ανοικτές
 • Κατά την έναρξη της διαδρομής: Ρυθμίστε το σύστημα κλιματισμού και τον αερισμό στη μέγιστη βαθμίδα
 • Τα πρώτα λεπτά οδηγήστε με ανοικτά παράθυρα/ανοικτή οροφή
 • Η θερμοκρασία εσωτερικού χώρου δεν πρέπει να είναι κάτω από 22°C
 • 5 λεπτά πριν το τέλος της διαδρομής απενεργοποιήστε το σύστημα κλιματισμού, για να στεγνώσει ο εξατμιστής ως τμήμα του κλιματιστικού σας – και για να μειώνεται ο κίνδυνος από βακτήρια και μικροοργανισμούς.

Για ξεθάμπωμα των τζαμιών το φθινόπωρο και τον χειμώνα:

 • Ενεργοποιήστε το σύστημα κλιματισμού
 • Κατευθύνετε το ρεύμα του αέρα (φρέσκος αέρας) προς το μπροστινό παρμπρίζ
 • Πατήστε το πλήκτρο ανακυκλοφορίας αέρα (αυτή η λειτουργία, όπως και το παραπάνω σημείο, δεν είναι δυνατή σε ορισμένα οχήματα)
 • Ρυθμίστε τον ανεμιστήρα και τη θέρμανση στη μέγιστη βαθμίδα
 • Μετά από λίγη ώρα επιλέξτε ξανά τη λειτουργία φρέσκου αέρα
01/19/2016

Έλεγχος

Για να λειτουργεί σωστά το σύστημα κλιματισμού, θα πρέπει να ελέγχεται τακτικά. Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό; Και τι διεκπεραιώνει αλήθεια το συνεργείο στον έλεγχο κλιματιστικού και τι στο σέρβις κλιματιστικού; Πώς βοηθά αυτό στην εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών στο αυτοκίνητο; Και γιατί;

Οι δύο αυτές διαδικασίες είναι συγκρίσιμες με έναν σύντομο τεχνικό έλεγχο (στον έλεγχο του κλιματιστικού) και με έναν μεγάλο τεχνικό έλεγχο (στο σέρβις του κλιματιστικού) του αυτοκινήτου σας.

01/19/2016
Σέρβις κλιματισμού

Έλεγχος κλιματισμού:
Ο έλεγχος του συστήματος κλιματισμού πρέπει να πραγματοποιείται από το συνεργείο σας μια φορά τον χρόνο (ή κάθε 15.000 km).
Ο έλεγχος κλιματιστικού περιλαμβάνει τον γενικό έλεγχο του συστήματος κλιματισμού. Επιπλέον αντικαθίσταται το φίλτρο εσωτερικού χώρουΤο φίλτρο εσωτερικού χώρου κρατά τη σκόνη, τους ρύπους και τη γύρη μακριά από τον εσωτερικό χώρο του οχήματος. Αυτό σημαίνει ωστόσο, πως και το ίδιο ως φίλτρο ρυπαίνεται και εξαιτίας αυτής της ρύπανσης μειώνεται και η απόδοσή του. Συνεπεία αυτού μειώνεται η απόδοση ψύξης και θέρμανσης και ενδεχομένως θαμπώνουν τα τζάμια (το φθινόπωρο και τον χειμώνα). Μετά από περ. ένα έτος ή μετά από περ. 15000 χιλιόμετρα αυτό το φίλτρο έχει φτάσει στο όριο απορροφητικότητάς του. Για αυτό θα πρέπει να αντικαθίσταται / καθαρίζεται ετησίως ή κάθε 15.000 χιλιόμετρα.. Ελέγχονται όλα τα εξαρτήματα του συστήματος (με τον λεγόμενο οπτικό έλεγχο), καθώς και η λειτουργία και η απόδοσή τους. Αν είναι απαραίτητο, εκτελείται και απολύμανση του εξατμιστήΜέσω του εξατμιστή αποδίδεται το ψύχος εξάτμισης στο σύστημα αερισμού του οχήματός σας. Αυτό σημαίνει ωστόσο πως σε αυτό το σημείο δημιουργείται και υγρασία. Ιδιαίτερα κατά την εναλλασσόμενη λειτουργία μεταξύ ψύξης και θέρμανσης ο εξατμιστής αποτελεί το πλέον πρόσφορο έδαφος για βακτήρια, μικροοργανισμούς και μύκητες. Συνήθως αυτοί οι δυσάρεστοι "επιβάτες" γίνονται αντιληπτοί καταρχάς με έντονες και δυσάρεστες οσμές μέσα στο όχημα. Εκτός από τις δυσάρεστες οσμές μπορεί ωστόσο να προκύψει φτέρνισμα, βήχας, δακρύρροια και/ή αλλεργικές αντιδράσεις στον οδηγό και τους συνεπιβάτες του. Και αυτό αποτελεί κίνδυνο για εσάς, την υγεία και την ασφάλειά σας. Για αυτούς τους ανεπιθύμητους και φορτικούς "επιβάτες" ένα είναι το αντίδοτο: Η τακτική απολύμανση του εξατμιστή..

Όλα αυτά εξυπηρετούν την υγεία και την ασφάλειά σας!

Σέρβις κλιματισμού:
Εκτός από τον έλεγχο υπάρχει και το σέρβις του συστήματος κλιματισμού. Αυτό θα πρέπει να πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει έναν λεπτομερή έλεγχο του συστήματος κλιματισμού.
Φυσικά και σε αυτή την περίπτωση, το σέρβις του συστήματος κλιματισμού εκτελείται από το συνεργείο. Το φίλτρο εσωτερικού χώρουΤο φίλτρο εσωτερικού χώρου κρατά τη σκόνη, τους ρύπους και τη γύρη μακριά από τον εσωτερικό χώρο του οχήματος. Αυτό σημαίνει ωστόσο, πως και το ίδιο ως φίλτρο ρυπαίνεται και εξαιτίας αυτής της ρύπανσης μειώνεται και η απόδοσή του. Συνεπεία αυτού μειώνεται η απόδοση ψύξης και θέρμανσης και ενδεχομένως θαμπώνουν τα τζάμια (το φθινόπωρο και τον χειμώνα). Μετά από περ. ένα έτος ή μετά από περ. 15000 χιλιόμετρα αυτό το φίλτρο έχει φτάσει στο όριο απορροφητικότητάς του. Για αυτό θα πρέπει να αντικαθίσταται / καθαρίζεται ετησίως ή κάθε 15.000 χιλιόμετρα. αντικαθίσταται και όλα τα εξαρτήματα του συστήματος κλιματισμού ελέγχονται ως προς τη λειτουργία και την απόδοσή τους.

Επίσης γίνεται αντικατάσταση του φίλτρου-ξηραντήραΜέρος του συστήματος κλιματισμού του οχήματός σας είναι ο ξηραντήρας φίλτρου. Όπως θα περιγραφεί εδώ, αυτό το εξάρτημα έχει δύο λειτουργίες: Αφαιρεί την υγρασία από το ψυκτικό μέσο του συστήματος κλιματισμού και λειτουργεί ως φίλτρο. Το εξάρτημα διαθέτει ένα μέσο ξήρανσης, με το οποίο διατηρείται στεγνό το σύστημα κλιματισμού. Διότι η υγρασία στο σύστημα μπορεί να μετατραπεί σε βλαβερό οξύ. Αυτό το οξύ μπορεί στη συνέχεια να διαβρώσει και να προξενήσει ζημιά σε εξαρτήματα και εύκαμπτους σωλήνες. Η λειτουργία φίλτρου του φροντίζει ώστε να φιλτράρονται μικρά σωματίδια ρύπων και ρινίσματα εκτός του συστήματος. Αυτά τα σωματίδια προκύπτουν για παράδειγμα από το τρίμμα άλλων εξαρτημάτων ή από ζημιές στο σύστημα. Για να μπορούν να πραγματοποιούνται αυτές οι δύο λειτουργίες, στο εσωτερικό του περιβλήματος υπάρχει ένα μαξιλαράκι φίλτρου από κοκκώδες υλικό. Αυτό ωστόσο μπορεί να απορροφήσει μόνο μία ορισμένη ποσότητα υγρασίας. Το φίλτρο-ξηραντήρας πρέπει για τον λόγο αυτό να αντικαθίσταται κάθε δύο έτη και όταν, λόγω επισκευών, χρειαστεί να ανοιχτεί το σύστημα. και του ψυκτικούΤα συστήματα κλιματισμού είναι μηχανικά συστήματα, τα οποία δεν μπορούν να είναι 100% στεγανά. Έτσι μπορεί ένα μέρος του ψυκτικού μέσου να εξατμιστεί από το σύστημα. Αυτή η επονομαζόμενη "φυσική εξάτμιση" παρατηρείται σε εύκαμπτους αγωγούς και στοιχεία σύνδεσης και μπορεί να φτάνει ετησίως έως και το 10%. Αυτό πάλι μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη απόδοση. Το εξειδικευμένο συνεργείο ελέγχει όλο το σύστημα κλιματισμού για διαρροές, ώστε αυτές να μπορούν να εντοπίζονται και να επιδιορθώνονται. Έτσι έχετε πάντα τη σωστή ποσότητα ψυκτικού μέσου στο σύστημα. Επίσης, το ψυκτικό μέσο έχει ακόμη μία λειτουργία. Μαζί με το ψυκτικό μέσο, μεταφέρεται λάδι ως λιπαντικό μέσω του συστήματος. Το λάδι χρησιμεύει στη λίπανση των διαφόρων εξαρτημάτων. Διότι μόνο όταν για παράδειγμα ο συμπιεστής λιπαίνεται αρκετά, λειτουργεί και χωρίς προβλήματα. Αν δεν πραγματοποιείται αυτή η λίπανση, μπορεί να προκληθούν διαρροές και ζημιές στα εξαρτήματα του συστήματος κλιματισμού. Ιδιαίτερα στον συμπιεστή, την καρδιά του συστήματος, τυχόν ζημιές έχουν ως αποτέλεσμα δαπανηρές επισκευές. και ενδεχόμενη επαναπλήρωση του τελευταίου με την αναγκαία προδιαγραφόμενη ποσότητα. Φυσικά ελέγχεται και η στεγανότητα όλων των εξαρτημάτων, ώστε το ψυκτικό να παραμένει εκεί όπου ανήκει: Στο σύστημα κλιματισμού. Στο σέρβις του συστήματος κλιματισμού εκτελείται και απολύμανση του εξατμιστήΜέσω του εξατμιστή αποδίδεται το ψύχος εξάτμισης στο σύστημα αερισμού του οχήματός σας. Αυτό σημαίνει ωστόσο πως σε αυτό το σημείο δημιουργείται και υγρασία. Ιδιαίτερα κατά την εναλλασσόμενη λειτουργία μεταξύ ψύξης και θέρμανσης ο εξατμιστής αποτελεί το πλέον πρόσφορο έδαφος για βακτήρια, μικροοργανισμούς και μύκητες. Συνήθως αυτοί οι δυσάρεστοι "επιβάτες" γίνονται αντιληπτοί καταρχάς με έντονες και δυσάρεστες οσμές μέσα στο όχημα. Εκτός από τις δυσάρεστες οσμές μπορεί ωστόσο να προκύψει φτέρνισμα, βήχας, δακρύρροια και/ή αλλεργικές αντιδράσεις στον οδηγό και τους συνεπιβάτες του. Και αυτό αποτελεί κίνδυνο για εσάς, την υγεία και την ασφάλειά σας. Για αυτούς τους ανεπιθύμητους και φορτικούς "επιβάτες" ένα είναι το αντίδοτο: Η τακτική απολύμανση του εξατμιστή, αν χρειάζεται.

01/19/2016
Έλεγχος
 • Το ψυκτικό αποστραγγίζεται από το σύστημα.
 • Ο ξηραντήρας αντικαθίσταται (κάθε 2 χρόνια).
 • Η υγρασία απομακρύνεται από το σύστημα με μια αντλία κενού.
 • Εκτελείται οπτικός έλεγχος όλων των εξαρτημάτων, έλεγχος όλων των στοιχείων σύνδεσης και μετάδοσης κίνησης, καθώς και της καλωδίωσης και των στοιχείων χειρισμού.
 • Διενεργείται επαναπλήρωση του συστήματος κλιματισμού με την ποσότητα ψυκτικού που προκαθορίζει ο κατασκευαστής.
 • Το φίλτρο εσωτερικού χώρου ελέγχεται/αντικαθίσταται (ετησίως ή κάθε 15.000 km).
 • Πραγματοποιείται έλεγχος λειτουργίας και στεγανότητας όλου του συστήματος.
 • Τα αποτελέσματα των επιμέρους σταδίων του ελέγχου τεκμηριώνονται.
01/19/2016
Έλεγχος

Εάν δεν αρκεί η ψύξη ή εάν έχετε την εντύπωση πως υπάρχει κάποιο ελάττωμα ή διαρροή στο σύστημα, επικοινωνήστε σε κάθε περίπτωση με το συνεργείο σας.
Εκεί επιστρατεύεται εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο έχει εκπαιδευτεί στον χειρισμό ψυκτικών μέσων, είναι εξοικειωμένο με πολυσύνθετα συστήματα και διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία.

Υπάρχει ωστόσο κάτι μικρό που μπορεί να κάνει κάθε οδηγός για το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου του: Ενεργοποιείτε το κλιματιστικό σας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για λίγα λεπτά. Με αυτό τον τρόπο, το ψυκτικό και ιδιαίτερα το λάδι που περιέχει μεταφέρονται σε όλα τα εξαρτήματα και τα λιπαίνουν. Αυτό αποτρέπει πρόωρες βλάβες και διακοπές λειτουργίας. 

Και φυσικά: Απευθυνθείτε στο συνεργείο σας για έλεγχο του συστήματος κλιματισμού μια φορά τον χρόνο!

01/19/2016

Συντήρηση

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε μερικά παραδείγματα για όσα συμβαίνουν στα εξαρτήματα του κλιματιστικού σας, όταν αυτό δεν συντηρείται σωστά.

01/19/2016
Κόστος βενζίνης

Όταν το σύστημα συντηρείται σωστά, όλα τα εξαρτήματά του λειτουργούν άψογα μεταξύ τους. Αν η συντήρηση του συστήματος κλιματισμού εκτελείται ελλιπώς ή καθόλου, ο συμπιεστής αρχίζει αργά ή γρήγορα να λειτουργεί "πιο δύσκολα" γιατί δεν λιπαίνεται σωστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ενεργοποιείται πιο συχνά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η ενέργεια για αυτή την απόδοση προέρχεται από τον κινητήρα – και τροφοδοτείται με καύσιμο. Αυτό έχει μια έννοια για εσάς και το πορτοφόλι σας: Αν το σύστημα κλιματισμού δεν συντηρείται σωστά, καταναλώνετε περισσότερη βενζίνη!

01/19/2016
Επισκευές

Με την τακτική συντήρηση μπορείτε να αποφύγετε διακοπές λειτουργίας ή βλάβη των εξαρτημάτων. Οι συνεπαγόμενες εργασίες επισκευής συνήθως συνοδεύονται με υψηλές δαπάνες. Το φίλτρο-ξηραντήρας, για παράδειγμα, που φιλτράρει την υγρασία, αλλά και σωματίδια ρύπων και ρινίσματα από το σύστημα – και τα δύο μπορεί να προξενήσουν βλάβη στο κλιματιστικό. Αν το κορεσμένο φίλτρο-ξηραντήρας δεν αντικατασταθεί, μπορεί να διεισδύσουν ρινίσματα και σωματίδια στο σύστημα κλιματισμού και να προξενήσουν ζημιά σε άλλα εξαρτήματα.

Ή ο συμπιεστής - η καρδιά του κλιματιστικού. Αυτό το εξάρτημα προωθεί το ψυκτικό στο σύστημα. Αν δεν γίνεται συντήρηση στο κλιματιστικό, μπορεί να δημιουργηθούν σωματίδια / ρινίσματα λόγω της ελλιπούς λίπανσης και να προκληθούν βλάβες στον συμπιεστή. Οι διακοπές λειτουργίας και οι σχετικές δαπανηρές επισκευές συνεπάγονται υψηλό κόστος – το οποίο γρήγορα μπορεί να ανέλθει σε 1.000 ευρώ και παραπάνω.

01/19/2016
Κακή ποιότητα αέρα

Από το φίλτρο εσωτερικού χώρου περνούν περ. 300 κυβικά αέρα ανά ώρα και κατακρατούνται η σκόνη, οι ακαθαρσίες και η γύρη. Η χωρητικότητά του εξαντλείται μετά από περ. 1 έτος ή 15.000 km και το φίλτρο "γεμίζει" και πρέπει να αντικατασταθεί. Αν η αντικατάστασή του παραλειφθεί, στον χώρο επιβατών εισδύουν και απλώνονται σκόνη, ρύποι και γύρη, εξασφαλίζοντας κάθε άλλο παρά "φρέσκο αέρα".

01/19/2016
Απρόσκλητοι συνεπιβάτες

Ο εξατμιστής χρησιμοποιείται για την εναλλαγή θερμότητας, αλλά προσφέρει και τις ιδανικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μικροβίων, μυκήτων και μικροοργανισμών λόγω της θέσης του σε ένα σκοτεινό και υγρό περιβάλλον.

Με την παράλειψη της απολύμανσης διατηρείται το "πρόσφορο" έδαφος για τα βακτήρια και τους μικροοργανισμούς. Τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται στον εσωτερικό χώρο του οχήματος μέσω του ανεμιστήρα και των ακροφυσίων αέρα. Εκτός από μια δυσάρεστη οσμή στο αυτοκίνητο, μπορεί να προκαλέσουν φτέρνισμα, βήχα, δακρύρροια και/ή αλλεργικές αντιδράσεις στον οδηγό και τους συνεπιβάτες του. Και αυτό αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλειά σας.

01/19/2016
Συσσώρευση ζέστης

Το κλιματιστικό μπορεί να εκτελεί σωστά τη λειτουργία του μόνο όταν τόσο ολόκληρο το σύστημα, όσο και όλα τα εξαρτήματά του λειτουργούν σωστά. Αυτό, εκτός από ένα πλήθος άλλων λειτουργιών, σημαίνει ότι ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο το σύστημα κλιματισμού ψύχει κατάλληλα τον εσωτερικό χώρο του οχήματος. Αν κάτι δεν λειτουργεί σωστά, γρήγορα προκύπτει συσσώρευση θερμότητας στο αυτοκίνητό σας.

Και όταν η ζέστη αυξάνεται, αυξάνεται και η αδυναμία συγκέντρωσης όπως και η νευρικότητα – δύο πράγματα που δεν έχουν θέση στην οδική κυκλοφορία.

01/19/2016

βίντεο

Ανακαλύψτε τις περιπέτειες του πιγκουίνου OLE. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά για έλεγχο AC,επισκευθείτε www.behrhellaservice.com

OLE ως ντετέκτιβ
08/04/2016
OLE ως πράκτορας
08/04/2016
OLE ως αστροναύτης
08/04/2016
OLE ως τηλεοπτικός στάρ
08/04/2016
 • Print
Behr Hella Service
Εργαλείο τεχνογνωσίας
Εδώ μπορείτε να μάθετε τα πάντα για το δικό σας σύστημα κλιματισμού.

Πώς λειτουργεί οτιδήποτε; Βιώστε όλα τα εξαρτήματα στην πράξη.

Κλιπ με τον πιγκουίνο
Έλεγχος συστήματος κλιματισμού με τον πιγκουίνο
Οι πιγκουίνοι ζουν στον βόρειο ή στον νότιο πόλο; Ο πιγκουίνος της HELLA μάχεται για την καταγωγή του!