Ombygging til LED-arbeidslyskastere: Klar fordel for sikt og sikkerhet!
BACK

Ombygging til LED-arbeidslyskastere: Klar fordel for sikt og sikkerhet!

02/26/2019

At LED-belysningsteknikk etter hvert brukes mer og mer innen landbruksteknikken, har en god grunn: LED-arbeidslyskastere er ikke bare energibesparende og svært effektive, de gjør også natt til dag og er samtidig fine å se på. Derfor utstyres stadig flere nye maskiner med LED-lysteknikk fra fabrikken. Men lønner det seg å bygge om eldre landbruksmaskiner? Vi har spurt teknisk service-medarbeider Dietmar Bengsch hos HELLA om dette:

 

Redaksjon: Herr Bengsch, LED-lysteknikk er i dag standard i arbeidslyskastere. Men hvordan er det med eldre landbruksteknikk, lønner det seg også her å bygge om fra de opprinnelige halogen- eller xenonlyktene til LED-lyskastere?
 

Dietmar Bengsch: Når det gjelder effektiv lysteknikk, er de energibesparende og svært holdbare LED-lyskasterne faktisk førstevalget. Og det gjelder like mye for dagens nye maskiner som for eldre landbruksmaskiner som fortsatt er utstyrt med halogen- eller xenonlyskastere. Hvis landbruksmaskiner ofte må gjøre en innsats på åkrene i sene kveldstimer og også om natten, bør brukerne absolutt bestemme seg for å ettermontere LED.

Hva er det som gjøre LED-lyskasterne så gode?
 

Dietmar Bengsch: En rekke argumenter taler for LED-teknikken. Blant disse er at LED i motsetning til sammenlignbare lyspærer har et lavere energibehov og dermed er betydelig mer energieffektive. Lyset fra LED-lyskastere til kjøretøy har som regel en fargetemperatur på over 5000 kelvin, noe som ligner på dagslyset. Den som en gang har tilbrakt lange nattetimer på en traktor eller en skurtresker som var utstyrt med LED-lyskastere, vet hvor mye mer behagelig arbeidet er med dem.
Og siden LED ikke har noen glødetråd og er mye mindre følsom overfor vibrasjoner, er levetiden flere ganger så lang som for glødelamper! Alt i alt muliggjør den optimale LED-belysningen av arbeidsområdene ganske enkelt bedre sikt som gjør deg mindre sliten og gir dermed også et betydelig pluss når det gjelder sikkerhet.

Det er jo overbevisende fordeler. Er det også mulig å ettermontere på eldre kjøretøy uten problemer?
 

Dietmar Bengsch: Ettermontering er nesten alltid mulig og også fornuftig. En kombinasjon med eksisterende halogen- eller xenonlyskastere på et kjøretøy er også fullt mulig. Imidlertid bør de eksisterende arbeidslyskasterne alltid byttes ut parvis når de erstattes med LED.
Det som er viktig før ombyggingen, er å gjøre seg noen tanker om hvilke arbeidsområder man vil lyse opp, nær-, fjern- eller bakkeområdet – og hvordan disse kan lyses opp best mulig. Selve utskiftningen eller ettermonteringen er da forholdsvis lett og kan gjøres med en oversiktlig innsats. I faghandelen finnes det et stort antall løsninger for enkelte kjøretøy eller merker, og på nettsidene våre ligger det også videoveiledninger om ombygging.

Er det noen aspekter man må være spesielt oppmerksom på ved en ombygging?
 

Dietmar Bengsch: Ja, helt klart! Vi gjør alltid tydelig oppmerksom på at det finnes betydelige forskjeller mellom LED-arbeidslyskastere avhengig av produsent. Den som er interessert i en ombygging, bør for eksempel også passe på at lyskasterne er i samsvar med en høy teknologisk standard. Hvordan f.eks. vibrasjon, frakobling, overopphetingsvern (termostyring) bidrar til lengre levetid. Også når det gjelder reflektorteknologien er det store forskjeller som viser seg i lysfordelingen. Først i det optimale samspillet mellom reflektorer, linser og styringselektronikk viser det seg hva LED-lyskastere virkelig kan – eller ikke kan. Men også støydempet elektronikk sørger for tilfredshet ved bruk.

Ved ombygging eller ettermontering er det også svært viktig at det gjøres fagmessig og at det for eksempel tas hensyn til nødvendig kabeldimensjon. Kablene som allerede ligger i kjøretøyet, har en bestemt lederdiameter som har begrenset strømgjennomgang. Overbelastninger på grunn av for høye watt-tall og etterfølgende risiko for kabelbrann må i alle tilfeller unngås.

Finnes det en øvre grense for hvor mange LED-arbeidslyskastere som kan monteres?
 

Dietmar Bengsch: Ved kjøring på offentlig vei er antallet tillatte lyskastere regulert i kjøretøyforskriften. Lyskastere som er montert i tillegg i frontområdet, kan ikke overskride ref. 100. Arbeidslyskastere derimot kan ettermonteres i ubegrenset antall i fronten og bak samt på sidene av kjøretøyet – avhengig av de gitte forholdene på kjøretøyet – og forbli montert under kjøring på vei. Eneste betingelse: De må kunne slås av og på separat, og det er ikke tillatt å slå dem på under kjøring på offentlig vei.

Les mer om HELLA arbeidslyskastere