Verlichting: een belangrijke factor voor de optimalisering van de werktijden
BACK

Verlichting: een belangrijke factor voor de optimalisering van de werktijden

03/12/2019

De premiumfabrikant Frans Vervaet B.V. in het Nederlandse Biervliet is al meer dan 60 jaar een bewezen expert in zelfrijdende bietenrooiers en mestinjectoren. Voor de verlichting van de nieuwste generatie machines rekent men daar op HELLA-producten. En dat heeft een goede reden volgens Jonathan Hoekman van de Sales-afdeling van Vervaet: "Verlichting is een delicaat onderwerp voor de bestuurders van de machines. Voor hen kan er nooit genoeg licht zijn. En dat geldt zowel voor de werk- als de signalisatieverlichting. Zelfs als we onze machines achteraan met zes gunstige lampen met een goed lichtrendement uitrusten, voldoet dit vaak niet aan de eisen. Als de machines daarentegen met zes lampen van HELLA worden uitgerust, is er door de hoge kwaliteit geen enkel probleem."

 

HELLA-totaalpakket
Voor Hoekman zijn echter niet alleen het lichtrendement en de kwaliteit, maar de gehele prijs-kwaliteitsverhouding van belang. Daarom zijn de machines uitgerust met een HELLA-totaalpakket dat uit werk- en signalisatieverlichting bestaat. Hoekman zegt: "De lampen van andere fabrikanten zijn vaak goedkoper. Wie echter voor een totaalpakket van HELLA kiest, krijgt tegelijkertijd ook een inkoopvoordeel. Hierdoor wordt het prijsverschil tussen een premiummerk en andere merken ook direct een stuk kleiner."

 

Transportverlichting
Transportverlichting wordt door de grotere afstanden tussen de diverse landbouwbedrijven en het rijden in het donker steeds belangrijker. Hoekman zegt: "Zien en gezien worden is van groot belang. Vooral "gezien worden" is bij transportverlichting zeer belangrijk, want we spreken over machines van vijftien meter lang, drie meter breed en vier meter hoog. Net daarom moeten de afmetingen van de machine ook in het donker zichtbaar zijn. Ook het dagrijlicht speelt een steeds belangrijkere rol."

 

Werkverlichting
Werklampen stellen bijzonder hoge eisen aan de verlichting. Hoekman legt uit: "Hoe verder de werkverlichting op het platteland schijnt, hoe aangenamer. Daarmee komen we opnieuw uit bij het lichtrendement. Door de snelle ontwikkelingen van LED-licht werden daar echt grote stappen in gezet. Op alle Vervaet-machines willen we alleen maar lampen waarvan we zeker weten dat ze het juiste rendement opleveren en bovendien kwalitatief goed zijn. En dan kunnen we niet om HELLA heen."

 

Signalisatieverlichting
Een uitgebreide signalisatieverlichting omvat zowel grensbakens als draaibare zwaailampen. Ook hier komen bij Vervaet alleen LED-oplossingen van HELLA in aanmerking. Volgens Hoekman wordt de signalisatieverlichting in Nederland niet erg streng gecontroleerd door de wet, waardoor heel eenvoudig nalatigheden kunnen ontstaan. Een zeer hoge mate van persoonlijke verantwoordelijkheid is dus vereist, al was het alleen maar om uzelf te beschermen. En de HELLA-signalisatieverlichting helpt daarbij.

 

Toenemende eisen, langere looptijden
Een goede voertuigverlichting werd in het verleden vaak verwaarloosd, maar is vandaag de dag onmisbaar. De eisen die de steeds grotere en kapitaalintensievere machines aan de bestuurders stellen, worden steeds hoger. Jonathan Hoekman: "Door de toenemende investeringen moeten de machines langer kunnen worden gebruikt dan vroeger. Als er slechts acht uur daglicht is, moeten de machines ook 's nachts draaien om een hogere bezettingsgraad te bereiken. Dan wordt verlichting een doorslaggevende factor."
Langere looptijden en hogere werkeisen vereisen daarom ook meer investeringen in een goede verlichting, zoals de LED-oplossingen van HELLA die ver vooruitlopen op de vroegere halogeenoplossingen.

 

Premiumwaarde
Jonathan Hoekman heeft weliswaar geen rechtstreeks contact met HELLA, maar wel met de eindgebruikers. "Ik was wel betrokken bij de overgang van halogeen naar xenon en later van xenon naar LED. LED is inmiddels toch wel de standaard geworden. In het begin toen LED nog nieuw en duur was, hebben we ook andere merken uitgeprobeerd, maar eigenlijk kwamen we altijd uit bij HELLA." Dit is vooral het resultaat van praktijktesten: "De praktijk is de beste testomgeving, maar ook hier in de fabriek is het verschil duidelijk. Als men een machine met "traditionele" verlichting vergelijkt met een machine met HELLA-verlichting, merkt men onmiddellijk een verschil. De kleur van het licht in combinatie met de lichtstraal geeft een bepaald gevoel, wij noemen dit de premiumwaarde. HELLA is net als Vervaet een premiummerk. En daar neemt men geen risico mee. Ik beweer niet dat alle verlichtingsproblemen met HELLA-lampen kunnen worden opgelost. Maar als u het verlichtingspatroon van de machine van dichtbij bekijkt, laten de HELLA-lampen alle andere lampen altijd ver achter zich."

 

(Dit artikel is gebaseerd op het oorspronkelijke Nederlandse artikel, gepubliceerd op www.deloonwerker.nl)