Als ze eenmaal het verschil hebben gezien, willen ze niets anders meer.
BACK

„Als ze eenmaal het verschil hebben gezien, willen ze niets anders meer."

03/28/2019

De verlichting van landbouwmachines wordt steeds belangrijker gevonden, maar vaak nog wel als een bijzaak beschouwd. Maar er verandert wel iets: aan kwalitatief goede verlichting wordt ook op dit gebied steeds meer belang gehecht. Dat bevestigt ook Hans de Vree, directeur en hoofd ontwikkeling bij Vredo Dodewaard.
Lees hier hoe hij de situatie ziet.

Kwaliteitsmachines uit Nederland
In de fabriek in de Dodewaard bouwt Vredo voornamelijk landbouwmachines met mesttechniek en doorzaaimachines – altijd met het doel om klanten met kwaliteitsproducten echte meerwaarde te bieden, ook financieel.
Hans de Vree zegt hierover: "We laten de klant niet kiezen wat de kwaliteit is van ons eindproduct. We leveren altijd topkwaliteit. Zo hebben we bijvoorbeeld zelf onze transmissie ontwikkeld. Dat is een heel kostbaar traject geweest, maar daarin gaat het wel om het terugdringen van het brandstofverbruik en de trekkracht van de machine. Zaken die voor onze klanten heel belangrijk zijn en geld kunnen opleveren. Melkboeren krijgen tegenwoordig weinig voor de melk, dus moeten ze ervoor zorgen dat ze de mest optimaal benutten en deze op een zo efficiënt mogelijke wijze op hun land krijgen, door de bodem te berijden met een minimale bodembelasting, met een zo hoog mogelijke capaciteit. Wij zijn qua aanschafprijs duurder dan onze con-collega’s. Maar je moet je niet alleen afvragen wat iets kost, maar je afvragen wat het opbrengt zowel voor de loonwerker als de agrariër. En dan ben je bij Vredo aan het juiste adres."

Geen experimenten met verlichting
Dat zijn ook de normen die bij Vredo Dodewaard worden gehanteerd, als het gaat om verlichting. Daarom kun je volgens Hans de Vree ook gewoon niet om HELLA heen: "We kiezen voor topkwaliteit en dus zitten op al onze machines HELLA-lampen. HELLA is misschien niet het goedkoopste merk, maar biedt wel de allerbeste prijs-kwaliteitsverhouding. Er komt steeds meer concurrentie op de markt en daar worden wij ook mee om de oren geslagen. Maar als je echt gaat shoppen en drie lampen naast elkaar houdt, dan komt HELLA er steeds als beste uit. En met shoppen bedoel ik echt praktisch kijken naar wat een lamp doet: het gaat om een egale heldere lichtbundel die over de gehele linie maximaal presteert. Op basis van die kwaliteitskenmerken hebben we een aantal leveranciers langs laten komen voor een lichtshow in de avonduren. De markt staat onder druk en een hoop kleine besparingen maken een groot geheel, dus ook de prijs van HELLA telt mee. Tijdens die show hier op het terrein bleek wederom dat als het op lichtkwaliteit aan komt, dat er niet één boven HELLA uit komt. Als ze eenmaal het verschil hebben gezien, willen onze klanten niets anders meer."

De juiste verlichting maakt het verschil
Als het gaat om de keuze van een landbouwmachine, wordt er gekeken naar zaken als bodemdruk, capaciteit, comfort en bedieningsgemak. En zoals Hans de Vree weet, speelt ook de verlichting hierbij een belangrijke rol: "Tegenwoordig spreek je over machines met een totaalgewicht van zestig ton. Dan denk je misschien: wat heeft gewicht met verlichting te maken? Nou, onze grootste machines met een tankinhoud van 32.000 liter zijn elf meter lang en hebben een werkbreedte tot zelfs 36 meter. Die hele oppervlakte wil je ruim en goed kunnen overzien. Het gaat enerzijds om verlichting waardoor jezelf alles goed kunt zien en anderzijds over verlichting om gezien te worden."
Hierbij komt volgens De Vree nog een andere factor: "De seizoenen worden korter, dus je moet de werkbare dagen optimaal benutten. Ik denk dat bijna de helft van onze machines in de maand februari 24 uur per dag gebruikt worden. En dat wordt onder andere mogelijk gemaakt door goede verlichting. Ik vind dat de capaciteit in de nacht niet minder mag zijn dan overdag. Probeer maar eens met een halfslag licht te rijden, dan is de kans groot dat je stukken maakt. Qua gewicht en degelijkheid steekt HELLA met kop en schouders boven de rest uit. De lichtopbrengst en kwaliteit van HELLA zijn ongeëvenaard."

B-merken geen optie
Voor waardevolle machines is hoogwaardige verlichting nodig met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Vredo Dodewaard hoefde niet lang te zoeken om uit te komen op de nieuwe productlijn van HELLA. Hans de Vree: "Het aantal in de praktijk zichtbare lumen (theoretische getallen zeggen niet alles) is voor mij doorslaggevend. HELLA gaat daar heel ver in. Ruim tien jaar geleden (toen voerden we onze voertuigen al rondom uit met xenon verlichting) hebben wij al luchtfoto’s gemaakt met de verlichting aan om te zien of er een egale lichtbron rondom de machine was. Alle hoeken waren goed belicht, dus dan weet je dat het niveau van de HELLA-lampen bijzonder hoog is." Optioneel biedt Vredo zijn klant altijd twintig procent extra licht aan: "Maar daar zijn wel extra kosten aan verbonden."
B-merken zijn voor Vredo Dodewaard geen optie: "Goedkoop is duurkoop. Ik weet zeker als wij nu een B-merk gaan voeren, dan valt dat de klanten op omdat wij nu met topverlichting werken. Dan komen er zeker klachten: het brandt wel, maar het is het niet."  

Overtuigen in de praktijk werkt
De klanten van Vredo Dodewaard zijn zich niet altijd bewust van het belang van verlichting en richten zich in eerste instantie op andere zaken zoals bodemdruk, techniek en brandstofverbruik. Maar zoals Hans de Vree beschrijft, laten de meeste zich overtuigen door harde feiten: "Mensen vragen steeds meer om een demo. Als ze eenmaal een paar dagen met onze machine gereden hebben, zijn ze overtuigd van het belang om er goede verlichting op te hebben. Het aanschaffen van een dergelijke kostbare machine is een gevoelskwestie en dat sluit perfect aan op de verlichtingskeuze die wij hebben gemaakt. Verlichting draait ook om beleving en gevoelsmatig is HELLA voor onze klanten de beste keuze."

Artikel gebaseerd op publicatie op www.deloonwerker.nl